Öğretim Yöntem ve Teknikleri Grup Tartışması Yöntemi Nedir?

3186

İçindekiler

Grup Tartışması Yöntemi Nedir?

Grup tartışması yöntemi özde, öğrencilerin bir konu ya da sorun üzerinde birlikte konuşarak mümkün olan çözüm yollarını aramalarına dayanır.Yöntemin esası tüm grubun etkinliğe katılmasıdır. Bu yöntemde iki önemli husustan birincisi açık bir amacının olması, ikincisi ön hazırlığı gerektirmesidir.Bu iki husus gerçekleşmediği durumlarda öğrencilerin bu yöntemden yararlanmaları söz konusu olamaz.

Bilgilerini, fikirlerini ve düşüncelerini açıkça ortaya koyma imkanına kavuştukları bu yöntemde öğrenciler, sorunları daha iyi anlar,tanımlar ve çözüm yolları önerirler.Ancak anlamlı bir tartışma için gerekli bilgi ve olgunluğa sahip olmayan öğrencilerle bu yöntem uygulanamaz.Ayrıca grup tartışması yöntemi genellikle küçük gruplarda daha etkin olarak kullanılabilen bir yöntemdir.Eğer öğrencilerin bazıları dinleyici olarak yer almayacaksa 20-25’den fazla öğrencinin olduğu sınıflarda uygulanması önerilmemektedir.

Grupla tartışma yönteminin çeşitleri/türleri

Bunlardan en yaygın olarak kullanılanları, büyük grup tartışması münazara, panel, vızıltı grupları, fikir taraması, form ve seminerdir.

Büyük grup tartışması:Bu yöntemde öğretmen konuyu tüm sınıfın katıldığı bir bir tartışma ortamında işler.Tartışmanın yürütücüsü yine öğretmendir.Sorular sorar,öğrencilerin görüşlerini açık duruma getirir ve konuyu daha iyi anlamaları için sık sık özetler.

Münazara:Belli bir konunun lehinde ve aleyhinde konuşmak üzere iki grup oluşturulur.Toplantı öncesi konuya ilişkin tüm hazırlıklarını tamamlayan öğrenciler kendilerine tanınan süre içinde savundukları görüşün haklılığını göstermek ve diğer tarafın görüşlerini ve fikirlerini çürütmek için karşılıklı konuşurlar.Daha sonra kazanan taraf jüri tarafından açıklanır. Münazarada genellikle bir de dinleyici grup olur.Bu grup beğendikleri konuşmacıları alkışlayarak jüriyi etkilemeye çalışırlar.Fazla bilimsel olmamakla birlikte bir fikri savunma, söz ustalığı, çabuk cevap hazırlama gibi yetenekleri geliştirdiği için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca öğretmen isterse münazaradan sonra ele alınan konu üzerinde büyük grup tartışması da yapabilir.

Panel:Bu yöntemde oluşturulan bir grubun üyeleri belli bir konu ya da sorun üzerinde araştırma yaparlar.Buldukları verileri incelerler ve bu ön hazırlıktan yararlanarak görüşlerini sırayla açıklarlar.Genellikle öğretmen ya da bir akran panel başkanlığını üstlenir.Toplantıda ayrılan süre bitinceye kadar başkan konuşmacılara (eşit sürelerle) konuşma hakkı tanır.Yine öğretmen isterse panelden sonra konuyu tüm sınıfta tartışabilir.

Vızıltı Grupları: Vızıltı grupları çeşitli şekillerde oluşturulur.Örneğin; “vızıltı 22” de iki öğrenci bir konu üzerinde 2’şer dakika konuşur. “vızıltı 66″ daise 6 öğrenci aynı konu üzerinde 6’şar dakika tartışır.Vızılto gruplarında önemli olan belli bir öğrencinin belirli bir süre, bir konu üzerinde tartışması ve sonunda varılan kararların açıklanmasıdır.Bu tür grup tartışması 4′ le 36 dakika arasında sürebileceği için vızıltı gruplarına ” kısa süreli tartışma grupları” da denilmektedir.

Fikir taraması: Kısa süreli tartışma grupları türünden olan fikir taramasında 4 – 9 kişiden oluşan gruplarda belli bir konu üzerinde 5 – 10 dakika konuşulur.Burada önemli olan husus yaratıcı düşünce ve soruna değişik çözümler getirmedir. Öğretmen fikir taramasından çeşitli biçimlerden yararlanabilir.Örneğin; bir ders ya da tartışma ölü noktaya gelir sessizlik başlarsa en iyi yol fikir taramasını başlatmaktır.Bazen de derse sğlenceli bir başlangıç yapmak için bu yönteme başvurulabilir.Örneğin; sınıfa “eski bir elbise askısı elbise ya da palto asmaktan başka ne işe yarar”diye sormak ilgiyi çekecektir.fikir taramasında önemli olan basit bir sorun üzerinde mümkün olduğu kadar kısa bir süre durmaktır.

