ÖSYM Sınavlarında Görevli Nasıl Olunur? ÖSYM Sınavlarında Görev Almak İstiyor Musunuz?

5230

İçindekiler

ÖSYM Sınavlarında Görevli Nasıl Olunur?

Bilindiği üzere ÖSYM, dönem içerisinde çeşitli sınavlarla ( YKS, DGS, TUS, YDS vb) adayları değerlendiriyor ve çeşitli alanlara yerleşmelerini sağlıyor. Hemen hemen her ay bir Ösym sınavı olduğunu söyleyebiliriz. Ösym sınavlarında, başkan ve gözetmen olabilmek için neler yapılmalıdır, kimler Ösym sınavlarında görev alabilir inceliyoruz:

Ösym sınavlarında görev almak için ne yapmalısınız?

Sınavlarda görev alabilmek için görevlilerin Görevli İşlemleri Sistemine (GİS) kayıtlı olması gerekmektedir. Kayıt işlemleri üniversitelerde ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda bina üst yetkilileri (BÜY) tarafından yapılmaktadır. Kayıt işlemi sırasında görevlinin TC kimlik numarası ve kayıt esnasında çekilen fotoğrafı ile işlem yapılmaktadır. Kayıt işlemi sonucunda, görevliye sistem tarafından bir şifre verilmektedir. Görevliler bu şifre ile Görevli İşlemleri Sistemi (GİS) http://gis.osym.gov.tr üzerinden tercihte bulunarak görev alabilmektedirler. Çalıştığınız bölgede bazı okullar, Görevli İşlemleri için şifre tanımlayabilmektedirler. Bunun için bölgenizdeki okulu veya kurumu bulmanız gerekebilir. Ayrıca, kamu personeli olduğunuz için, (Mebbis veya Yöksis’e kayıtlıysanız) GİS sistemine e-devlet ile giriş yaparak da Görevli İşlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Sınavlarda görev almak için tercihler ne zaman yapılıyor?

Görevlilerden tercih toplama işlemlerini aday atama sürecinden sonra yapmaktadır. www.osym.gov.tr adresinde yer alan Sınav Takvimindeki sınav tarihlerinden 13 ile 25 gün önce görevlilerden tercih toplamaktadır. Tercih yapacak görevliler bu tarihleri dikkate alarak http://gis.osym.gov.tr internet adresinden görev tercihinde bulunabilirler.

ÖSYM Sınav Görevi kesin çıkıyor mu?

ÖSYM tarafından 2013 yılında yapılan sınavlarda sınav görevlilerinin atanması, Mart 2013 tarihinde yürürlüğe giren ÖSYM Sınav Görevlisi Tanımlama ve Atama süreci kapsamında yapılmaktadır. ÖSYM Sınav Görevlisi Tanımlama ve Atama sürecinde yer alan unvan sıralamasındaki öncelik sırası, binalar için yapılmış olunan tercihleri, bu binalardaki sınav görevi kontenjanları ve görevlilerin puanları esas alınarak yapılmaktadır. Görevliler, sınav görev sayılarını diğer görevlilerle karşılaştırma ihtiyacı duyduklarında, aynı unvan ve 2011 yılı başından itibaren aldıkları görev sayılarını dikkate alarak değerlendirme yapmaları gerekmektedir. Bu nedenle sınav görevi istediğinizde kesin çıkması durumu yoktur.

Ösym Sınav Görevi İstemediğim Halde Sınav Görevi Çıkar Mı?

6114 sayılı yasa “Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personel, ihtiyaç duyulması hâlinde Başkanlığın sınav hizmetlerinde görevlendirilebilir.” hükmü gereği sınavlarda ihtiyaç olması halinde tercihte bulunmayan görevliler arasından da görevlendirme yapılabilmektedir. Ancak bu durumda görev istemeyen personel, görevi GİS üzerinden iptal edebilmektedir.

Kimler ÖSYM Sınav Görevlisi Olabilir?

