Stres Çarkının Hikayesi Nedir?

922

Stres Çarkı`nın Talihsiz Mucidi, Ürününden Para Kazanamıyor.

ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan Catherine Hettinger, dünya çapında milyonlarca satan stres çarkını 7 yaşındaki kızını eğlendirmek için yaklaşık 20 yıl önce düşündü. Hatta 8 yıl boyunca da ürününün haklarını elinde tuttu fakat 2005 yılında yenileme ücreti olan 400 doları ödeyemeyince patent boşa düştü.

Stres çarkını; tasarım tescili bedelini ödemeden üreten firma çok büyük paralar kazandı. Oysa 62 yaşındaki Hettinger, mütevazı evinden daha ucuz bir apartman dairesine taşındı. Faturalarını ödeyemediği için telefon hattı kapatıldı. Bozulan aracını tamir ettirmek için para bulamaz hâle geldi.

Hettinger, 90’lı yıllarda bir kas rahatsızlığı ve bağışıklık sistemi ile ilgili doğuştan gelen bir hastalıkla pençeleşiyordu. Kas güçsüzlüğü yaratan hastalıklar nedeniyle o kadar zayıf düşmüştü ki kızıyla oyun oynayamadığı gibi Sara’nın oyuncaklarını bile toplayamıyordu.

Hettinger, bir demecinde hikâyesini şu sözlerle anlattı:
“Kızımla oynayamıyor onu oyalamak için bazı şeyleri gazetelerle bir araya getiriyor ve başkaca malzemeleri de bantla tutturuyordum. Aslında bu, stres çarkının ilk örneği değildi. Bir şeylerin benzeriydi. Sara onunla farklı bir şekilde oynamaya başladı, ben de onu başka bir amaçla kullanılmak üzere değiştirdim. Birkaç kez yeniden tasarım yaptıktan sonra stres çarkının temel, mekanik olmayan versiyonu doğdu. Sanırım Stres Çarkını Sara ile birlikte tasarladık, o döndürebiliyordu, ben döndürebiliyordum. İşte böyle tasarlandı.”

Çocukluğunu Oklahoma Tulsa’da geçiren Hettinger, ürününün geliştirilmiş versiyonunu Florida çevresindeki el sanatları fuarlarında sergileyip satmaya çalışmış. Hettinger; “Proje harikaydı. Esasen ne kâr ne de zarar ettim. Tertibatları sattım ve birkaç bin kişiyle test ettim.”, dedi. Tasarımı test eden oyuncak devi Hasbro, stres çarkını üretmeme kararı almış ve projeyi kullanmayıp ölüme terk etmiş. Hettinger, “Ben teknisyenim. Multimilyon dolarlık anlaşmalar yapan biri değilim. Param olsaydı ya da bir sermayedar bulabilseydim durum çok farklı olurdu.” dedi.

Stres çarkı Britanya ve ABD’de bazı okullarda yasaklandı. Fakat çarkın odaklanma sorunu yaşayan çocuklara iyi geldiğini düşünenler de var.

Facebook Yorum