Uçaklar Nasıl Uçar?

1006

Havadan ağır olan bir nesne nasıl oluyor da gökyüzünde süzülüyor?

Bir uçak; kanatlarının ve gövdesinin yapısı ile birlikte motorlarının oluşturduğu itme kuvveti sayesinde uçar. Motorlar uçak gövdesine kaldırma kuvveti uygular. Pervaneli motorlar veya jet motorları; döndükçe havayı kendine çeker ve onu geriye doğru verir. Bu kuvvet bir yerden sonra uçağı iyice hızlandıracağı için uçağı yerden yükselten kuvveti oluşturur.

Uçak gövdesinin ve kanatlarının yapısı sayesinde uçak öne doğru giderken kanatların üstünden akan hava, altından akan havadan daha hızlı hareket eder. Kanatların üstünden akan havanın basıncı düşüktür. Bunun sonucunda kaldırma kuvveti adı verilen yükselme hareketi elde edilir.

Yolda giderken elinizi arabanın camından çıkarıp havayı hissedin. Elinizi yere paralel tuttuğunuzda avuç içinizdeki hava basıncı yüksektir, elinizin üstünden geçen havanın basıncı işe alçaktır. Böylece eliniz rahatlıkla uçar.

Uçaklar 3 farklı yönde uçarak havada kalırlar. 

  1. SEYİR: Bir uçak havadayken burnunu yukarıda doğru yöneltip daha yükseğe çıkabilir veya burnunu aşağıya doğru yöneltip daha alçak bir irtifaya geçebilir. Pilotlar bunu yapmak için kuyrukta bulunan yükselticileri kullanırlar.
  2. SAPMA: Bir uçağın sağa sola dönmesine sapma denir. Bu hareket için pilotlar, uçağın dümeni kontrol edilir.
  3. DÖNME: Bir uçak sağa veya sola doğru yatarak dönme hareketi yapabilir Bunun diğer adı yalpadır. Böylece uçak havada dönerek yer değiştirebilir.

Uçak kokpitinde; kontrol kolu ve pedallar bulunur. Pilot bu kontrol sistemleri ile uçakta bulunan tüm kanatları ve kanatçıkları kontrol ederi uçağı havada kontrol eder, uçurur, indirir.

 

Facebook Yorum