Sadece Teknoloji ve Tasarım Öğretmenlerinin Anlayabileceği 10 Şey

2588

2005 yılında Teknoloji ve tasarım dersi girdi hayatımıza. Bir anda yeni programla eski atölyeleri değiştik, iş eğitiminden ev ekonomisinden kuşaklara geçtik. Gel zaman git zaman 2016’da öğretim programları güncellenirken, teknoloji ve tasarım dersi öğretim programı tamamen değişti. Kuşaklar gitti, üniteler geldi. Öğretmen camiasının en yalnız branşımız için sadece teknoloji ve tasarım dersi öğretmenlerinin anlayabileceği 10 şeyi derledik.

Amacımız güldürüdür, kimseyi kırmak istemeyiz…

İçindekiler

1- Kimine göre bodrum bize göre “İyi atölye çıkar buradan”

Okullarda her şubeye bir sınıf verilir, varsa laboratuvar fen dersine tahsis edilir. Sıra uygulamalı derslere gelince bir anda tüm sınıflar doludur. Okulun bodrumunda depodan hallice, penceresiz, paslı kirli bir alan vardır; temizler güzel sınıf çıkar buradan diyerek kolları sıvarsınız ve…. Tebrikler; atölyeniz oldu.  Okulun ilk haftalarında öğrenciler atölyenizi bulamayabilir, atölyede bırakılan simide poğaçaya fareler gelebilir, okulda ne tür böcek olduğundan ilk sizin haberiniz olur 🙂  Yine de orada o yalnızlıkta dersi dilediğiniz gibi işlemek şahanedir, yan komşunuz başka bir sınıf yoktur, kimseden size gürültü gelmez gürültünüz kimseye gitmez. Hatta tatbikat zamanı sizi orada unuturlar 🙂

2- Hocam küp müp yapcaz mı?

Eski öğretim programının hayaleti olan birimden bütüne etkinlikleri hala toplumsal hafızada yer ediniyor. Eski programda öğrenciler küpten silindirden altıgenden sitem ederdi, yeni programdakiler hele bir kaç örnek görmesinler; hemen “hocam biz de küp müp yapcaz mı?” diyerek etrafınızı saralar. Sırf bu yüzden eski programa dair ne kadar çalışma varsa; imha ederek, sorunu çözebilirsiniz.

3- “Ne saçma ders, ne gerek var böyle derse yaa” ağlamalarını duymak

Test ile zehirlenen beyinlerin bıkma noktasına gelince ettikleri şikayetlerdir. Aslında sınav derslerinden bıkarlar ama hınçlarını bizden alırlar. Biz de dersin önemini anlatırız bir güzel. Her seferinde; sınavın, testlerin, yazılıların sadece bir aşama olduğunu; hayatta asıl belirleyici olan şeyin yaratıcı düşünmek, farklı düşünmek, girişimci olmak olduğunu tane tane anlatırız ama çocuklar test batağına düştüler bi kere..

4- Teknoloji ve tasarımın sınavı mı olurmuş?

Her dersin bir sınavı olabileceğini anlayamayan genç zihinlere, öğrendiklerini ölçmek için bir sınav yapacağımızı söyleyince; sanki TOEFL’a gireceklermiş edasıyla sitem etmeleridir. E-okul sistemine sınav notu girmek için ne yapmamız gerekir acaba? Basit bir sınavı bile anlamsız bir şekilde gözlerinde büyütmeleri yok mu! Neyse, sınavda bulmaca çıkınca onu bile “nasıl yapçam hocam” demelerini bilirsiniz.

5- TÜBİTAK TEKNOFEST vb fuar yarışma olduğunda kıymet görürsünüz.

Okulda veya okul dışında düzenlenecek bir etkinlikte eğer teknoloji, tasarım, inovasyon kavramları geçiyorsa; vazife sizi çağırır. Görüşünüz alınmadan göreve atanırsınız idare tarafından ve meslektaşlarınızın desteğini almak da zordur. Ama bir şekilde altından kalktığınız bu çalışmalar, seneye de sizi beklediği için bir kaç yılda işin ehli olur çıkarsınız. E imzalar ne zamana atılıyordu? 🙂

6- Bilişim teknolojileri dersiyle teknolojimizi, görsel sanatlar dersiyle tasarımımızı karıştırırlar.

