Temel Tasarım – Başlık Atın Etkinliği

7288

İçindekiler

Temel Tasarım Konusunda ne yapacağımız ile ilgili bir makale hazırlamış ve yayımlamıştık. Ayrıca bu konu ile ilgili kapsamlı bir sunu da hazırlayarak öğretmen arkadaşlarımız ile paylaşmıştık. Bu yazıda ise; Temel Tasarım konusu işlenirken nasıl bir etkinlik yapacağımıza dair bazı bilgileri paylaşacağım.

Etkinlik Adı: Başlık Atın

Öğretmen derse girer ve öğrencilerden A4 kağıt çıkarmalarını ve “Temel Tasarım” başlığı atmalarını ister. “Başlık atın, Temel Tasarım diye” şeklinde söylendikten sonra öğrencilerden bazıları nasıl bir başlık atacaklarını soracaklardır. Öğretmen ise bu soruları cevapsız bırakıp hafif bir gerginlik ile “Başlık işte” diyerek geçiştirmeli, asla renkli, büyük, orta ve ya kenar gibi yönlendirmelerde bulunmamalıdır.  Burada dikkat edilmesi gereken şey; hızdır. Öğrencilere fazla zaman tanınmadan hızlıca başlık attırmak, ortalama 3-4 dakika izin vermek gerekir. Ayrıca bu izin sırasında öğrencilerinde kendi aralarında konuşmaları engellenmelidir. Bunun için sık sık uyarılar yapılmalı, sınıfta sessiz bir ortam sağlanmalıdır.

Başlıklar atıldıktan sonra, sınıf içerisinde hızlı adımlar ile ilerleyen öğretmen öğrencilerden rastgele kağıtları toplamaya başlar. Özellikle farklı başlık atılmış kağıtlar alınmalı, düz başlık atılan kağıtlar da alınarak bir çeşitlilik sağlanmalıdır. Hatta bunu öyle gergin bir ortamda yapınız ki; siz kağıtları toplarken çocuklar ses çıkaramasınlar.

Kağıtlar toplandıktan sonra her bir kağıdı sınıfa gösteren öğretmen Bu kimin sorusunu sorar. Öğrenci benim dediğinde “Ben sana böyle mi yap dedim?” sorusu sorulur ancak öğrenciden cevap alınmadan oturması istenir. Her bir kağıt için bu uygulama devam eder.

Yaklaşık 10 adet kağıt böyle incelendikten sonra, öğrenciler arasında bir bilinmezlik havası oluşur. Çünkü düz başlık atanlara da kızıldı, renkli başlık atanlara da kızıldı, büyük başlık atanlara da kızıldı vs.

İlk inceleme bittikten sonra ikinci incelemeye geçilir. Öğretmen kağıtları yine sınıf önünde eline alır ve her kağıdın sahibini ayağa kaldırarak “Ben sana böyle yapamazsın dedim mi?” sorusu sorulur. Öğrenciler hangi cevabı verse de genelde şoka uğradıkları için sınıfta bir yumuşak hava oluşmaya başlıyor. Her öğrenciye bu söylendikten sonra; aslında bu başlık yazılarının onların “Başlık Atmak” kelimesinden ne anladıkları olduğu söylenir. Herkesin aynı kelimeden aynı anlamı anlamadığı gibi aynı uygulamada aynı sonucu ortaya çıkarmayacağı, her insanın görsel, işitsel ve duyusal algısının farklı olduğu gibi her insanın farklı görmek farklı duymak farklı hissetmek istediği belirtilir.

Sınıfta ortam yumuşadıktan ve öğrencilerin aslında bir farkındalık çalışması yaptıklarının farkına vardıklarından sonra aynı kağıdına üzerine tekrar başlık atmaları istenir. Başlık yazısı: TEKNOLOJİ VE TASARIMdır ancak bu defa bir şart vardır: “Küçük çocukların dikkatini çekecek şekilde” yazacaklardır.
Çoğunlukla renkli ve süslü yazılan bu başlıklar yorumlanarak ders devam eder ve Temel Tasarım konusuna giriş yapılır.

Bu etkinlikte öğrencilere şu durumlar da belirtilmelidir:

  1. İnsanı sınırlayan şey eski bilgileri olabilir.

  2. Özgün olmak için var olandan sıyrılmak gerekir.

  3. İnsanların yüzde 95’i çoğunluğun beğenisine göre yaşar. Çoğunluk ne yapıyorsa birey de onu yapmaya meyillidir.

  4. Çoğunluğun doğru,böyle dediği her zaman doğru,böyle olmayabilir.

  5. En özgün eserler toplumlardan değil bireylerden çıkar

  6. Teknoloji ve Tasarımı geliştiren en önemli faktör: insanın bireysel merakı ve özgünlüğüdür.

Facebook Yorum