Teknoloji ve Tasarım Dersi – Hama Boncuk/Pixel Tasarım Çalışması

3016

“Değerli zümre arkadaşlarım, 7. sınıflarda temel tasarım ünitesinde öğrencilerimizin keyifle yaptığı bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim.

Belki bir çoğunuzun gördüğü veya bildiği piyasada satılan hama boncukları var.

Bu çalışmada ilk aşama olarak öğrenciler yapmak istedikleri figürü kareli kağıt üzerine kodlama şeklinde oluşturdular. Buna kodlama işlemine pixel çalışması adı veriliyor. Bir haftayı bu çalışmaya ayırdık. Daha sonra oluşturdukları figüre uygun kare, yuvarlak, yıldız, kalp vb. şekillerden oluşan hama boncuk kalıbını ve renkli hama boncuklarını temin etmeleri gerekiyor.

Teknoloji ve tasarım dersinde üretilen ürünler.

Biz çalışmamızı yaparken 6000 adetten oluşan bir kavanoz boncuğu toplu olarak satın aldık ve 3 şubeye bu boncuklar fazlasıyla yetti. Gönüllü bir öğrenci boncukları renklerine göre bölmeli bir kutuya evde ayrıştırıp okula getirdi. Öğrenciler sınıfa gelirken yanında kalıbını, kareli kağıt üzerine tasarladığı figürü ve boncukları koymak için kırılmaz çay tabağı getirdi.

Uygulama aşamasında her öğrenci tasarımı için hangi renkten kaç adet boncuk gerekiyorsa kutudan çay tabağına yeteri kadar boncuk alıp kareli kağıttaki sırayı takip ederek boncukları kalıbının üzerine yerleştirdi. Bu aşamada hama boncuk çalışması için satılan cımbızlar var onları da kullanabilirler veya elle de yerleştirebilirler. 15-20 dk gibi bir sürede bu işlemi tamamladılar. Kalıba boncukları dizme işlemi bittikten sonra boncukların üzerine yağlı kağıt kapatılarak ütüleme işlemine geçiliyor. (Ütüleme işlemini güvenlik açısından öğretmen olarak kendim yaptım).Isı ile boncukların birbirine yapışması yani sabitlenmesi sağlanıyor. Biraz soğuduktan sonra boncuklar bütün olarak kalıptan birbirlerine yapışmış bir şekilde çıkarılıyor. Biten ürün anahtarlık aparatı takılarak anahtarlık olarak, magnet olarak, bir objeye yapıştırılarak dekoratif bir ürün olarak, broş, toka vb şekillerde kullanılabiliyor.

Öğrencilerin keyifle ve eğlenerek yaptığı bu çalışmayı sizlere de tavsiye ederim. 7 ve 8. Sınıflarda arta kalan zamanınız olursa da değerlendirebilirsiniz.

Hepinize sevgilerimle…”

Tülay ERGÜL TURGUT
Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmeni
Ankara/Eryaman Hafize Özal Ortaokulu

Editörün Notu: “Geliştirdiği etkinliği bizlerle paylaşan meslektaşıma teşekkür ederim. Yukarıdaki etkinlik, Temel Tasarım, Ürün Geliştirme, Özgün Ürünümü Tasarlıyorum ünitelerinde kolaylıkla kalıcı ürünler ortaya çıkmasını sağlayacak basit bir uygulamadır. Meslektaşlarımıza tavsiye ederim.”

 

Facebook Yorum