Bir Teknoloji Tasarım Başarı Hikayesi : Puzzle Yatak Faydalı Model Süreci

1466

Bugün sizlere   Ankara Gölbaşı  Cemil Yıldırım Ortaokulu öğretmeni Hatice AKTAŞ öğretmenimizin yaşadığı güzel bir süreci  aktarmak istiyorum. Hepimizin derslerimizde çokça anlattığı patent, faydalı model gibi kavramların etkinliği açısından çok önem arz etmektedir. İçimizden çıkan sıcacık hikayeler biliyorum ki hepimizi o hikayenin sahibi gibi mutlu ediyor. Hatice öğretmenimizi tekrardan kutluyor ve sözü kendisine bırakıyoruz. Aşağıdaki anlatımında bu sürecin detaylarına ulaşabilirsiniz.   Yeri gelmişken yakın zamanda kendisiyle bir zoom toplantısı gerçekleştireceğimizin müjdesini de şimdiden vereyim

PUZZLE YATAK  FİKRİMİN PATENT ALMA SÜRECİ

       Teknoloji ve Tasarım Dersimiz etkinliğinde sorunlardan yola çıkarak farklı farklı çözümler üretir, bunlardan en uygun çözümü araştırır, projesini yapar, maket halinde sunarız. Ben de 2015 yılında uzun süre yatan hastalarda oluşan bası (yatak) yaraları sorununa çözüm düşündüm. Bası olan yerde boşluk oluşturarak hastayı rahatlatan  puzzle yatak fikrimi araştırdım. Yaptığım araştırmalarda böyle bir yatağın olmadığını gördüm. Bu puzzle yatak sayesinde  altını ıslatan çocukların yatak hijyeni de sağlanmış olacaktı.

Bu fikir, uzun süre yatan hastalarda oluşan bası yaralarını önlemek için ve yatağını ıslatan (idrar kaçıran) çocuklar için tasarlanmış bir puzzle yataktır. Yatağın bir yüzü puzzle şeklinde parçalıdır. Puzzle parçalarının ayrılmaması için cırtlı bantlarla birleştirilmiştir. Cırtlı bantların yerine birbirine geçen kilit sistem gibi farklı sistemler uygulanabilir. Parçaların kolayca çıkartılıp takılma özelliği vardır. Bu parçalar çamaşır makinasında yıkanabilir. Puzzle parçalarının bulunduğu yüzey membran kumaş ile kaplıdır. Yatağın puzzle olan yüzeyi, istenildiği takdirde örtü kullanılarak tek parça haline getirilebilir.

Bu projemi  40X50 cm ebatlarında bir sünger üzerinde uyguladım. Hazırladığım Puzzle Yatak projesi, okulumuzda düzenlenen Tübitak  4006 Proje Sergisi’nde bir öğrenci tarafından sunuldu. Proje sergide çok beğenildi, patent başvurusu yapmalısın önerileri geldi. Daha sonra 2016 yılında Ankara’da düzenlenen İnovasyon Haftası etkinliğine katılan TPE’nin yetkili kişileriyle görüştüm ve fikrimi anlattım. Onlar da bana patent başvurusu yapmamı önerdiler. Bunun üzerine çalışmalarıma başladım.

    Projem belliydi ama patent nasıl alınır, hiçbir fikrim yoktu. Patent bürolarına başvurmayı düşündüm ama maliyetli olur diye vazgeçtim. Ayrıca dosya hazırlama bana bir tecrübe kazandıracak ve dersim için faydalı olacaktı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na gittim. Dosya hazırlama sürecini anlatan’’Patent /Faydalı Model Başvuru Kılavuzu’ gibi  kitapçıklar aldım.  Buluşa konu olan fikrimin patent ön araştırması yapmam  için  Avrupa Patent Ofisi’nin  worldwide.espacenet.com,  Türk patentleri için tr.espacenet.com  ve birkaç site önerdiler.  Önerdikleri  bu sitelere girerek araştırma yaptım.  Puzzle Yatak fikri daha  önce koruma altına alınmamıştı.  Kurumun web sitesindeki bilgileri araştırdım, inceledim, notlar aldım. Başvuru  kılavuzunda belirlenmiş olan dosya başlıklarının ( özet ,tekniğin bilinen durumu, buluşun çözümünü amaçladığı teknik problemler, şekillerin açıklaması, buluşun açıklaması ,buluşun sanayiye uygulanma biçimi ve istemler) içeriklerini kendi projeme uygun şekilde hazırladım. Tabi ki uzun araştırmalar, sayfalarca oluşan müsveddeler,  gündüz okul derslerim, yorgunluklar hep oldu. Ama sabır ve azimle dosyamı tamamladım. Dosya için teknik çizimleri arkadaşıma autocad çizim programı üzerinden yaptırdım. Dosya üzerinde ki  düzeltmeleri  eşimle beraber tamamladık.

