Eski Teknoloji ve Tasarım Programını Unutmalı mıyız?

2303

Daha önceki makalelerimizde mümkün olduğunca yeni programdan bahsetmiş ve yapılabilecek olan çalışma ve etkinlikleri sizlerle paylaşmıştık. Kısa zaman önce kurmuş olduğumuz sitemiz ziyaretçi sayımızı düşündüğümüzde sizler tarafından gerekli değeri gördü bu anlamda hepinize teşekkürlerimizi iletiriz. Tabi dersimizle ilgili savaşımızı yeni veriyor değiliz. 2006 yılında program değiştiğinde teknolojik.org adıyla önemli katkılarda bulunduk. Dersin değişmesi yeni bir oluşumu gerektiriyordu.



İçindekiler

İş Eğitiminden Teknoloji ve Tasarım Dersine Geçiş Süreci

Bu yazımızda sizlerle eski programa neden  sırtımızı dönmemeiz gerektiğini açıklamaya çalışacağım. 2006  yılınd dersimiz İş Teknik Eğitiminden Teknoloji ve Tasarım Dersine dönüştüğünde yapılan en büyük tartışmalardan birisi çalışmalarda iş eğitimi izlerinin silinip silinmemesi idi. Daha önceki programımız yaklaşık 40-50 yıldır aynı olduğu için iş eğitmindeki göster yapsın mantığını terk etmemiz zaman aldı. Yine de şunu unutmamak gerekir çoğu teknik konularda hala iş eğitimi temelini kullanıyoruz bunda anormal bir durum yok. Cetvelle çizimi öğretmeye çalıştığımızda eski mantığa kısa da olsa dönüyoruz mesela. Tümüyle cetvel kullanımını keşfetmesine olanak sağlıyor muyuz tartışılması gereken bir durum.

2006’da değişen program ne diyordu bize?

2006 yılında dersimiz değiştiğinde yeni kelimeler duymaya ve kullanmaya başladık. Düzen, kurgu, yapım, inovasyon, patent, tasarım günlüğü, ritim, sorgulama, düşünce etkinliği, nanoteknoloji, 3d yazıcı, proje, proje süreci, teknoloji, tasarım, bilim insanları, taslak çizim, 3 boyut, renk yön oran, prototip ve daha nice  kelimeleri derslerimizde kullandık. Belki uygulamadaki aksaklıklar belki çağın gerekleri programın değişmesini sağladı.

2017 Teknoloji Tasarım Müfredatındaki Değişiklikler

Yeni program değişikliği sayesinde dersimizin kelime hazinesine temel tasarım, bilgisayar destekli tasarım, mimari çizim, denge, teknik çizimler (İş eğitimi dersi zamanında vardı), engelsiz projeler, ergonomi,stem, robotik, kodlama, biyotaklit ve zaman ilerledikçe kullanmaya başlayacağımız nice kelimeler  şimdiden eklenmeye başlandı.

Üniteler ilerledikçe içeriği daha bir anlamaya başlayacapımız kesin. Şuanki tek hedefimiz kazasız belasız 7. sınıflarda bütün ünitelerimizi uygulamak. Ünite demişken önceki programda ünite kavramı yerine kuşak kavramını kullanıyorduk.



Bu değişikliklerden Sonra Bizler Neler Yapmalıyız?

Yazımızın başlığında belirtiğimiz gibi önceki öğrendiklerimize öcü gibi bakmadan yeni programı özümsemeye başlamalıyız. Çünkü bilgi sıfırdan oluşmuyor yüzyıllardır bilinenler bilgi hazinesini oluşturuyor. Her doğan insan önceki insandan daha çok bilgiyle yaşamaya başlıyor.



Geçen programda öğrendiğimiz kavramları çöpe atarak devam etmek çok mantıklı değil. Fırsatı bulduğumuzda önceki programlarda edindiğimiz  bilgi hazinemize bir dokunmakta fayda var. Misal yeni programda patenti, ürün tanıtımını anlatmamız gerekmiyor olsa bile uygulamalar ilerledikçe cümle aralarında  tanıtımın önemini söylemeden geçmemek gerekiyor. İnovasyon cümlesini öcü gören yeni programa rağmen  yüzyılın en önemli kelimelerinden birini mezara gömmemek gerekiyor.

Bunun dışında geleceğe de hazırlanmak gerekiyor. Stem er yada geç bu ülkenin eğitim sisteminin merkezine oturacak, robotik ve kodlama öğrenmeden çağa ayak uyduramayacağımız da kesin. Öncelikli bu kavramlar olmak üzere yeni kavramların kullanımını biran önce öğrenmemzi gerekiyor.

Facebook Yorum