Motive Edici Bir Not Sistemi

2482

Öğrencilerimi Nasıl Motive Edebilirim?

Hangi ders olursa olsun biz eğitimciler öğrencileri motive etmeye ve dersimizi dinlemelerini isteriz hep. Bizim çok biliyor olmamız öğrencilere ulaşamadığımız zamanlarda hiçbir işe yaramaz nede olsa. Hani Nasreddin Hoca’ya biri demiş ya ben halepte 5 arşın atlardım diye. Hoca güzel cevap vermiş atlada görelim. Halep ordaysa arşın  burda. İşte size anlatacağım not sistemi de biraz bununla ilgili. Öğrenci dersteki durumunu kendisi anlayabilecek şekilde işaretler almak ister. Hep sormazlar mı öğretmenim ben derste nasılım diye işte bizler bunun cevabını vermemiz gerekiyor.

Öncelikle sınıflarda uygulanan sistemleri düşündüğümüzde en çok kullanılan yöntem + veya – vermektir. Peki  bir sürü + olunca tam olarak dersime katkısı ne olacak öğrenci bunu bilmek ister.  Ucu açık bir yöntem yerine sistemli ve her simgenin karşılıklı ifadesinin belli olduğu bir yöntem kullanmak gerekiyor.

Başka bir yöntemde ise dereceli puanlama anahtarı kullanmamız düşünülebilir örneğin bir maddede “Renkleri uyumlu şekilde kullanır” seçeneği olsun. Öğrencinin her hafta aynı performansla bunu başaramadığı durumlar olmaz mı?

Gelelim dersimde kullandığım yönteme;

Her ders başında ve sonunda öğrencilere 1,2,3,4 şeklinde notlar veriyorum. Daha doğrusu simgeler veriyorum. Bu simgeler A,B,C,D ‘de olabilir. Bu simgelerin karşılığı önceden belirlenmiş ve öğrencilere tarafından bilinmektedir.

1 Neyi Simgeliyor : Derse hazırlıksız gelinmiştir, yada derse katılmadığı gibi  sınıfı rahatsız etmektedir.

2  Neyi Simgeliyor : Derse hazırlık gelinmiştir ama düzenli beklemektir. Derse katılmadığı halde sınıfı rahatsız etmemektedir.

3 Neyi Simgeliyor : Derse bazı hazırlıklarını yapmış ama yeterli düzeyde değildir. Aynı şekilde derse fazla katılmamıştır. Örneğin günlüğü çok kısadır.2-3 cümleyle geçiştirilmiştir.

4 Neyi Simgeliyor : Dört dörtlük bir öğrenci gibi derse hazırlıklı gelmiş veya derse istenilen düzeyde katılmıştır. Buradaki katılma düzeyini öğrencinin kendi performansına göre belirlemek gerekiyor.

Şimdi sizlere dört öğrenci örneği vereyim;

  • biirinci öğrencinin 5 hafta boyunca aldığı notlar  12 43 43 43 44 şeklinde olsun  bu öğrenciyi değerlendirdiğimizde öğrenci ilk hafta istenilen performansı göstermemiş. Sonraki zamanlarda derse hazırlıklı gelmiş fakat derse tam anlamıyla katılmamıştır. Son hafta ise tam istenilen şekilde hazırlıklı gelmiş ve derse katılmıştır. Gördüğünüz gibi bu öğrenci giderek artan bir performans sergilemiştir.

Diyelim bu öğrencinin çalışmasına not vermemiz gerekti. Renk uyumu diye bir kriter kontrol ettiğimizde bu öğrenci 15 puan üzerinden   9-13 arasında değerlendirilmelidir.

  • İkinci öğrenci diyelim ki 44 33 43 33 22 11  alsın haftalar boyunca. Bu öğrencinin giderek performans kaybı yaşadığını gözlemleyebiliyoruZ. Bu öğrencimiz renk uyumu notunu alacağı zaman 7-11 arası puanla değerlendirilir.
  • Üçüncü öğrenci  22 21 12 22 12 şeklinde notlar alsın. Bu öğrencinin değerlendirilmesinde 3-8 arasında not vermemiz mümkün ki muhtemelen bir çalışması olmayacaktır. Bu notları verdiğimizde çalışmadığını kayıt altına almış oluyoruz. Ayrıca öğrenci de aldığı notlardan durumunu takip edebilimekte.
  • Son öğrencimiz  sürekli 44 44 44 44 44 gibi notlar aldığında düşünmemize bile gerek duymadan tam puan verebiliriz. Hatta 15 üzerinden 18-20 bile verdiğim olur. Her öğrenci bu + puanları önemser.

Değerlendirmemizin  başka bir boyutunda ise +2 + 3 +4 yada -2 – 3 – 4 gib puanlar vermek. Örneğin öğrenci günlüğünü okudu +2 puan verdim, ders içinde farklı bir performans gösterdi +2 verdim, yada sınıfa geldiğimde herkesin düzenli olduğunu gördüm bütün sınıfa +3 verdim.

Tam tersini düşünelim öğrenci arkadaşlarını rahatsız etti -2 aldı, eşyalara zarar verdi -2 aldı.İki öğrenciyi karşılaştıralım istersiniz.

  •  Birinci öğrenci 44+2  44+2 44  44+3  44+1 almış olsun.  Bu öğrenci toplamda +8 puan toplamış göründüğü gibi. Notundaki bütün kriterlere göre toplamda  90 almış olsun. e-okulda  +8 ekleyerek 98 yazıyorum.
  • İkinci öğrenci  -5 puan almış olsun toplamda 60 aldığı notu 55 olarak giriyorum.

Uygularken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Avantajlar :

  1. Sizlere tavsiyem – puanları mecbur kalmadıkça hiç ama hiç kullanmayın.
  2. Bu sistemi uyguladığımdn beri hiç bir öğrencime hazırlıksız geldiği için kızmıyorum, bağırmıyorum. Sonuçta notla cezalandırılmış oluyorsunuz. Biliyor ki sürecin sonucunda notu düşük gelecek.Ayrıca unutmayın  hazırlık gelmesinin çok önemli sebepleri olabilir, fakirlik, mutsuzluk, okula karşı isteksizlik.
  3. Veli geldiğinde hafta hafta  performans söyleyebiliyorsunuz. Hemde öğrenciyi hatırlamazsanız bile..
  4. Öğrenci hangi notu neyden dolayı aldığını biliyor dolaysıyla şeffat davranıyorsunuz.
  5. Aldığı notları ders başı ve sonunda söylemeniz durumunu gözlemlemesini sağlıyor. Örneğin 3 alan bir öğrenci derse yeteri kadar katılmadığının farkına varıyor.
  6. En çok verimi sınıfın iyilerinden alacağınız kesin.

Son  bie hatırlatma öğrenci sürekli 4 aldı ama ödevini getirmedi, kaybetti kaç vermeliyim diye soracak olursanız. Sınava girmeyen öğrenci kaç alıyorsa ona da aynı notu vermelisiniz. E-okula girmedi yazmak en mantıklısı…

Umarım memnun kalırsınız ve kullanırsınız. Ben bu sistem sayesinde çok rahatım allaha şükür… Sizlerde bizimle kendinize has yöntemleriniz varsa paylaşabilirsiniz.

Yavuz YILAN

Facebook Yorum