3 Farklı Yöntemle Dergi Yapıyoruz Etkinliği -Mizanpaj Çalışması

8776

İçindekiler

Yeni bir etkinlikle birlikteyiz. Bu yazımızı okumadan  önce Tanıtım ve Pazarlama – Ajans Kuruyoruz Etkinliği yazımızı  ve öğretmenlerimizin paylaştıkları aşağıdaki çalışmaları  incelemeniz önerilir.

Tanıtım ve Pazarlama: Kurumsal Kimlik Çalışmaları Mizanpaj Çalışmaları / Öğretmen Şerife TOPBAŞOĞLU

Şimdi gelelim etkinliğimize. Dergi yapıyoruz etkinliğini  bitirdikten sonra bulunduğunuz okulda proje  ve performans ödevlerinin  dergi şeklinde geldiğini göreceğinizden emin olabilirsiniz.

Dergi çalışmasında  öncelikle hazırlık kısmını  yapmamız gerekiyor. Çalışmaya geçmeden önce dergi ve gazete arasındaki farklardan bahsetmelisiniz. En azından öğrencilerimiz gazeteye konulabilecek günlük haberlerin  neden dergi konusu olamayacağını bilmeliler. Dergi ve gazete arasındaki farklarla ilgili detaylı bir yazı yakında kaleme alacağız.

Etkinliğimizin Aşamaları

1-Dergi nedir ? Öğrencilerden tanımlamalarını istiyoruz. Yorumlarını dinliyoruz.

2-Dergi çeşitlerini sınıfla beraber listeliyoruz. Mümkün olduğu kadar çok örnek verilmesini sağlıyoruz. Verilen dergi çeşitleri ile ilgili bilinen isimleri yazıyoruz.

Akademik dergiler
Bilgisayar dergileri (PcNET, )
Spor dergileri (F1,Beyzbol dergileri vs)
Takımların özel taraftar dergileri (Ultraaslan, Sarı Kanaryam, Kara Kartal)
Edebiyat dergileri
Moda dergileri
Çocuk dergileri (Minikago, bilim çocuk vs)
Bilim dergileri (Bilim teknik)
Hobi dergileri
Gençlik dergileri

3-Gruplar oluşturulur Grupların yapmak istedikleri dergi türüne karar vermeleri istenir.
4- Grupların yapacakları dergi içeriğinde olabilecek konuları belirlenmeleri sağlanır.
5- Dergide kullanılacak konular ve resimler  yazılar sınıf ortamına getirilir. Bu anlamda önceki dergilerden yararlanılabileceği gibi, İnternet araştırması yapılabilir yada kendileri yazıları kaleme alabilirler. Önsöz konusunda öğretmenleriyle irtibata geçmelerini sağlayabileceğinizi unutmayın. Gerekli bilgiler toplandıktan sonra gelelim dergilerimizi yapmaya

Yöntem 1  Kes – Yapıştır – Renkli Fotokopi Çek Yöntemi

Bu yöntemde standart mizanpaj tekniklerini kullanıyoruz. Değişik dergi, gazete, broşür vs basılı kaynaklardan elde edilen bilgileri değişik şekillerde keserek kendi sayfa yapılarımızı oluşturuyoruz. Bu yöntemde iyi sonuç almak isterseniz dergi sayfaları oluşturulduktan sonra renkli yada siyah-beyaz fotokopi çekilmesini sağlayın. Grup çalışması yapmanız durumunda maliyet bölüneceği için daha rahat  sonuç alırsınız.

Yöntem 2. Publisher Programını veya  Diğer PC Dergi Programlarını  Kullanmak

Publisher; Microsoft Office programları ile kurulu gelen masaüstü yazılımlardandır.  Word, Powerpoint gibi programlardan farklı olarak broşür, dergi kalıplarını işleme konusunda rahatlıklar  sunmakta ve resimleri sayfa içinde hareket etme özelliği sayesinde pratik kullanım sağlamaktadır.

Programı kullandırmak için genelde gruplardan laptop getirmelerini istemek sürecin sınıfta yürütülmesi açısından önemlidir.  Dergi tasarımları konusunda bilmeniz gereken önemli nokta. Tasarım bittikten sonra .pdf uzantılı olarak kaydetmektir. Sonrasında çıktı almak isterseniz Publisher kurulu olmayan bir bilgisayarda. Pub uzantısı size sorun çıkarabilir.

Yöntem 3 Joomag Türü Web 2.0 araçlarını kullanmak.  

Bu yöntemde dergi yapımı ile ilgili özel olarak yapılmış online platformları kullanıyoruz. Bu noktada en çok bilinen site https://www.joomag.com/  adresidir. Siteye gmail adresinizle doğrudan giriş yaparak var olan dergi şablonları içinden seçim yapabilirsiniz.  Kullanım mantığı oldukça kolaydır. Var olan sayfalardaki resim, yazı ve simgelere tıklayıp değiştiriyoruz. Kaydettiğimiz dergiler hesabımızda ücretsiz şekilde saklanıyor. İlk  30 gün tüm özellikleri ücretsiz olması oldukça avantajlı bir durum. Pro üyelik bitse dahi print screen tuşunu kullanarak sayfaların görüntüleri alabilir ve resim olarak kaydedip. Çıktı alabilirsiniz.

Değerli dostlar bilgisayar kullanımınız ileri derecede olmasa bile öğrencilere bahsetmeniz yeterlidir. Gençlerimiz gerekeni yapacaktır. İyi çalışmalar. Yeri gelmişken  kullanımların detaylı yazıları çok yakında  eklenecektir.

İyi çalışamalar

Facebook Yorum