Uçaklar Yere İnerken Mesafeyi Nasıl Ölçerler?

2060

Yüzyıllar boyu insanoğlu sürekli belli soruların cevabını aramakla meşgul olmuştur. Bazen bu sorunlar herkesi ilgilendirirken bazen bu sorunlar  daha özel durumlar oluşturmuşlardır. Bu sorunlardan birisi de uçakların yerden ne kadar yüksek olduğunun hesaplanmasıyşa ilgili olan bir durum.

1960 yıllı yıllarda uçakla uçmanın yagınlaştığı zamanlarda pilotlar yere ne kadar mesafe kaldığını hesaplayamadığı için kazalar oluşmaktaydı. Bu ihtiyacın farkına varan Donald Bateman (1932) Yere Yakınlık Uyarı Sensör Sistemi geliştirdi. İngilizce Controlled Flight Into Terranin  kelimelerinin kısaltması olan Yere Doğru Kontrollü Uçuş CFIT olarak bilinmekte. Pilotların yerden yükseklik mesafesini Fit olarak belirtmesini de az çok anlamışsınızdır. Öyle ya herşeyin bir sebebi var.

Yerden yüksekliği radar altimetre isimli bir cihaz sayesinde alan sistem, barometrik altimetreden, kanatlara takılan sensörlerden ve süzülme yolunu takip eden sensörlerden verileri alarak inişin güvenli olmasını sağlamaktadır.  Uçakla inme konusunda değişkenler çok fazla olduğundan fazla sayıda sensör kullanılması uygun görülmüştür.  Çoklu sensörlerden alınan veriler daha sonra uçuş düzenindeki  eğimleri saptamak amacıyla kullanılır.

Alınan verilere göre  aşırı alçalma, irtifa kaybı ve tehlikeli eğim saptadığında  pilot uyarılarak  güvenli şekilde iniş sağlaması için bilgiler iletilir.

Genel  olarak inişte 5 temel risk oluşmakta. Bunlar;

  • Aşırı alçalma
  • İrtifa kaybı
  • araziye yaklaşma oranı
  • güvenli arazi boşluğu
  • kayma yolu sapması

Bu beş tehlike için pilota farklı uyarılar yapılır. Pilot yapılan uyarının cinsine göre önlemini almaktadır.  Günümüzde uçaklarda yere yakınlık uyarı sisteminin kullanılması zorunlu hale getirildi.  Bu sistem sayesinde daha  kötü hava koşullarında da  uçmak mümkün oldu.

Facebook Yorum