Realizm Nedir?

412

İdealizm gibi Realizmde Batı dünyasının en eski ve en etkili felsefelerinden biri olmuştur. İdealistlerin tersine Realistler nesnelerin bizim onları algılamamız söz    konusu değilken de var olduklarını ileri sürerler.

Aristoteles “Politika” adlı eserinde iyi insan ile iyi vatandaş arasında karşılıklı bir ilişki bulunduğundan söz etmektedir ki Platon’da “Devlet” adlı eserinde aynı düşünceden yola çıkmaktadır.

Platon, mükemmel form veya düşüncelerin mutlak dünyası üzerine düşünürken; Aristoteles, doğal ve sosyal olgular dünyasını araştırmak için yaygın gözlem yöntemlerini kullanmıştır.

Deneysel gözlem ve araştırmanın sonucunda Aristoteles, Gerçekçilik ve Olasılığın bileşimi olarak tanımlanan Varlık’ı ortaya çıkaran bir metafizik sistem kurmuştur. Aristoteles’e göre eğitim insanların “Eudaimonia’ya (mutluluğa) ulaşmalarını sağlayan, onları mükemmelleştiren bir araçtır.

Liberal veya liberalleştiren bir eğitim insanların zihinlerini mükemmelleştirir. Mükemmel\tam bir akla sahip insan mükemmel (bütün-tamam) bir insan demektir.

Aristoteles, bir ders programının insanı yetiştirip, geliştirmesi gerektiğini ileri sürer. Çocuklar oyun ve bedensel hareketlere yatkındırlar, onlara uygun konular seçilip öğretilmelidir. Aristoteles’in 14-21 yaşlarındaki gençler için düşündüğü ders programı; aritmetik, geometri, astronomi, müzik, dilbilgisi, edebiyat, şiir, retorik, etik veya politika gibi zihinsel gelişimi hedefleyen konuları içermektedir. 21 yaşından sonra ise metafizik, mantık, psikoloji, biyoloji, kozmoloji ve fizik gibi çok daha karmaşık zihinsel disiplinler öğretilmelidir.

Realizmin Eğitim Hedefleri

İlk kez Aristoteles tarafından ilkeleri belirlenen Realizme göre eğitimin amacı, en iyi, en mükemmel yetilerle donatarak insanı mutlu etmektir. Bu amacı temel alan eğitim de:

  • Bilgi alanları konusunda bireyi aydınlatırken, insanın en önemli yetisi\gücü olan aklını geliştirmeyi,

İnsanları, akıllarını kullanarak yapacakları tercihlerde ne istediklerini bilme, mükemmel bir potansiyel oluşturarak kendilerini ifade etme ile rasyonel ve hiyerarşik düzene göre benimseyecekleri amaç ve roller aracılığıyla kendi kimliklerini belirleme konusunda cesaretlendirmeyi hedefler.

İnsan türü olarak; nesneler gibi birçok şeyin gerçek olarak var oldukları bir dünyada yaşamaktayız.

Gerçek nesneler, onların varlıklarına ve yararlarına ilişkin istek ya da tercihlerimize bağlı olmaksızın vardır. Bu nesnelerin bilgisine aklımızı kullanarak ulaşmak mümkündür. Bu nesnelere ilişkin bilgiler, bunların bağlı olduğu kanunlar ve bunların birbiriyle ilişkileri insan davranışlarına yol gösteren en güvenilir olgulardır.

Realist Öğretmen-Öğrenci İlişkisi

 

Öğretmen, hem bilgi sahibi olma konusunda hem de öğretme yeteneği bakımından profesyonel bir öğreticidir.

Öğretmenler, genel olarak liberal sanatlarla bilimler konusunda bilgi sahibi olmalıdırlar; bu genel bilgiler, öğretilecek konularla diğer bilgi alanları arasında ilişki kurabilecek ve düşünsel süreçleri geliştirecek eğitilmiş kişilere kolaylık sağlayacak şekilde düzenlenmelidir. Buna ilaveten öğretmenler, öğrencileri eğitmede uzman kişiler olmalıdırlar.

Öğrenen bireyin, kendini belirleme, yönlendirme, kendi kendine düşünme ve iradi katılım gibi temel haklara sahip olduğu kabul edilir.

Bilgi alanlarına ilişkin bilgilenmeyi, yetişmeyi hedefleyen öğrencilerin eğitilmiş, alanında uzman öğretmenlere sahip olma hakları vardır. Ancak öğrenme, öğretim işine katılmayı talep eden öğrencinin sorumluluğundadır.

Realist bir öğretmen, ders anlatma, tartışma veya deney ve gözlem gibi çeşitli yöntemleri bir arada içeren çeşitli yöntemler kullanmalı ve öğrencinin önceki eğitimine, bilgi birikimine en uygun yöntemlerle ders işlemelidir. Çok büyük bir yetenek gerektiren ideal bir öğretim yöntemi, uzmanların veya bilim adamlarının araştırma sonuçlarına dayalı olarak tespit edilmelidir.

 

Kaynak : Prof. Dr. Adnan  ÖMERUSTAOĞLU’nun ders notlarından derlenmiştir. 

Facebook Yorum