Bu Nedir Etkinliği? Hep beraber sorguluyoruz

6621
bu-nedir
bu-nedir

Bir başka etkinlikte sizlerle beraberiz. Teknoloji ve Tasarım Dersi“nin olmazsa olmazlarından sorgulama yeteneğini geliştirme üzerine hepimiz farklı şekillerde  denemeler yapmışızdır.

Öğrencilerimizde farklı düşünme ve sorgulama alışkanlıklarını kazandırdığımızda ilerleyen haftalarda daha verimli bir şekilde ders işlendiğine şahit olacaksınız. Bu etkinliği ben genelde ilk haftalar yeni girdiğim sınıflarda yaptırıyorum. Dersimizin içeriği hakkında meraklı bir şekilde sınıfa gelen tazecik beyinleri etkilemeyi başardığınızda ve ikna ettiğinizde sınıfta sorgulamanın, merak etmenin hazzını sene sonuna kadar yaşatabileceğinizden emin olabilirsiniz.

Etkinliğim kısa ve öz olduğu için aralara serpiştirmeniz mümkündür.

  1. Öncelikle herhangi bir su şişesi istiyoruz ve öğrencilerden aldığımızı su şişesini  incelemelerini istiyoruz. İncelediklerinde detaylı şekilde bakın, derinlemesine bakın gibi uyarılarda bulunarak dikkat çekiyoruz.
  2. Bu aşamada sırayla şişeyi öğrencilere göstererek “Bu nedir?” diye soruyoruz. Verilen cevaplar hakkında herhangi bir yorum yapmıyoruz.
  3. Genelde verilen cevapların %90’ı su şişesi yada plastik su şişesi şeklinde olmaktadır.
  4. Farklı cevaplar veren öğrencileri unutmuyor ve sonraki yorumlarda kullanmak üzere aklımıza yazıyoruz.
  5. Sonrasında öğrencilere kendimizi alkışlayalım diyerek  neşeli bir hava oluşmasını istiyoruz.
  6. “Neden alkışladınız biliyor musunuz? Sıradanlığınızı alkışladığınız” dediğimizde öğrencileri şaşırtıyoruz.
  7. Çünkü sorulan soru bunun adı nedir değil bu nedir? sorusuydu. Aslında şişe olarak gözüken bir nesne sorgulandığında farklı örnekler, cevaplar ve hikayeler anlatabileceğinden bahsediyoruz. Örneğin ağız kısmının neden daha dar olduğundan, yada tırtıklı kısmın neden tırtıklı üretilmiş olduğundan, Alt kısmın neden düz şekilde üretildiğinden, şişe ve kapak rengi olarak neden mavi kullanıldığından bahsedilebilir.
  8. Sonrasında yeniden soruyoruz. Bu Nedir?. Göreceksiniz ki farklı cevaplar vermeye başlayacaklardır. Örneğin şişenin plastikren den yapılmasından dolayı geri dönüşümün zor olmasından böyle bir örnek geldiğinde geri dönüşümle ilgili sorular sorulabilir ve detaylamasını sağlayabiliriz. Şişenin üretilme hikayesi ve suyu satan insanların eve ekmek götürmesinden bahsedilerek farklı sorular sorulabilir. Yada bu suya ulaşamayan somalideki bir çocuğun hislerini anlatmasını isteyebiliriz.

Bu etkinlikte amaç soru sormayı, sorgulatmayı öğretmeK ve farklı düşündüğümüzde neler değişebileceğini kavratmaktır.

Unutmayın. Bizler sorgularsak, öğrencilerimizde sorgulayacaktır. Unutmadan söyleyeyim. “Teknoloji ürün değil bilimdir:)”

Yavuz YILAN 09/10/2017

Facebook Yorum