Altı Şapkalı Düşünme Tekniği

741

Altı Şapkalı Düşünme Tekniği Edward de Bono tarafından geliştirilmiş bir yöntemdir. Yöntemi geliştiren Edward de Bono’nun aynı isimde kitabı da mevcuttur. Bu tekniğin en önemli amacı öğrencilerde yaratıcı düşünmeyi geliştirmek ve grup çalışmasını artırmaktır.

Takım oluşturma ve çatışma çözümünü teşvik etmek amacıyla ortaya çıkarılmış olan bu teknikte altı farklı şapka rengi bir konuya altı farklı bakış şeklini temsil eder. Öğretimde kullanımında her öğrenciye kendisine verilen şapka rengine uygun olarak problem durumunu nasıl gördüğü sorulur.

Uygulama aşamasında kullanılacak olan şapkalar basit kartonlarla dahi yapılabildiği için uygulaması kolay ve ucuzdur.  Temel olarak uygulama biçiminden bahsetmek gerekirse her öğrenci üzerinde çalışılan konuya taktıkları şapkaların çizdiği sınırlar içerisinde cevaplar vermektedir.   Şapkalarını takan öğrencilerin birbirlerini görecek biçimde oturtulması sağlandıktan sonra etkinlik mavi şapkayı takan öğrencinin toplantıyı nasıl idare edeceğini, hedeflere nasıl ulaşılacağını duyurması ile başlar. Kırmızı şapkayı takan öğrenci tartışılan sorunla ilgili fikirleri toplar; yeşil şapkayı takan öğrenci fikir ve tahmini çözümler üretir ve daha sonra siyah ve beyaz şapka arasında çözüm önerileri ve bunların eleştirilmesi şeklinde yapılan tartışma ile sürer.

Şapkaların Yaklaşımları 

  • Sarı renk : İyimser
  • Kırmızı : Duygusal
  • Yeşil : Yenilikçi
  • Mavi : Kontrollü
  • Beyaz : Tarafsız
  • Siyah : Karamsar, olumsuz eleştiri

 

Facebook Yorum