 Artık dosyamın yetkili kuruma başvuru aşaması geldi. Faydalı model  veya patent belgesi  hangisini almalıydım?  İncelemeli  Patent koruma süresi 20 yıl, İncelemesiz Patent koruma süresi 7 yıl,  Faydalı Model  koruma süresi  10 yıldı. Faydalı model belgesi patentle kıyaslandığında hem daha kısa zamanda hem de daha az bir masrafla alınabilmekteydi.  Belge alma süreci kısa olan Faydalı Model Belgesi almaya karar verdim. TÜRKPATENT sitesinden çevrimiçi evrak sistemi aracılığıyla başvuru dilekçemi doldurdum. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren TÜRKPATENT çevrimiçi işlemlere EPATS uygulaması üzerinden ulaşılmaktadır.  Başvuru ücreti olarak 80.-TL (Haziran 2016) banka hesaplarına yatırdım.( Bugün 2020 yılı için bu fiyat 50.-TL olarak belirlenmiş.) Buluş dosyamı kurumun belirlediği kıstaslar çerçevesinde bilgisayarda hazırladım. İki nüsha çıktı aldım ve dosyamı elden teslim ettim. Artık dosyamı inceleyip karara bağlayacak Türk Patent ve Marka Kurumu idi. Kurum dosyamı inceledikten sonra istemler kısmında şekli eksiklik olduğunu bildirdi. Bu eksikliği düzeltip götürdüm. Böylece dosyam patent sicile kayıt yapıldı. Dosyamdaki gelişmeler  bana  posta yolu ile bildirildi. Türk Patent Kurumu, dosyam üzerindeki araştırma ve incelemeleri yaptıktan sonra,  fikrimi   üç ay  itiraz ve 3. kişi görüşleri için kurum bülteninde yayınladı.  Başvuru tarihinden bir yıl sonra tarafıma Faydalı Model Belgesi verildi. Banka hesaplarına 295.- TL belge ücreti (Mayıs 2017) yatırdım.(2020 yılı için  bu fiyat 360 TL)

Ayrıca Türk Patent ve Marka Kurumu’na her yıl başvuru yaptığım tarihte sicil kayıt ücreti ödemekteyim. Bu Faydalı Model Belgesi geçerlilik süresi olan 10 yıl boyunca her yıl  belirlenen ödeme tablosuna bakılarak kurum banka hesaplarına yatırılır. Zamanın da yatırılmayan ücretler gecikme cezasıyla altı ay zarfında kuruma ödenir. Aksi taktirde belge geçerliliğini kaybeder.2020 yılı itibariyle 2.yıl sicil kayıt ücreti 270TL, 3.yıl sicil kayıt ücreti 280TL, 4.yıl sicil kayıt ücreti 330TL,  5. Yıl sicil kayıt ücreti 470.-TLgibi yıllara göre artış göstermektedir.

Sonuç olarak tüm bu işlemlerden sonra puzzle yatak fikrim 10 yıl koruma altına alındı. Emeklerim boşa gitmediği için çok mutlu oldum.  Patent dosyası hazırlamak çok da kolay değil. Buluşun tekniğini anlaşılır hale getirmek, araştırmayı yeterli yapmak, en uygun cümleleri kurmak, formata uygun yazmak çok emek istiyor. Bu işin altından alın teriyle çıkmak, yeni bir tecrübe kazanmak , fikrinin tescillenmesi ise büyük bir ödül olur ve tüm yorgunlukları alır.

        Tabi ki sırada üretip hayata geçirmek , fayda sağlamak var. Türk Patent ve Marka Kurumu’nun sloganında olduğu gibi AKILLA ÜRET, TESCİLLE KAZAN!

Hatice Aktaş

Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Cemil Yıldırım Orta Okulu Gölbaşı Ankara

Facebook Yorum