Uzay Teknolojileri ile Hayatımıza Giren Ürünler Nelerdir?

1172

Uzayda ve uzay araştırmalarında kullanılmak üzere tasarlanan bir çok ürün var. Bunlar bir süre sonra günlük hayatımıza da girdi ve hayatımıza çeşitli yenilikler ve kolaylıklar getirdiler. Şimdi gelin bu ürünler nelermiş bir bakalım!

1- GÜNEŞ PANELLERİ

1980’lerde Nasa’nın gelişen çalışmaları sayesinde güneş panelleri de gelişti. Uluslararası Uzay İstasyonun’un inşası için esnek, hafif  ve ince güneş panelleri tasarladılar. Böylece bu teknoloji dünyada da verimli bir şekilde kullanılmaya başladı.

2- OPTİK FARE

NASA’nın fon sağladığı bir projede amaç uçul kontrol sistemleri ve uçuş simülasyonlarını daha etkileşimli hale getirmekti. Mühendis Doug ENGELBART; 1968’de sunduğu fare ile optik sistem ile kontrolü başardı ve hem Nasa’nın hem de bilgisayar sektörünün vazgeçilmezi olan bir ürün yarattı.

3- TERMAL BATTANİYE

Aşağıdaki yazımızda gördüğünüz ürün de bir Nasa çalışması.

Depremzedelerin Üzerine Örtülen Alüminyum Örtü Nedir?

1973’te Amerikan Uzay İstasyonu Skylab; uzaya fırlatılırken güneş kalkanlarından biri zarar gördü ve aşırı ısınmaya başladı. Mühendislerin hafif ve ısıya dayanıklı bir malzeme geliştirmeleri gerekti.  Çözümü ısıyı yansıtmada buldular.  Yeni malzeme uzaya gönderildi ve istasyona takıldı. Aradan geçen yıllarda günlük kullanıma giren bu örtü; şimdilerde sıcak tutmak veya soğutmak için kullanılıyor.

4-PİKSEL GÖRÜNTÜ SENSÖRÜ

1993’Tte Nasa’da çalışan fizikçi Eric FOSSUM’Un bulduğu bu sensör; bilgisayar ve akıllı telefonlar gibi cihazlarda kullanılan yonga üzerinde kameradır. Bu sensör olmasaydı, cihazlarımızın kameralı olması için büyük olmaları gerekirdi.

5- DONDURARAK KURUTMA

Bir sıvıyı dondurduğunuzda kurur mu? Evet. Bu yöntemi de Nasa bulmadı ama çığır atlamasını sağladı. 1970’lerde Nasa’nın fon sağladığı bir projede, gıdanın besin değerleri korunarak daha uzun süre raf ömrü olması sağlandı. Dondurarak kurutma sadece soğutma değildir. Süreç şöyle işler,: gıda önce dondurulur ve arından vakum ile hava çekilir. Dondurucu soğuk,, düşük hava basıncı ve biraz ısı bir araya gelerek, gıdadaki suyun hiç donmadan buharlaşması sağlanır. Bu sürece süblimleşme denir. Örneğin hazır kahveler, dondurarak kurutma yöntemi ile üretilir.

6- HAFIZALI KÖPÜK

Üzerine uygulanan basınç geri çekildikten sonra eski haline geri dönen bir üründür. 1960’lı yıllarda Nasa, çarpışma koruması üzerine çalışmalar yürütürken çok fazla darbe emen bu malzemeyi geliştirdiler. Günümüzde bu ürünler yatak, ayakkabı, koltuk gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

7- İYONLARLA SU TEMİZLİĞİ

1960’lı yıllarda Nasa araştırmacıları suyu temizlemek için gümüş iyonları ile bir yöntem buldular. Gümüş iyonları bakterileri yok eder. Günümüzde ise su arıtma cihazları bu yöntemi kullanıyor ve içtiğimiz suyu temizliyorlar.

8- MAMA

DHA yani; dekosaheksanoik asit, sağlıklı bir insan gelişiminde çok önemlidir. Nasa bilim insanları, uzayda sağlıklı beslenme için çalışmalar yaparken DHA’yı keşfettiler. Bu madde en çok anne sütünde bulunur. Bilim insanları bunu deniz yosunundan üretmeyi başardılar ve artık günümüzdeki bebek mamalarının %90’nın bu madde kullanılır.

Ve daha bir çok yenilik uzay araştırmaları sürecinde ve sonucunda ortaya çıktı. Şimdi Nasa’nın neden çok fazla bütçeye ihtiyaç duyduğunu anladınız mı?

 

 

 

Facebook Yorum