E tabi zaten teknoloji sadece bilgisayar demek, tasarımda sadece resim demek olduğu için… Böyle diyenleri bi dersinize davet ediniz de; inovasyon, mimari tasarım, ulaşım teknolojileri, ürün geliştirme, temel tasarım, akıllı ürünler ve sensörler, engelsiz hayat teknolojileri, mühendislik ve tasarım, biyomimikri konularını görüp sonra neyin ne olduğunu anlasınlar.

7- Dersin akibeti hep gizemlidir…

2018’de bir akşam dersin 8’lerden kaldırılıp seçmeli olduğunu hatırlar mısınız? Aynı akşam hata giderilmişti ama binlerce teknoloji ve tasarım dersi öğretmenini bu ani değişimler panik atak yaptı. 2018 yılının yaz aylarında da dönenim TTK Başkanının bir kahvaltıda, teknoloji ve tasarım dersi hakkında söylediği sözlerle “aha gitti ders” demiştik. Kısacası ders saati her an azalabilir veya artabilir. Ders seçmeli olabilir veya zorunlu kalabilir. 5,6’lara da eklenebilir, liseye de geçirebilir; kısacası bizim derse her an her şey olabilir.

8- Sınıf bölmeyi bilmeyen, bölündüğünden habersiz, bölemeyen idareciler…

Dersin öğretim programındaki uygulama esası açık ve net: Sınıf mevcudu 25 ve üzeriyse sınıf 2 gruba bölünerek dersin işlenmesi sağlanır. Okul 2 veya daha fazla teknoloji ve tasarım dersi öğretmeni varsa da bu yapılır, eğer yoksa, ücretli öğretmen istenerek veya ilçeden görevlendirme bir öğretmen çağırılarak bu durum ayarlanabilir. Ama gel gör ki sanki 7 bilinmeyenli denklemmiş gibi, “bölünmez hocam, bölemeyiz hocam, bölmedik hocam” sözleri karşısında tüm şevkiniz kırılabilir. Bu durumda hemen şikayette bulununuz. Ya da işi bilen bir idare gelince sorun çözülür genelde.

9-  Siz de ne rahatsınız algısı.

Öğretmen öğretmeni kırar, herkes kendi dersinin zorluklarıyla mücadele ederken, ortak hareketle mesleki bilinç oluşturarak kazanımlar elde etmektense; branşlar arası çatışma olur. Tabi bu bir genelleme, çünkü çatışma kişinin karakteridir. Bir çok okulda maruz kaldığımız “sınıfı bölüyonuz, sınavda sorunuz çıkmıyo, kutu küp yaptırıyonuz ohhh” ön yargılarına karşı söylenecek tek bir şey var: O halde hocam yanlış branş seçmişsin, alan değişikliğinde gel bizim branşa.. Gel yiğidin harman olduğu yere.  Burada her şey gerçek!

10- En çok yardımlaşan zümre Teknoloji ve Tasarımclar, Tektascılar, TVTCİLER, teknotascılardır!

O kadar çok adımız var ki camiada; tiviti diyen bile duyduk. Yine de dersimizin adı teknoloji ve tasarımdır, haftada 2 ders saati olarak 7. ve 8. sınıflarda zorunlu okutulmaktadır. Test çözme dersi değil, fikir geliştirme, yaratıcı düşünme ve genel kültür dersidir. Çağın becerilerinin uygulandığı tek derstir. Teknoloji ve tasarım dersi ; eğitim camiasında kendi arasında en çok dayanışma gösteren, yardımlaşan, çatıştığı kadar ortak kararlar da alan, öğrenmeye ve paylaşmaya gönül vermiş öğretmenlere sahiptir.

Peki sizin Teknoloji ve Tasarım Akademisi’nden haberiniz var mı?

Web Site: www.teknolojivetasarimakademisi.com
Instagram: https://www.instagram.com/teknolojivetasarimakademisi/
Facebook Grubu: https://www.facebook.com/groups/teknolojivetasarimyp
Twitter: https://twitter.com/tvtakademisi

Video içerikler için: Bu Ne Biçim Ders youtube kanalımız var!

 

Facebook Yorum