  • A Grubu Görevlendirmeler : Bina yöneticisi, engelli salon görevlisi, cezaevi görevlisi, hizmetli, yerel sınav evrakı koruma görevlisi

Bina Yöneticisi : Yükseköğretim kurumlarına ait binalarda görevlendirilen Bina Yöneticisi, ilgili binanın üst yetkilisi sayılan Dekan ve Dekan Yardımcısı/Yüksekokul Müdürü ve Yüksekokul Müdür Yardımcısı veya Fakülte Sekreteridir. MEB’e bağlı bulunan ilk ve ortaöğretim binalarında bu görev öncelikli olarak okulun müdür ve müdür yardımcılarına verilmektedir. Ancak bu kişiler sınav esnasında görevli olamayacak durumdalar ise sınav koordinatörlüğü başka birisini atar.

Engelli Salon Görevlisi : Sınav koordinatörleri engelli adayları sınavı uygulaması için birisi okuyucu, birisi de işaretleyici olmak üzere en az 2 görevlisi atamaktadır. Okuma yeteneği düşük olanlar ve görevli yerine getiremeyecek kadar engeli bulunanlar bu göreve atanmazlar.

Cezaevi Görevlisi : Sınav koordinatörlükleri tarafından sınav esasları ve ortam koşulları dikkate alınarak atanırlar.

Hizmetli : Hizmetliler hali hazırda görev yapmakta oldukları binada, sınav koordinatörlüklerine iletilen öneriler doğrultusunda atanırlar.

Yerel Sınav Evrakı Koruma Görevlisi : Bu görev akademisyenler arasından seçilmektedir. Ancak bazı durumlarda herhangi bir Yüksek Öğretim Kurumunda görevli memur olanlar da atanabilirler.

  • B Grubu Görevlendirmeler : Bina sınav sorumlusu, bina sınav sorumlusu yardımcısı, salon başkanı, gözetmen, yedek gözetmen, şehir içi sınav evrakı nakil görevlisi

Bina Sınav Sorumlusu ve Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı: Bu pozisyona en üst akademik unvandan başlanarak atama yapılır. Bu görevi yerine getirecek olanlar, kendi kurumlarında değil de başka kurumlarda görevlendirilirler.

Salon Başkanı: İlgili binayı tercih eden akademisyenler arasından puanına göre atama yapılır. Yeterli görevli bulunmazsa, Milli Eğitim Bakanlığı atama yapabilir.

Gözetmen : Görevlendirilmiş olan salon başkanının unvanına bakılarak, uygun unvanlı aynı binayı tercih etmiş görevliler arasından puan sıralamasına göre atama yapılmaktadır.

Yedek Gözetmen : Bu pozisyon için öncelik araştırma görevlilerine verilmiştir. Yeterli araştırma görevlisi bulunmazsa Milli Eğitim Bakanlığı atama gerçekleştirebilir.

Şehir İçi Sınav Evrakı Nakil Görevlisi : Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışmakta olan memurlar arasından seçilir. Görevli sınav evrakını indirme ve bindirme işlemlerine de destek verir. Engeli bulunan adaylar bu göreve atanmazlar.

  • C Grubu Görevlendirmeler : ÖSYM temsilcisi, ÖSYM engelli temsilcisi,  yöre dışı sınav evrakı nakil ve koruma görevlisi

ÖSYM Temsilcisi : Ankara’da faaliyet gösteren Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışan, ÖSYM Başkanlığı tarafından verilen eğitimi almış ve Sınav Merkezi Tercih Sistemi (SMT)’ne dâhil edilmiş olan Profesör ve Doçent unvanına sahip olan akademisyenler arasından seçilmektedir.

ÖSYM Engelli Temsilcisi : ÖSYM Başkanlığı tarafından verilen eğitimi almış ve Sınav Merkezi Tercih Sistemi (SMT)’ne dâhil edilmiş olan ÖSYM ve YÖK çalışanları arasından atanır.

Yöredışı Sınav Evrakı Nakil/Koruma Görevlisi: Ankara’da faaliyet gösteren Yüksek Öğretim Kurumlarında çalışan ve ÖSYM Başkanlığı tarafından verilen eğitimi almış olan personel ile ÖSYM ve YÖK çalışanları arasından Merkezimiz tarafından atanır.

Facebook Yorum