Forum:Özel bir tartışma yöntemidir. Bu yöntemde küçük bir grup öğrenci diğer öğrencilere bilgi verirler.Sununun sonucunda dinleyiciler konuşuculara konuya ilişkin sorular yöneltirler.Kendisine soru yöneltilen öğrenci o sorunun yanıtını verebilecek en yetkili kişi olarak açıklamalarda bulunur.

Seminer : Yüksek öğretimde sıklıkla kulanılan bu yöntem değişik biçimlerde uygulanmaktadır.En yaygın kullanım biçimi ise yazılan bir tez ya da çalışma üzerinde grupça tartışılmasıdır.Üzerinde görüşülecek yazılı meteryal iki-üç hafta önceden grup üyelerine dağıtılır.böylece grup üyeleri çalışmanın üzerinde enine boyuna inceleme yapma olanağına kavuşurlar.

Yukarıda sayılan yöntemler grup tartışmasının en yaygın biçimidir.Bunlar yalnız başlarına kullanılabileceği gibi diğer yöntemlerle birlikte de kullanılabilmektedir. Örneğin kalabalık bir sınıfta 50 dakikalık bir ders işleyecek öğretmen şu yöntemlerden yararlanacaktır:

DakikaYöntemAmaç
15AnlatımBilgi verme
25Büyük grup tartışmasıKonuya açıklık getirme
35Bireysel çalışmaAnlatım yoluyla verilen bilgileri inceleme
45Vızıltı gruplarıYaratıcı düşünme
50Genel tartışma,özetlemeÖğrenmeyi pekiştirme

 

Grup Tartışması Yönteminin Faydaları:

1-Demokratik bir yöntemdir.
2-Öğrenciler tartışarak öğrenirler.
3-Öğrencilerde konuşma, soru sorma, sorulan soruları hemen cevaplama gibi yetenekleri geliştirir
4-Grup içinde aidiyet duygusu gelişir.Öğrenciler daha iyi ilişkiler kurar, birbirlerine daha yakın hissederler.
5-Öğrenciler kendi düşünce ve görüşlerini açıkça ortaya koyma imkanına kavuşur, diğerlerinin düşünce ve görüşlerini öğrenirler.
6-Diğer öğrenciler kendi görüşleri üzerindeki eleştiri ve değerlendirmelerini öğrenirler.
7-Belli bir soruna tek başlarına getirebilecekleri çözümlerden çok daha farklı çözümlerin olduğunu görürler.
8-Serbest akıcı bir tartışma ortamında olmak öğrencileri her zaman rahatlatır ve iyi tutumlar geliştirmelerine neden olur.
9-Öğrenciler kendi kendilerini disipline etmeyi öğrenirler.
10-Bu yöntemde öğretmen öğrencilerini daha iyi tanıma imkanına kavuşur.Grup içinde öğrencilerin davranışlarını gözlemek, onların zihinsel, sosyal ve psikolojik gelişimleri hakkında fikir verir.

Grup Tartışması Yönteminin Sınırlılıkları:

1-Zaman gerektirir
2-Konuşmaları konu üzerinde tutmak oldukça zordur.Kolayca amacından saptırılabilir.
3-İyi disipline edilmiş bir sınıf gerektirir.Konuşmalar ilerledikçe sınıfta sessizliği sağlamak çoğu kez zorlaşır.
4-Bazı konuşmalar çok uzayabilir ve anlamsızlaşabilir.
5-Grup liderliği oldukça zordur.
6-Bazı öğrenciler bu tür etkinliklere kesinlikle katılmak istemezler.
7-Yine bazı öğrenciler kolaylıkla kendini kontrol edemez duruma gelebilir.Bu yöntem kolay sinirlenen öğrenciler için uygun bir yöntem değildir.
8-Grup tartışmalarını sonuçlandırmak güç olabilir.
9-Toplantı başkanlığı özel bir hazırlık ve titiz bir uygulama gerektirir
10-Çok kalabalık sınıflarda uygulanamaz.

Grup Tartışması Yönteminin En iyi kullanımı için rehber ilkeler:

1-Konu seçimine özen gösterme:

Sınıfın ilgisini çekecek ve tartışma gruplarında yer alacak öğrencilerin kolaylıkla hazırlayabileceği konunun seçilmesine dikkat edilmelidir.Tespit edilen konu hem grubun her bir üyesine, hem de tüm sınıfa önceden duyurulmalıdır.

