Z Kuşağı ve Zamanlama Hatası

1942

Ne zaman spor programı izlesem mutlaka bir kez kullanıldığına şahit olduğum kelimelerden biridir zamanlama hatası. Aslına bakarsanız belki de kelime hazineme bu programlardan geçmiştir. Spor programları hep boş işler değilmiş demek ki 🙂

Neyse konuyu fazla dağıtmadan şöyle spordan bir örnekle girizgah yapalım. Herhangi bir futbolcu diyelim ki orta yaptı diğer futbolcu havaya zıpladı ve topa vurması gerekti. Karşımızda üç tane senaryo  var sırayla inceleyelim.

  1. Kafaya çıkan top gelmeden zıplarsa zamanlama hatası olacak dolaysıyla dopa vuramayacak. Şöyleki isterse dünyanın en yüksek noktasına zıplamış olsun. O an için zamanlama hatası varsa zıplamaası boşa gitti.
  2. İkinci  durumda top geçti ve sonra zıpladı aynı şekilde boşa enerji harcadı ve topa vuramayacaktır.
  3. Son durumda ise doğru zamanda zıplaı ve top geldiği anda doğru yere vurdu. Bingooooo istenilen sonuç bu, hedeflediğimiz durum bu istiyoruz ki  doğru zamanda doğru yerde olalım.

Şimdi diyeceksiniz ki bu durumun Z Kuşağı ile ilgisi ne? Acele etmeyin mantıklı bir bağlantı kuracağımdan emin olabilirsiniz.

Hepimiz biliyoruz ki z kuşağı nesli teknoloji kullanımı konusunda oldukça iyiler ve neredeyse konuşmayı öğrenmeden teknoloji kullanmayı öğreniyorlar. Bu çocukların anne babaları bu durumla çok övünselerde  biz y kuşağı tarafından kolay kolay kabul edilmeyecek bir durum. Aslında  olayın böyle olması kuşak çatışmasının bir sonucu. Şimdiden şunu söyleyebiliriz z kuşağı gençlik kendinden sonra gelecek  insanoğlunu hiç ama hiç beğenmeyecek. Onlarda bizim gibi biz eskiden böyleydik diyecekler. Zamanlama hatası aslında teknoloji erken öğrenmelerinden başlıyor.

Öğrencilerinize facebook kullanıyor musunuz diye soracak olsanız mesela burun kıvırdıklarını göreceksiniz. Çünkü şuanda artık instagram yaygın ve hocam facebook mu kaldı diyecekler. Yüzlerine dikkat edin o kadar zevkle söylüyorlar ki sanki instagramı kendileri yazdıda bizi beğenmiyor keratalar 😀  Yarın onun da modası geçecek çünkü çok çabuk tüketiyorlar. Tüketim çılgınlıklarına birşey yapabilir miyiz bilemem ama şu zamanlama meselelerine bir çözüm bulabiliriz belki.

Peki şimdiki gençler nasıl zamanlama hatası yapıyor bir kaç örnek verelim. Okulunuza dönüp baktığınızda genelde şöyle bir durum görebilirsiniz. Şimdi ki  öğrencilerde çok karşılaştığım bir durumu söyleleyim; fen dersinde , matematik sorusu çözer, matematikte türkçe ödevi yapar, beden eğitimine gidince bir köşede test çözer. Hatta bunları yaparken çoğu zaman öğretmen görsün diye gözüne sokmaya bayılırlar. Çünkü bu ben buradayım demenin yollarından biridir.  Sebep ne olursa olsun bu durum  tam bir timing hatası. Bu davranışı gösteren öğrenciler göstermelik çalışsalarda başarı düzeylerinin düştüğünü göreceksiniz.

Başka bir örnek verelim. Dersteyken dışarı çıkmak için can atan öğrenciler bakarsınız tenefüs olur,  sınıftan çıkmamış, camları kapalı şekilde oturuyordur. İşte bunlar hep zamanlama hatası be dostum..  Bunu biz öğretmenler çözmeliyiz.

Bizim dersimiz özellikle uygulama dersi tenefüs zili çalıdğında bile içeride çalışmaya devam etmek öğrenciler görürsünüz. Hele ki başarabildiklerinde bu öğrenci sayısı daha da fazlalaşır. İşte değerli meslektaşlarım her ne olursa olsun öğrencinizin içeride atom parçalayacağını bilseniz bile içeride tutmayın. Zil çalınca koyun nöbetçinizi içeride kalanları dışarı çıkarsın. Camları sonuna kadar açsın bol oksijen depolansın içeride. Göreceksiniz  ki derse girdiklerinde heyecanları daha da artacak. Oksijen olmadan olmaz nede olsa.

Demem  o ki ne zaman ne yapılması gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. Sınıflarımızda gördüğümüz bu eksikliklere müdale etmemeiz gerekiyor. Nesilin adı ne olursa olsun onlar genç ve bizlerin tecrübelerimizi onlara aktarmamız gerekiyor.

Ha bu arada zamanlama hatasını az yapan sporculara bizler genelde yıldız diyoruz. Onlar doğru zamanda doğru yerdedirler. Erman hocanın dediği gibi golü koklarlar 🙂

Facebook Yorum