Uygulama Okulunun (Staj Okulunun) Düzeni ve Yapısı Staj Raporu

3113

Okul Deneyimi ve Okul Stajı derslerinde, öğretmen adaylarının staja gittikleri okula dair okulun düzeni ve yapısı konulu staj raporu yazmaları istenir.

UYGULAMA OKULUNUN DÜZENİ VE YAPISI STAJ RAPORU ÖRNEĞİ

 Okulun İdari Yapısı

Okul bir müdür yardımcısı ve iki müdür yardımcısı tarafından yönetilmektedir. Müdür yardımcıları idari konularla ilgilenirler ve okulda disiplini sağlarlar. Ayrıca okulda on dört öğretmen görev yapmaktadır. Bu öğretmenlerin hemen hepsi bir eğitsel kolda görev almaktadır ve okulda öğretimin sürekliliğini sağlamak adına derlere girmekle görevlidirler.

Okulda Bulunan Eğitim Yerleri ve Eğitime Yardımcı Birimler

Derslikler: Öğrencilerin oturabilecekleri sayıda sıra mevcuttur. Atatürk portresi, yazı tahtası, öğretmen masası, elbise askısı, çöp kutusu ve sağlık dolabı bulunmaktadır. Okulun ve sınıfların temizliği günlük olarak yapılmaktadır.

Atölyeler: Okuldaki atölyeler yeterli seviyededir ve okulun ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Atölyelerdeki  havalandırma ve aydınlatma gayet iyi düzeydedir. İş ve Teknik atölyesinde öğrencilerin yaptıkları işler için ve malzemeler için dolaplar bulunmaktadır. Bu dolapların bazı bölümleri kilitlidir ve anahtarları derslikte dersi olan öğretmenlerde bulunmaktadır.

Laboratuvarlar: Okulda bir adet fen ve teknoloji labarotuarı bulunmaktadır.

Kulüpler: Sene başındaki öğretmenler kurul toplantısındaki kulüpler ve kulüplerde görevli öğretmenler belirlenir. Öğretmenler genelde gönüllü olarak seçilir. Aynı kulüpte 2-3 öğretmen görev yapabilir. Kulüp genel toplantıları yapılır ve gönüllü öğrenciler seçilir. Daha sonra öğrenciler ve kulüp öğretmenleri toplantıları yapılır. Kulüpler alanlarında güncel aktiviteler düzenlenir.

Okul Kütüphanesi: Okulda öğrencilerin hizmetine sunulmuş bir kütüphane bulunmaktadır. Bu kütüphanede okulda uygulanan eğitim programlarına uygun seçilmiş kitaplar ve derslere yönelik kitaplar bulunmaktadır. Ayrıca öğrencilerin okuyabileceği romanlar da bu kütüphanede bulunmaktadır.

Okul Bahçesi: Okul bahçesi alan bakımından öğrencilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliktedir. Bahçenin etrafı demir parmaklıklarla çevrilidir. Öğrenciler için gerekli rahatlamayı sağlayacak yeşil alanlarda bulunmaktadır. Beden eğitimi dersleri de hava şartları müsait olduğu sürece bahçede sürdürülür. Bahçede öğrenciler için basket potaları, oyun sahası ve banklar düşünülmüştür.

Koridor ve Merdivenler: Koridor ve merdiven duvarlarında öğrencilerin yaptıkları resimler ve çeşitli çalışmalar yer almaktadır.

Müdür Odası: Müdür odası yönetimin beyni konumunda olup, çalışma masası, telefon, bilgisayar, kasa, duyuru ve uyarılar için diyafon sistemi bulunmaktadır.

Müdür Yardımcısı Odası: İdari faaliyetlerin sürdürülmesi için sorumlulukların ayrılmış olduğu ve idarecilerin bulunduğu birimdir. İletişimin sağlanabilmesi için bilgisayar, diğer birimlere bağlı telefon ve önemli evraklar için kilitli dolaplar bulunmaktadır.

Öğretmenler Odası: Öğretmenlerin ders aralarında ya da boş vakitlerinde dinlendikleri, birbirleriyle iletişim kurdukları ve bazı hazırlıklarını yaptıkları ortamlardır.

Rehberlik Odası: Öğrenciler hakkında özel bilgilerin toplanıp işlendiği ve gizlilik içinde arşivlendiği birimdir. Amacına hizmette kolaylık sağlaması için gerekli donanıma sahiptir.

Kantin: Kantin öğrencilerin yeme içme ihtiyaçlarını karşılamak üzere okulda bulunan bir küçük işletmedir. Bu işletme sayesinde öğrenciler kendileri için tehlikeli olabilecek seyyar satıcılardan da korunmuş olurlar.

Öğrenci Etkinlikleri: Öğrenciler okullar arasında yapılan spor turnuvalarına okul personelinin gözetimi altında hazırlanıp katılabilmektedir. Basketbol turnuvası gibi. Ayrıca öğrencilerin bir tiyatro kulübü olup yıl sonunda bu kulüp çeşitli oyunları sergilemektedir.

Okulun Fiziki Koşulları

 Isıtma: Okulun her koridorunda en az 1 petek bulunmaktadır, bu sayı dersliklerde daha fazladır. Okul ısınma için kullandığı yakıtın büyük bir bölümünü kendisi karşılamaktadır.

 Aydınlatma: Okul her yönden doğal aydınlatmadan yararlanabilen bir konumdadır. Sürekli güneş almaktadır. Elektrikle aydınlatma yapılan yerlerde ise florasan lamba kullanıldığından her hangi bir zarar söz konusu değildir.

Havalandırma: doğal havalandırma sistemi kullanılıyor sınıfların pencereleri belirli aralıklarla açılarak içerdeki havanın değişmesi sağlanıyor.

Gürültü: Okul merkezi bir yerde (Ankara Beşevler) bulunmasına rağmen, oldukça yoğun çalışan caddelerin yakınında olmasına rağmen gürültü okul için bir sorun teşkil etmemektedir. Yine de bazen karşılaşılan gürültü sorunlarına karşı alınan önlemler pencerelerin kapatılması gibi klasik çözümler olmaktadır.

Temizlik: Okulun temizliği görevli personel tarafından yapılmaktadır.

Okulun Donanımı

 Okulun donanımı okulun demirbaş eşyalarıdır. Masa, sıra, dolap vb. bu donanımın içindedir. İlk alındıklarında numaralandırılır ve demirbaş listesinde kayıtlanırlar. Genellikle okul eğitsel amaca uygun ekonomik ve uzun ömürlü donanım eşyaları olarak seçer bu eşyaları. Okuldaki atölyelerde de bu atölyelerin ders işleyişlerine uygun ders araç gereçleri de okulun donanımının içindedir. Örnek olarak iş ve teknik atölyesindeki bilgisayar, müzik atölyesindeki  müzik aletleri gösterilebilir.

 

 

 

 

Facebook Yorum