Tübitak 4006 Bilim Fuarı Proje Örnekleri Matematik – Bu Kuruşlar Nereye ?

696

Proje Özeti

Gündelik hayatımızda yaptığımızı alışverişlerde para üstü olarak verilemeyen kuruşlar üzerine gerçekleştirdiğimiz projede bu paranın nasıl değerlendirilebileceği konusunda çözüm üretmek amaçlanmıştır. Geri ödenemeyen miktarın hangi meblağlara ulaşabileceği hakkında araştırma yapıp, bu paraların nasıl değerlendirilebileceği, toplumsal açıdan nasıl daha yaralı hale getirilebileceği hakkında çalışmalar yapılmıştır. Çalışma da nicel gözlemden yararlanılarak veri toplanmıştır.

Proje Sorusu 

Para üstü olarak verilemeyen kuruşlarımızı daha yararlı hale getirebilir miyiz?

Hipotez

Para üstü verilmeyen kuruşlar bir fonda birleştirilip, elde edilen meblağlar toplumsal açıdan daha işlevsel olarak kullanılır.

Konu Araştırması ve Uygulanan Prosedür

Gözlem yapabileceğimiz, çok sayıda şubeye sahip, kolay ulaşılabilir olan bir market seçildi. İki öğrencimiz iki hafta boyunca her gün 30 dk gözlem yaparak verilerini topladılar. Bu verilerle ilgili tablolarını oluşturdular. Oluşturulan tabloların sonuçlarına istinaden ve çalışma saatleri göz önüne alınarak 1 günlük, 1 haftalık, 1 aylık ve 1 yıllık ortalama hesaplamalar yapıldı. Marketin bağlı olduğu şirketin genel müdürlüğü ile yapılan görüşme sonucu elde edilen bilgilerle toplam şube ve kasa sayıları da çalışmamıza eklendi.

Analiz Sonuçları

Yapılan araştırma sonucunda küçük gibi görülen bu meblağların aslında ne kadar büyük sayılara ulaştığı görülmüştür.

Sonuçlar

Araştırma yaptığımız marketin tüm Türkiye de 153 şubesi bulunmaktadır. Her şubede ortalama 2 kasa vardır. Bizim araştırmalarımızı yaptığımız ………. Şubesinde bir kasadan elde ettiğimiz ortalama verilere göre 1 günde ….. TL , 1 haftada …… TL , 1 ayda ……. TL , 1 yılda …….. TL biriktirilmiştir. Bu veriler şube bazında 2 katı düşünülüp (1 yılda …….. TL) tüm Türkiye de ki şubeler hesaplandığında ise 1 yılda …… TL ye kadar ulaşan meblağlar tespit edilmiştir.  Bu rakamlar azımsanmayacak kadar fazladır.

Öneri ve Beklentiler

Küçük ya da büyük çaplı her kuruluşun müşterilerine ödeyemediği bu kuruşları aktarabilecekleri bir vakıf oluşturmaları ya da bu parayı aktarabilecekleri bir hayır kurumu seçmeleri ve bunun için de fon oluşturmaları zorunlu hale getirilebilir. Böylelikle ‘’Damlaya damlaya göl olur.’’ atasözü baz alınarak elde edilen bu kuruşlar toplumsal açıdan daha faydalı bir şekilde kullanılır.

Facebook Yorum