2-Grup oluşturmaya özen gösterme:

Tartışma grupları mümkün olduğu kadar küçük tutulmalıdır.Daha önceden belirtildiği gibi bu yöntem kalabalık sınıflarda uygulanmaya elverişli bir yöntem değildir. Ancak öğretmen isterse grupları alt gruplara ayırarak tüm öğrencilerin gruba katılımını sağlayabilir.Bu durumda alt gruplar kendi gruplarına materyal sağlama, kaynak kişi bulma, rapor hazırlama gibi konularda yardımcı olurlar.Yine kalabalık sınıflarda öğrencilerin bir kısmının, jürili grup tartışmalarında örneğin münazara gibi, jüriye alınması ya da dinleyici olarak yer alması ve kendilerine süre tanındığında (forumda olduğu gibi) grup üyelerine sorular yöneltmeleri bu yöntemi oldukça çekici duruma getirmektedir.
Grup oluştururken öğretmenin dikkat etmesi gereken bir diğer husus, kişilik bozukluğu gösteren baskıcı, sinirli ya da çok pasif öğrencilerin toplantı yönetmesine ya da grup liderliği yapmasına izin vermemesidir.Ancak bu yöntemin bu tür öğrenciler içinde oldukça eğitici bir değeri vardır. Öğretmenin bu hususu göz önünde tutarak bu öğrencileri gruplara katmanın yollarını araması gerekmektedir.

3-İyi bir hazırlık yapılmasını sağlama:

Ön hazırlığını iyi yapmamış öğrencilerin katılacağı bir grup tartışması zamanın boşa harcanmasından başka bir işe yaramayacaktır.Bu nedenle öğrencilerin tartışmaya en iyi bir biçimde hazırlanabilmeleri için gerekli zaman ve imkanlar kendilerine tanınmalıdır.
Öğrencilerin hazırlanmasının yanında tartışmanın yapılacağı ortamın da hazırlanması önemlidir. Örneğin; sınıfın önceden hazırlanması, grup tartışmasının özelliğine göre grup üyelerinin ve dinleyicilerin oturacağı yerlerin de önceden düzenlenmesi gerekmektedir.Ayrıca sınıfın duvarlarının görsel metaryellerle süslenmesi etkinliğe ilgiyi artıracaktır.

4- Tartışmanın yönetimine özen gösterme:

Grupla tartışma yönteminde toplantıya başkanlık yapmak genellikle öğretmenin görevidir. Bazen bu görev hem konuyu, hemde toplantı yönetimini iyi bilen bir başka kişiye verilebilir. Bazen de öğretmen daha rahat ve samimi bir ortam yaratmak için bu görevi bir öğrencinin üstlenmesini isteyebilir.Her iki durumda da öğretmen tartışmanın gözlemcisidir
Grup tartışması yönteminde en önemli görev toplantıyı yönetecek olan başkana düşmektedir. Bu görevi en iyi bir biçimde yürütebilmesi için toplantı başkanına şu önerilerde bulunulmaktadır:

  • Toplantıya katılan öğrencileri bir bir tanıtın.
  • İlgiyi çekecek ve dikkatleri toplayacak bir başlangıç yapın.
  • Toplantıyı nasıl yönetmek istediğinizi ve uyulması gereken kuralları önceden açıklayınız.
  • Serbest tartışma yapılabilecek bir ortam yaratmaya çalışınız.
  • Toplantıya katılanlara, kişilerle değil, yalnız fikirlerle ve sorunlarla ilgilenmeleri gerektiğini hatırlatınız.
  • Her seferinde yalnızca bir öğrencinin konuşmasına izin veriniz.
  • Gruptaki her öğrencinin katılmasını sağlamaya çalışınız, konuşmak arzusunda olanlara sırası ile katılma ortamı yaratınız.
  • Amacın grup halinde düşünmeyi güdülemek ve geliştirmek olduğunu unutmayınız.Hiç bir zaman toplantının kendilerini ilgilendiren konuları tartışan küçük gruplara bölünmesine izin vermeyiniz.
  • Öğrencilerin birbirlerinin fikirlerine hoşgörü ve saygı göstermeleri konusunda dikkatli olunuz.
  • Toplantı başkanı olarak kendi fikirlerinizle tartışmacılara baskı yapmayınız.
  • Tartışma ilerledikçe konuyu sık sık özetleyiniz.
  • Tartışmanın konu dışına çıkmasına izin vermeyiniz.Grubu konu içinde tutarken, nazik fakat azimli davranınız.Konu ile ilgisi olmayan hususları tartışmak isteyen bir öğrencinin tüm grubun vaktini almasına izin vermeyiniz.
  • Bazen gruptaki öğrencilerin akıllarının karışması yüzünden tartışma konu dışına çıkabilir. Bu durumda konuyu ve sorunu bir kez daha tekrar ediniz.

·  Zamanı en iyi şekilde kullanmaya özen gösteriniz ve zaman dolduğunda tartışmayı özetleyerek toplantıyı kapatınız.

Facebook Yorum