Uzaktan Eğitim Sürecinde Not Verme Nasıl Olmalıdır? Hangi Verilerden Faydalanabiliriz ?

2362

Uzaktan eğitim yaptığımız bu süreçte ilk dönem yüz yüze eğitim verilmeme durumunda bütün derslerden not girilmesinin istenmesi söz konusu olabilir. Sebebine gelecek olursak Sayın bakanımız Ziya Selçuk 2. dönem not verilmeyeceğini söyledikten sonra öğrencilerin ebaya  girmesi birden bire bıçak gibi kesildi. Özellikle son dönemlerde katılımı artırmak için idareler aracılığıyla telafi derslere varana kadar uygulamaların görüldüğünü düşünürsek bu süreç eninde sonunda not vermeye gidecektir.

Peki  görmediğimiz öğrencilerimize nasıl not vereceğiz?

Bu sürecin en zorlayıcı sorularından birisi  belki de bu olacak. Soru karşımıza gelmeden önce hazırlıklı olursak yaşayabileceğimiz zorlukları en aza indirgemiş olacağız.

  • Devamsızlık : Bu süreçte Meb’in canlı derslere devam etme durumunu  önemsediğini düşünerek not vermede en önemli kriterlerden birisi devam devamsızlık olmalıdır.  Devamsızlığı takip etmenin yöntemlerinden birisi yoklama almak olsa da katılanların isimlerinin ekran görüntülerini  alarak sonradan kontrol etmek işe yarayabilir. Bu aşamada öğrencilerin farklı farklı nickname kullanmaları malesef sorun oluşturmaktadır.  Belki de en etkili yöntem Eba’nın bize ders katılım raporu sunmasıdır. Şuan için öğretmenlerin yapmadıkları dersler ve derse katılan öğrenci oranı yüzdelik dilimler şeklinde sunulabilmektedir. Bu demek oluyor ki bu raporlar kısa zaman  içinde bize sunulabilir. Yaptığımız canlı derslerde katılımı sağlamak için not verilme durumunda devam devamsızlığın  önemli bir kriter olacağını öğrencilerimize hatırlatabiliriz.
  • Derse Aktif Katılım :  Bildiğimiz üzere bazı öğrencilerimiz sorduğumuz soruları cevaplama konusunda daha istekli olabilmektedir. Bu öğrencilerimizin ismini canlı ders devam ederken not almalıyız. Ödevlendirme  sonrası gelecek ödevleri değerlendirirken bu öğrencilerin ödevlerine mümkün olduğunca tam puan vermeye çalışılmalıdır. Derse katılan, zaman ayıran aktif dinleyen öğrencilerin bu çabalarının boşa gitmesini hiç bir eğitimci istemez.
  • Eba Çalışma Raporları . Ebada gönderdiğimiz çalışmaların raporlarını çalışma süresi bittikten sonra öğrenci bazlı inceleyebilmekteyiz. Çalışmaları tamamlayan, takip eden öğrenciler önemli bir görevi yerine getirmiş olacaktır. Bu aşamada gönderdiğiniz çalışmaların çok uzun olmamasına dikkat etmeliyiz. Unutmayın sadece bizim dersimizin çalışmaları yok.
  • Eba Çoktan Seçmeli Sorular : Ebada öğrencilerimize çoktan seçmeli sorulardan oluşan kısa testler gönderebiliriz. Bu aşamada daha önceki derslerimizdeki konuları içeren sorulara yer verilmelidir. Sınavı tamamlayan öğrenciler düşük puan almış olsalar dahi çabaları + hanesine yazılmalıdır.
  • Ödevlendirme :  Uygulama dersi olmamızın avantajlarından birisi de uygulamaya yönelik ödevlendirme yapabilmemiz. Ödevlerin mail yada fiziksel ulaştırılması sonucu notlandırma yapabiliriz. Bundan sonraki yazım ödevlendirme konusunda olacağı için şimdilik bu kadar bahsetmemiz yeterli diye düşünüyorum.

Bu ve bunun gibi verilerden yola çıkarak hazırlayacağımız dereceli  puanlama anahtarları sayesinde dersimizle ilgili notlandırma yapabiliriz. Örnek vermek gerekirse;

Devam-devamsızlık : 25 Puan
Çalışma  takip etme  :  15 Puan
Sınav Sorularını cevaplama  : 20 Puan
Ödev yapma : 40 puan
Tabi bu aşamada düşünülmesi  gereken bir husus ise  dezavantajlı öğrencilerdir.  . Özellikle okul idaresinin maddi sebeplerden dolayı katılamayan öğrencileri tespit etme çalışmalarını  takip etmekte fayda var.
Sağlığın her şeyin üzerinde olduğunu unutmadan hatırlatmakta fayda var. Her şey not değildir. 

Peki sizler ne düşünüyorsunuz? Not vermemiz gerekecek mi? Aklınıza gelen yöntem ve fikirleri sosyal medya hesaplarımızda bizimle paylaşabilirsiniz.

                                                                 Yavuz YILAN

Facebook Yorum