Buzkıran Tekniği Nedir? Etkinlik Örnekleri

3693

Bireylerin birbirlerine tanıştırılmasını amaçlayan bir etkinliktir. Buzkıran tekniği aynı zamanda içeriği öğrenci/katılımcılara tanıtmak amacıyla da kullanılır ve bu sayede de öğrenci/katılımcıların derse ya da programa zorlanma yaşamadan katılmaları sağlanır. Buzkıran etkinlikleri ile başlayan öğretim süreçleri çok daha etkili bir hal alır çünkü öğrenciler/katılımcılar bu sayede birbirlerini tanıma şansı elde ederler ve yapılacak etkinliklerde daha iyi bir katılım sergilerler.

Örnek 1 : Az Bilinen Bilgiler: Katılımcılardan, isimlerini ve kendileri hakkında az bilinen bilgileri paylaşmalarını isteyin.

Örnek 2 :Üç Parmak

Amaç: Tanışmak ve ısınma

Sayı: Herhangi

Süre: 10 dakika

Tüm oyuncular üç parmaklarını havaya kaldırırlar. İşaret parmağı “isim”, orta parmak “en sevdiği içecek” ve yüzük parmağı da “en

çok gitmek istediği ülkeyi” temsil eder. Oyuncular odanın içerisinde yürümeye başlarlar ve karşılaştıkları herkesin parmaklarına

kendininkileri değdirerek sırayla parmakların temsil ettiklerini söylerler. Amaç belirli süre içerisinde en çok kişiyle karşılamaktır.

Not: Parmak sayısı arttırılabilir, temsil ettikleri şeyler kullanılacağı aktivitenin türüne göre değiştirilebilir. Örneğin, yaş, şehir,

spor, sevdiği sevmediği şeyler gibi…

Örnek 3 : İsim Balonları

Amaç: Tanışma, isim öğrenme

Sayı: En az 10 kişi

Süre: 10 dakika

Malzemeler: Katılımcı sayısı kadar balon, asetat kalemi

Katilimcilar daire olusturacak sekilde ayakta dururlar. Her katilimci dagitilan balonlari sisirerek ismini okunacak sekilde balona yazar. Oyunun basinda katilimcilar balonlari kaldirip isimlerini yüksek sesle söylerler. Gerekli görülürse isimlerini ikinci bir kez daha söylemeleri istenebilir. Daha sonra katilimcilar balonlari dairenin ortasina atarlar ve oyunu oynatan kisinin komutuyla herkes ortaya gidip bir balon alir.

Amaç 30 saniye içinde balonu sahibine vermektir. 30 saniyenin sonunda herkes kendi balonuna ulasamamissa oyun tekrarlanabilir. Böylece katilimcilarin birbirlerinin isimlerini daha iyi ögrenmeleri saglanabilir.

Örnek 4 : İsim ve…

Amaç: Tanışma ve isimleri hatırlama

Sayı: Herhangi

Süre: 10-30 dakika (grubun büyüklüğüne göre)

Tüm katilimcilar halka seklinde dururlar. Sırayla herkes adini söyler ve ardindan bir hareket, sekil ya da mimik yapar. Katilimcilarin hepsi isimlerini ve hareketlerini bitirdikten sonra sırayla herkesin adi söylenir ve hareketi yapılır. İsimler hareketin haricinde aşağıdakilerle birleştirilebilir:

İsim ve mimik: Katilimcilar isimlerini söylerler ve ardından kendilerine özgün bir mimik yaparlar.

İsim ve hareket : Katilimcilar isimlerini söylerler ve ardindan o an içinde bulundukları ruh halini belirten (örneğin: el çırpma, basla selamlamak…) veya ne is yaptıklarını ya da nereden geldiklerini belirten bir hareket yaparlar.

İsim ve hayvan: Katılımcılar isimlerini söylerler ve ardından isimlerinin bas harfiyle başlayan bir hayvan söylerler. Önemli olan bir hayvanin birden fazla söylenmemesidir. (örneğin: Ayşe – Ari; Ceyda – Ceylan…)

NOT: Hayvan yerine yemek ismi de söylenebilir. Varyasyonlar: Her bir katılımcının ardından tüm grup bir eko gibi “isim ve…” yi tekrarlar.

Örnek 5 : İsmini Hareketle Söyle  

  • Amaç: Tanışma ve isimleri hatırlama
  • Sayı: En az 5 kişi
  • Süre: 10-30 dakika (gruptaki kişi sayısına göre değişir)
  • Yer: Sınıf içi / Dış mekan
  • Malzemeler: –

Açıklama: Tüm oyuncular halka seklinde dururlar. Sırayla ilk sıradaki oyuncu adını söyler ve ardından bir hareket, şekil ya da mimik yapar. Ardından tüm oyuncularla o kişinin ismi yüksek sesle söylenir ve hareketi yapılır. Ardın ikinci sıradaki oyuncu adını söyler ve ardından bir hareket, şekil ya da mimik yapar. Yine daha sonra Ardından tüm oyuncularla o kişinin ismi yüksek sesle söylenir ve hareketi yapılır.  Oyuncuların hepsi isimlerini ve hareketlerini bitirdikten sonra sırayla herkesin adı söylenir ve hareketi yapılır.

Facebook Yorum