Çocuklar İçin Kodlama Nedir?

369

“Kodlama nedir?

Çocuğu olan ve teknoloji ile pek haşır neşir olmayan velilerin, okul yöneticilerinin, öğretmenlerin aklını karıştıran bir soru son zamanlarda..

Kodlama bilgisayarlar ile aynı dilden konuşmamızı sağlayan bir dil diyebiliriz basit tanımıyla. Bilgisayara ne yapacağını tarif etmek diyebiliriz aynı zamanda. Bilgisayarca desek yanlış olmaz kodlama için.

Kendi aramızda Türkçe konuşuyoruz ve ne dediğimizi anlayabiliyoruz. Bazen de anlayamadığımız zamanlar oluyor tabi 🙂 Bilgisayarlar ile doğru iletişimin yolu ise kodlama ve kodlamanın kurallara uygun yapılması. Kodlama doğru yapılmadığında da bilgisayarlar ile yanlış anlaşılma oluyor ve sistem çalışmıyor. Doğru kodlama ise bilgisayar dünyasında her kapıyı açacak anahtar niteliğinde.

Bilgisayarlar düşünemezler, biz öğretmezsek öğrenemezler ve sormazsak söyleyemezler. Ne dersek onu yaparlar. Kodladığımız şekilde çalışırlar. Her şey bizim vereceğimiz komutlara yani kodlara bağlıdır. Yapay zeka konusu da böyledir. Sesli asistan uygulamalar ıda..

Bilgisayar sadece windows, Linux ya da MacOS işletim sistemi çalıştıran masaüstü ya da dizüstü cihazlar değildir. Pos cihazları, akıllı telefonlar, araçlarda bulunan beyinler, mutfak gereçleri, sanayi makineleri aslında içlerinde göreve yönelik bir bilgisayar barındırırlar. Bu bilgisayarlar göreve uygun kodlanır.

Donanım ve yazılım vazgeçilmez bir bütündür. Her donanım içinde kod barındırır ve bu kod sayesinde görevini icra eder.

Çocuklar için kodlamanın önemi ise günümüzde çok önem taşıyor. Teknoloji hızla gelişiyor ve makineleşme hayatın her alanında yerini hızla aldığı için çocukların bu sürece uyum sağlamasında erken yaşlarda doğru ve verimli çalışmalar ile desteklenmesi büyük önem taşıyor.

İlkokul, ortaokul ve lise döneminde çalışma yapmayan arkadaşlarımız üniversite çağına geldiklerinde elbette öğrenmeye başlayabilirler, öğrenmenin yaşı yok. Lakin mantığı anlamak ve temelleri öğrenmek yerine zamanlarını ve enerjilerini proje üretmeye, yeni teknikler ve sistemler öğrenmeye harcasalar iş yaşamına daha donanımlı katılabilirler.

İş yaşamının istediği tecrübe ve bir çok donanımı 2 ya da 4 yıla sığdırmak insan psikolojisini olumsuz etkileyebilir.

Oysa bugün çocuklar okul öncesinden itibaren algoritma ile başlayarak kodlamanın temellerini öğrenmeye başlayabiliyor.

Algoritma nedir ?

Bir problemin ya da işin başlangıcından bitişine kadar geçen süreçte adım adım yapılan çalışmaların bütününe algoritma diyoruz.

Çay yapmak, kek yapmak, tatil planı yapmak, sabah kalkıp okula gitmek gibi pek çok olayın aslında arkasında bir algoritma var. Problemleri çözen yazılımların arkasında olduğu gibi.

Çocuklarımız algoritmayı, sonrasında kodlamayı öğrendiğinde problem çözen, analitik ve algoritmik düşünen birey olma yolunda büyük bir adım atıyorlar.

Bunun için yapılması gereken bir çok alıştırma var. code.org, code mino, kodris gibi siteler okul öncesinden itibaren tablet ve bilgisayar ile kodlama eğitimi için önemli platformlar.

Aynı zamanda ilkokuldan üniversiteye kadar Pinoo kodlama ve robotik setleri çocukların kodlamayı robotik ile birleştirmeleri ve keyifli fiziksel projeler yapabilmelerini sağlamak için eşsiz materyaller.

Çocukların geleceğe güvenle bakabilmeleri için yeteneklerini keşfetmek, mutlu olabilecekleri zemini oluşturmak büyük önem taşıyor. Bu aşamada kodlama çok değerli bir araç ve her çocuğun tecrübe etmesini ve öğrenmesi gerektiğini savunuyoruz.

Kodlama hayatın her alanında gerekli ve önemli, geleceğin mesleklerine bakıldığında kodlamanın önemi daha çok anlaşılıyor ve çocukların erken yaşlarda üretime dayalı yetenekleri kazanmaları çok kıymetli hale geliyor.

Kodlamanın en önemli kazanımlarından biri de alternatifli düşünme becerileridir. Olasılıklara göre tanımlanacak tüm alternatifler kişinin günelik yaşamına da etki edecek ve farklı durumlar karşısında plan yapabilme kabiliyetlerini arttıracaktır.

Tüm meslekler ile ilişkilendirilen problem çözme, yaratıcılık, plan yapma, karar verme gibi iş hayatının çok önemli becerileri erken yaşta kodlama çalışmalarına doğru yöntemlerle başlanması ile güçlendirilebilir.

Konuya ilgi duyuyorsanız Atölye Vizyon ve Pinoo Robotics tarafından düzenlenen online ya da hafta sonu fiziksel atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Kurtköy ve Ataşehir şubeleri ile hizmet veren kurum 6–18 yaş grubu için uzman eğitimciler tarafından tasarlanmış içerikleri ile çalışmalarını sürdürüyor.

www.atolyevizyon.com / www.pinoo.io

Rıdvan Canbaz

Facebook Yorum