Ders İçeriği – Tasarım Odaklı Süreç: Araştırma Nasıl Yapılır Sunu

11114

Değerli Arkadaşlar;

Öğrencilere uygun şekilde anlattığım sunuyu buradan indirebilirsiniz.

Yeni Programda Tasarım Odaklı Süreç ünitesinde öğrencinin Bilimsel Araştırma Basamaklarını kullanarak bir sorunu araştırması ve ardından çözüm önerileri geliştirmesi isteniyor. Bir bakıma Kurgu Kuşağı’na benzeyen bu ünitede Araştırma basamaklarını sadeleştirmenizi öneririm. Çünkü Bilimsel Araştırma  Basamakları uzun süren, dikkat isteyen akademik bir süreçtir. Öğrencilerimizin seviyelerine uygun değildir.

1.Sorunu Görme, Fark Etme
2.Sorunu tanımlama,(var olan düşüncelerin, bilgilerin yazılması)
3.Kaynakların taranması ve araştırma yapılması (Literatür Tarama)
4. Verilerin toplanması ve analizi

Araştırma Basamaklarını yukarıdaki gibi sadeleştirebiliriz.

Bu basamaklar, tıpkı merdiven basamakları gibi teker teker çıkılmalıdır. 1. Basamaktan 3. Basamağa geçmek yanlış olduğu gibi bilimselliğe aykırıdır. Bu nedenle öğrencileri bir basamağı yapmaz, unutur veya o gün gelmezse o basamağı tamamlamadan sürece devam etmemelidirler.


Bu yazıda Kaynakların taranması ve araştırma yapılması (Literatür Tarama) konusunda neler yapılabileceğini ele alacağım.

    • Öğrencilerimiz araştırma yapmak denince internette aramak olarak anlıyorlar. Ancak bu kendi başına Araştırma yapmak sayılmaz. İnternet üzerinden görsel işitsel ve yazılı kaynaklar elde edilebilir. Bu kaynakların da doğrulu ve geçerliliği sorgulanmalıdır. Sadece internet üzerinden araştırma yapan öğrencilerin araştırmalarını geçerli saymıyorum.
    • Bazı kelimelerin sözlük anlamı veya terim anlamı anlaşılmadan o sorun hakkında analiz yapmak yanlıştır. Bu nedenle öğrencilerin sorunlarını yazarken değindiği konularda geçen kelimelerin araştırılması gerekir. Örneğin, küresel ısınma kelimesini herkes kullanır ancak ne olduğunu herkes tanımlayamaz. Bu nedenle bu konu hakkında terim anlamı üzerine araştırma yapılmalıdır.
    • Neden, Nasıl soruları sorularak araştırma yapılmalıdır. Bazı sorunların neden ortaya çıktığı nasıl oluştuğu bilinerek ona çözüm üretilebilir. Depremin nasıl oluştuğu hakkında bilgi sahibi olmayan insanın deprem üzerine çözüm üretebilmesi çok zordur, tesadüfidir.
    • Her konu aynı şekilde araştırılmaz. Bazı konularda sayısal verilere ihtiyaç duyulabilir. Bu sayısal veriler sorunun önemini ispatlar. Örneğin “Trafikte makas atan insanlar kazalara sebep olur.” Sorununu araştırırken sayısal bir veri işimize yarayabilir. Nedir bu veri: Ülkemizde 1 yılda kaç trafik kazası oluyor? Bunların kaçı makas atma yüzünden oluyor? Gibi.



  • Bu sayısal veriler internette doğrudan erişilemez. Bu yüzden Türkiye İstatistik Kurumu ile öğrenci iletişime geçmelidir.(Mektup, mail vb.) Burada 2 amacımız var. Öğrencinin araştırma yapmasını sağlamak ve öğrencinin neyi nereden araştırabileceğini keşfetmesini sağlamak. Bu keşifleri ailesi ile birlikte yapmasında bir sıkıntı yok.
  • Anket yapmak: Öğretmen ve öğrencinin beraber hazırlayabileceği sadece bulunduğu şubeleri kapsayan (sadece 7ler gibi) kısa bir anket yapılarak da sayısal veri elde edilebilir. Bu etkinlik hem öğrenciler için bir serüven hem de okul için bir etkinlik olur. Anket sonuçları analiz edilerek sorunun önemi de kavranabilir.
  • Röportaj: En basiti öğrenciler size sorular sora siz de bunları cevaplandırırsınız.Ancak aynı anda öğrenci bunları kayıt altına alır. Bu çalışma da kaynak taraması olarak sayılır. Öğrencilerin çevrelerinde sorunları hakkında uzman kişiler varsa onlarla röportaj yapabilirler. Bunun için yüz yüze olmak gerekmez, telefon görüşmeleri, mail ve mesaj yazışmaları da sayılabilir.
  • Öğrencilerin sorunları fotoğraflaması video kayıt etmesi de araştırma sayılabilir ve eğlencelidir. Örneğin, kaldırımlara araba park edilmesinin yol açtığı sorunları araştıran bir öğrenci bu kaldırımların fotoğrafını çekebilir veya haberci gibi davranarak video kaydı ile bu durumu kayıt altına alabilir.



ÖNEMLİ

Araştırma yapmaya başlamadan öğrencilerden neyi nasıl araştıracaklarını da kayıt altına almalarını isteyiniz. Sonra unutuyorlar.

Araştırma yöntemlerini sınırlamayınız. Tüm imkanları zorlasınlar.

Teknoloji ve Tasarım Dersi Araştırma Nasıl Yapılır? Sunusu da kullanabilirsiniz.

Facebook Yorum