Tasarım Odaklı Düşünme Nedir? Tasarım Süreci / Design Thinking

7115

Tasarım Odaklı Düşünme Nedir?

Yeni bir fikir, çözüm ve ya ürün tasarımı için en çok kullanılan yöntemlerden biri olan Design Thinking yani Tasarım Odaklı Düşünme; son yıllarda en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Özellikle yöntemin esnek olması ve farklı açılardan da uygulanması, yenilikçi şirketlerin ve tasarımcıların 1 numaralı düşünme tekniği haline gelmesini sağlamıştır.

Design Thinking yaklaşımı; insanı odağa alarak ürüne/faydaya/tasarıma ulaşmayı hedefler ve insana en iyi cevabı verene kadar bu yaklaşımın süreçleri devam ettirilir. Türkçe çevirideki “tasarım odaklı” ifadesi aslında insanı odağa alan tasarım süreçleri için kullanılmıştır. Bu yüzden tasarım ifadesini, ürün/nihai tasarım gibi düşünmemek gerekiyor.

Design Thinking Ne İşe Yarıyor?

Bu yaklaşım sayesinde;

  • İnovasyon yaratılabilir.
  • İş ihtiyaçlarını karşılanabilir
  • İnsan/kullanıcı ihtiyaçlarını karşılanabilir
  • uygun çözüme ulaşılabilir
  • Organizasyonlar ve süreçler düzenlenebilir, yaratılabilir.




Design Thinking Nasıl Yapılır?

Design Thinking çoğunlukla 5 adımda tanımlanır. Ancak bu adımları bir sıralama gibi düşünenler olduğu gibi adımları sıralama dışında kullananlar da vardır. Çünkü değer yaratmanın tek bir yolu yoktur.

ADIM 1: Anlama (Understand)/Empati

Bu aşama çözmeye çalıştığımız soruna yönelik empatik bir anlayış kazanmayı amaçlar. Bu soruna muhattap olan kullanıcının/insanın deneyimlerini, motivasyonlarını anlamak için metotlar kullanarak empati oluştururuz. Empatiyi dinleyerek, deneyimleyerek, araştırarak ya da gözlem yaparak kurabiliriz. Empati ile iletişim kurulan bireyler daha iyi tanınır ve sorunlara karşı daha kolay çözümler üretilebilir.

ADIM 2 : Anlama (Understand)/Tanımlama

Tanımlama aşamasında, empati aşamasında oluşturduğumuz ve toparladığımız bilgileri bir araya getirip analiz ederek temel problemi tanımlamaya çalışırız. Dikkat edilmesi gereken şey; problemi tanımlarken kullanıcının ihtiyacına yönelik tanımlama yapmaktır. Tanımla aşamasında, empati aşamasında yarattığınız ve topladığınız bilgileri toplarsınız. Siz ve ekibinizin şu ana kadar belirlediğiniz temel sorunları tanımlamak için gözlemlerinizi sentezlersiniz. Sorun bildirimini her zaman bunu olduğu gibi insan merkezli bir şekilde tanımlamaya çalışmalısınız.Bilgileri toplayıp analiz ederek temel sorunun ne olduğu tanımlanır. Tanımlama aşamasında önemli nokta, bireyin ihtiyacına göre tanımlama yapmaktır.

ADIM 3 : Fikir Üretme (Ideation)

Kullanıcı ihtiyaçlarını anlayarak tanımladığımız problemin çözümü için fikir üretmeyi amaçlar. Bu aşamadaki üretilen her fikir çok değerlidir ve kendi fikrimize sıkı sıkıya bağlı olmamalıyız. İlk iki aşamadaki sağlam bilgi birikimi, “kutunun dışında düşünmeye” başlamanız için yeterli farkındalığa ulaşmanızı sağlamıştır. Bu aşamada, artık yenilikçi çözümleri tanımlamanın alternatif yollarını arayabilirsiniz.

ADIM 4: Prototipleme (Prototyping)

Bu aşama, belirlenen soruna karşın en iyi çözümü bulmayı amaç edinir. Deneysel aşama olarak da adlandırılır. Sorunların her biri için en kısa sürede en iyi çözümü üretmeyi amaç edinir.  Prototipleri adeta kumdan kale yapmak gibi düşünebilirsiniz. Prototip, az emek ile üretebileceğiniz, duygusal bir bağ kurmadan kolayca yinelemekten çekinmeyeceğiniz, sadece son ürüne giderken geri bildirim toplamanıza yardımcı olacak bir tür araç olarak düşünülmelidir.

ADIM 5: Değerlendirme (Evaluation)

Bir önceki aşamada yapılan testlerden aldığımız geribildirimler ile değerlendirme yaparız. Bu değerlendirmeler sonucunda gerekli düzenlemeler ve iyileştirmeler yaparak önerilen çözümü tekrar test edebilir veya tamamen farklı bir fikirle Design Thinking sürecine devam edebiliriz.  İlk önce en iyi çözüm önerileri test edilir. Ardından ortaya çıkan sonuçlar kullanım koşullarına ve kullanıcıyla görüşülmektedir. Görüşme esnasında fikirler değerlendirilir. Değerlendirme aşamasından sonra yeni bir modelleme yapılabilir veya mevcut olan modelleme üzerinde iyileştirmeler yapılabilir.




Design Thinking Ne Zaman Uygulanır?

Üretim/Geliştirme/Tasarım yapılan bir ortamdaysanız, tasarımla veya iş kolu ile vermeniz gereken kararlar varsa, seçeneklerinizi değerlendirmek istiyorsanız, Design Thinking yaklaşımını her zaman uygulayabilirsiniz. Çünkü Design Thinking, döngüsel, sürdürülebilir ve herkesin sahip olabileceği bir yaklaşımdır. Örneğin ürününüzün test aşamasına geldiyseniz bu döngüsel yaklaşımın prototipleme aşamasından değerlendirme aşamasına geçerek çalışmanızı Design Thinking yaklaşımına yaklaştırabilirsiniz.

Design Thinking Örnekleri:

 

Hamilelerin, emniyet kemerini takmak istememeleri, kemerin bebeğe zarar vereceğini düşünmeleridir. Bu kanı Design Thinking yaklaşımı ile varılmıştır. Sorunun çıkış noktası, trafik kazaları yaralanmalarıyken, DT sayesinde sürücü hataları, emniyet kemeri takmamak konusunda daraltılmıştır.

Hamileler için tasarlanmış bir emniyet kemeri

Tasarım Odaklı Düşünme Örnekleri Nelerdir? – Design Thinking Örnekleri İçin TIKLAYINIZ.




 

KAYNAKÇA:

-https://medium.com/@yaseminefe/tasarım-odaklı-düşünme-design-thinking-1243f468c058

-https://makersturkiye.com/5-adimda-tasarim-odakli-dusunme/

-https://www.iienstitu.com/blog/tasarim-odakli-dusunme-design-thinking

 

Facebook Yorum