Teknoloji ve Tasarım Projesi Nasıl Bulunur?

6242

Teknoloji ve tasarım dersinde 7. veya 8. sınıfta; öğrencilerin özgün bir ürün fikri geliştirmelerini isteriz. Bir sorunu çözen tasarım fikri, sorun çözüm, yeni tasarım gibi farklı şekillerde adlandırılsa da aslında hepsinin ortak yönü: bir ihtiyaca yönelik olmalarıdır.

Teknoloji ve tasarım dersinde yeni bir fikri geliştirmek için çeşitli yollar vardır:

  1. YOL: Tasarım Odaklı Düşünme: Dilerseniz Tasarım Odaklı Düşünme yöntemi ile bir fikir, çözüm geliştirebilirsiniz. Tasarım Odaklı Düşünme yöntemini incelemek için tıklayınız.

  2. YOL: Çeşitli sorunları tespit etmek için kullanabileceğiniz konu başlıkları için şu yazımızı inceleyebilirsiniz. Tıklayınız.
  3. YOL: Proje ve proje türlerinin ne olduğunu öğrenerek özgün bir proje veya fikir geliştirebilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olacak yazımız için tıklayınız

 

Teknoloji ve tasarım proje sürecinde en çok yapılan hatalar nelerdir?

  1. İnternetten proje aramak: Böylece özgün bir eser yaratma şansınızı çöpe atmış olursunuz.
  2. Projeleri son zamanlara bırakmak: Proje sürecini verimli kullanmayıp son 1-2 güne bırakırsanız proje elinizde patlar.
  3. Yeni fikirler geliştirme yöntemlerini bilmemek: Yenilikçi insanların ve şirketlerin kullandıkları yaratıcı fikirler çok işinize yarar.
  4. Proje konusunda öğretmene danışmamak: Teknoloji ve tasarım proje sürecinde, sorunlarınızı, tespitlerini ve çözümlerinizi sık sık öğretmeniniz ile tartışmalısınız. Öğretmeninizin bilgi birikimi size rehberlik edecektir.
  5. İsteksiz davranmak: İstemeden hiç bir şey olmaz. Önce istemek gerekir. Teknoloji ve tasarım projeleri sizi öldürmez, aksine dünyada var olma amacınızı bulmanızı sağlar.
  6. Hayal gücünü zorlamamak: Tüm yeni fikirler bir hayal ile başlar. Önce saçma gelirler ama sonra önemleri anlaşılır.

Teknoloji ve tasarım dersi proje bulma konusunda size bir ipucu:

 

Önce etrafınıza bakın. Evinizdeki fiziksel sorunları tespit etmeye çalışın. Sorunlar; bazen ihtiyaçlar olabilir, bazen eksiklikler, bazen kullanışsızlıklar, bazen zorlanmalar. Her sorun birbirinden farklıdır.

Sorunu tespit ettiğinizde çözüm geliştirdiğiniz ürünün DÜNYAYI DEĞİŞTİRMESİNİ, ÇIĞIR AÇMASINI BEKLEMEYİN. Saçma, gereksiz gelse de tüm çözüm önerilerinizi dikkate alın, ama  yeri geldiğinde onları geliştirmesini değiştirmesini bilin. Bir şeyleri denemekten korkmayın.

12-13 Yaşında gençlersiniz. Bilgi birikimizin, tecrübeniz daha yen yeni gelişiyor. Çevrenizi iyi gözlemleyin. Ev dışında, sokağınızda, mahallenizde, ilçenizde köyünüzde gözlemler yapın. mutlaka birileri bir konuda zorlanıyorlar. Başkalarının sorunlarını da tespit etmeye çalışın.

Bu sürecin en zor kısmı sorunu tanımlamak. Sorunu bulduktan sonra oturun ve yazın. Sorunu tanımlayın, anlatın ki unutumayasınız. Soruna yönelik birden fazla çözüm önerilerini geliştirin ve bir tanesine daha da yoğunlaşın.

İşte tüm bu çabalarınız sizi geliştirecek, teknoloji ve tasarım kültürü katacaktır. İleride daha büyük sorunlar yaşadığınızda onları çözme tecrübesi verecektir.

İyi çalışmalar.

Facebook Yorum