Güneş Enerjisi Kullanılarak Üretilen Elektriğin Hayatımızı Etkileyeceği Alanlar

7284

İçindekiler

Güneş Enerjisi Kullanılarak Üretilen Elektriğin Hayatımızı Etkileyeceği Alanlar

İlk sırada tabii ki yaşam alanlarımızda tükettiğimiz elektriğin güneş enerjisiyle üretilmesi, fazla enerjinin gece kullanımı için depolanması veya sisteme satılması

Hayatımızın çoğunu iş yerlerimizde ve evlerimizde geçirdiğimizi düşünürsek, buralarda tükettiğimiz elektriğinin güneş enerjisi ile üretilmesi hayatımızı en çok etkileyecek kullanım alanı olacaktır. Buna paralel olarak güneşin olmadığı gece saatleri için elektrik depolama sistemleri çok önem kazanmakta ve bu konuda çok ciddi teknolojik ilerlemeler sağlanmaktadır.

Güneş enerjisi ile çalışan ulaşım araçları




Elektrikli ulaşım araçları her geçen gün daha fazla yaygınlaşmakta. Bu araçlar hem maliyetlerin hem de hava kirliliğin azaltılmasına çok büyük katkısı olacak. Peki şarj ihtiyacını da kendi ürettiği elektrik ile karşılayan araçlara ne dersiniz?  Bundan sonrasını artık petrolü olan ülkeler düşünsün diyelim.

Güneş panelleri ile donatılmış otoparklar

Elektrik ile çalışan araçların bataryalarının güneş istasyonlarında şarj edilmesi yakın bir gelecekte günlük hayatımıza girecektir. Şirketlerde açık otoparklarına güneş panelleri yerleştirip hem iş yerleri için gerekli olan elektriği üretebilir hem de çalışanlar araçlarını buradan sağlanan elektrik ile şarj edebilirler.

Günlük hayatta vazgeçemediğimiz telefon, bilgisayar gibi cihazları artık güneş enerjisi ile şarj edebiliyoruz

Sanat eserlerinde

Aşağıdaki gördüğünüz eser insanlara hem gölge bir alan, hem estetik bir güzellik hem de üzerindeki paneller vasıtasıyla elektrik sağlıyor.

Güneş enerjisinin kullanımıyla ilgili en çılgın projelerden bir tanesi tüm yolların güneş enerjisinden elektrik sağlayacak şekilde yapılması ve bu yolların etrafında bulunan evler, okullar, aydınlatma direkleri gibi aklınıza gelebilecek her yere elektriğin direkt iletilebilmesi

Bu tabi caddelerde, mahalle aralarında gördüğümüz elektrik direklerine ve iletim hatlarına olan ihtiyacı da ortadan kaldıracaktır. Acaba bu konu yeni seçim döneminde siyasi partiler için çılgın proje fikri olabilir mi?

Stadyumlarda




Türkiye’de son dönemde çok fazla stadyum yatırımı yapıldı. Bazı projelerde (mesela fotoğraftaki Antalyaspor’un Stadyumunda) güneş enerjisinin kullanımı sağlandı. Keşke yeni stadyumların hepsi tüm enerjisini güneşten karşılayacak şekilde yapılsaydı. Bundan sonrakilerde umarız buna dikkat edilir.

Giysilerimizde…

Giysilerimizde kullanılabilecek incelikte güneş hücre teknolojisinin gelişmesi ile birlikte ısınmadan, elektronik eşyalarımızı şarj etmeye kadar birçok konuda giysilerimizi kullanabiliriz.

Uçaklarda…

Uçaklar üstlerine yerleştirilecek güneş panelleriyle üretilen elektrikle uçmaya başlayabilirler, bu konuda test uçuşları yapılmaya başlandı. Mesela EasyJet’in  önümüzdeki 10 yıl içinde Londra’dan Paris’e tamamen elektrikle çalışan bir uçakla yolcu taşıma hayali var. Boeing tarafından desteklenen Zunum firması ilk elektrikli hibrid ticari yolcu uçağı için 2022 tarihini verdi. 12 kişi taşıyabilecek uçağın menzili ise 700 mil yani 1100 kilometreden fazla olması planlanıyor.

Çöp tenekelerinde…

Bu çöp tenekeleri güneş enerjisi yardımıyla daha çok çöp depolanmasını sağlıyor, böylece belediyelerin çöp toplama sürelerini uzatarak operasyonel maliyetlerinin azalmasına yardımcı oluyor. Çöp kamyonlarının daha az çalışması yakıt tüketimini azaltıyor ve bu da gaz emisyonlarının azaltılmasına katkı sağlıyor. Buradan girişimci kişi ve şirketlere bir tüyo vereyim: Akıllı Şehir Sistemleri konusunda çalışan Bigbelly firmasının tüm dünyada çözüm ortakları var. Sitesinden gördüğüm kadarıyla ürünleri Türkiye’de kullanılmaya başlanmış fakat Türkiye’de faaliyet gösteren bir çözüm ortağı yok. Bu firmanın çözüm ortağı olabilir ya da yapabiliyorsanız sunduğu çözümleri Türk Mühendisleri ile oluşturup fark yaratabilirsiniz.

Binaların dış yüzeylerinde…




Binaların dış yüzey kaplamasında kullanılan ürünler ile güneş enerjisinden sağlanacak enerjiyle binaların tüm enerji ihtiyaçlarının karşılanması sağlanabilir.

Teknelerde, gemilerde…

Teknelerdeki en yüksek operasyonel masraflardan bir tanesinin yakıt masrafı olduğunu düşündüğümüzde güneş enerjisi ile çalışan teknelerin üretilmesi ve bu teknolojinin maliyetlerinin azalması ile birlikte tekne sahibi olmak belki herkes için kolaylaşabilir.
Tabi bunun yanında gaz salınımı ve deniz kirliliğini azaltması gibi faydalarını da unutmamalıyız.

Girişimciler için bir öneri…

Resimdeki karavan ile enerji ve yerleşim maliyeti olmadan bir turizm tesisi kurabilirsiniz. Kişisel kullanım içinde çok etkileyici değil mi?

Ürün keşke benim de olsa, alıp başımı istediğim yere gitsem ve istediğim yerde konaklasam düşüncesi oluşturmuyor mu?

Evimizde kullandığımız boya ile bile enerji üretimine yönelik çalışmalar mevcut

Denizlerin ve göllerin üzerinde bile…

Güneş panellerinin modülerliği ve kolay kurulumu sayesinde artık elektrik üretmek her yerde daha kolay olacaktır.

Sulama kanallarının üzerine kurulacak santraller ve sulama amaçlı güneşten elektrik üretimi

Bu kullanım alanını özellikle belirtmek istedim. Ülkemizde kaçak elektrik kullanımı çok yaygın ve bu kaçak elektriğin en çok kullanıldığı alanlardan bir tanesi de sulama kanallarından su çekmek amacıyla kullanılan elektriktir. Arazi sahipleri kendi arazilerine kuracakları santraller ile fatura derdinden, kaçak elektrik kullanarak yaşadıkları ve yaşattıkları sıkıntılardan kurtulabilirler. Kaçak elektrik kullanımından kaynaklı oluşan maliyet yükünü de diğer elektrik aboneleri yani bizler ödemek zorunda kalmayız.

Sulama kanalları ve göller üzerinde yapılacak santraller ile enerji üretiminin yanında buharlaşmanın etkileri de azaltılabilir ve sulama kanallarında yaz aylarında gerçekleşen üzücü boğulma olayları belki engellenebilir.

Türkiye’nin kurulu elektrik gücü şu anda yaklaşık 80,400 MW ve bu kurulu gücün yaklaşık %1,7’si güneş enerjisi santrallerinden oluşmaktadır.




Son dönemde bu alanda ciddi yatırımlar yapılmakta fakat yavaş ilerlemekteyiz. Bu alanda ki teknolojik gelişmeleri ve maliyetlerdeki düşüşü dikkate aldığımızda bunu avantaj olarak da değerlendirmek mümkün olabilir. Fakat geldiğimiz noktada hem teknolojik olarak geri kaldığımız hem de bu kaynaktan yararlanmadığımız için ülkemiz uzun vadede çok zarar görecektir. Ülkemizin yıllık 2737 saat güneşlenme süresi karşılığında güneşteki kurulu gücümüz 1,363 MW iken; Almanya’nın yıllık 1600 saat güneşlenme süresi karşılığında 40,000 MW’dan fazla kurulu güce sahip olduğunu düşündüğümüzde bu konuda ne kadar geri kaldığımızı anlayabilirsiniz.

Daha birçok farklı alanda güneş enerjisi elektrik üretiminde kullanılabilir.

Gözünüzde canlanabilmesi için uygulama alanlarıyla ilgili bazı örnekler…

Sonuç: Tüm bu güneş enerjisi sistemlerinin ham madde ihtiyacı ağır metaller ile sağlanmaktadır. Bu metallerin yeryüzüne çıkarılması ve işlenilmesinde ortaya çıkan karbon miktarı ile bu sistemlerin çevreye sunduğu temiz enerji arasındaki tartışmalar sürmektedir.

Kaynak:http://listelist.com/gunes-enerjisiyle-uretilen-elektrik/ Kamil Özalp

 

 

Facebook Yorum