2017-2018 Teknoloji Tasarm Dersi Programında bizleri bekleyen tehlikeler! Malesef haklı çıktık :(

3961

Aşağıdaki yazımı 4 Ocak 2017 tarihinde  adresinde kaleme almıştım. Maalesef zaman gösterdi ki kaygılarım yersiz değilmiş. Mimari Tasarım Ünitesine geçtiğimiz bu günlerden hazır maket evlerin yapılıyor olması beni çok üzüyor.  Lütfen dersimizi sıkıntıya sokacak uygulamalardan kaçınalım. Sebeplerinizin iyi niyetli olduğunu çok iyi biliyorum ama maket ev olayını hiç ama hiç düşünmeyelim. Hele ki hazır olanların adını bile anmayalım.

Aşağıda Geçen sene kaleme aldığım yazımı yeniden sizinle paylaşıyorum. Okumanızı rica ederim.

Değerli arkadaşlar dersimizle ilgili daha önce yazılan makalelerin hepsinin olumlu sonuçlarını görmek gelecekle ilgili umut veriyor. mesela son 2 yıldır tam da düzen kuşağı ile ilgili güzel örnekler gelmeye başlamıştı ki sürecin sonuna geldik. Hepiniz gözlemlemişsinizdir artık derinlik, yükseklik, genişlik kavramlarını daha çok düzen kuşağında görmeye başlamıştık. Renk, yön, boyut kavramlarına daha bir doyar olduk. Belki herkes iyi kötü bir düzen tutturmuştu ki haydi bakalım yeterince eğlendiniz size nur topu gibi bir program hazırladık dediler. Bu teknoloji tasarım gibi yüzlerce farklı bölümden atamas olan bir branş için çok şaşırtıcı bir durum olmadı.

Şu gerçek ki 2005-2006 yılında değişen Teknoloji Tasarım dersi programından sonra hepimiz çok değiştik. Ülke değişti malumunuz alınan patent sayları arttı, yapılan bilimsel sergiler artık bir kültür haline geldi. Programlar ne kadar değişirse değişsin değişmeyen bir gerçek var teknoloji tasarım öğretmenleri olarak artık hangi derse girersek girelim öğrenciyi sorgulatmadan, düşündürmeden durmayacağız. Hep inovtif düşünmeden bahsedeceğiz, hep değişin, hep gelişim diyeceğiz.

2006 ya kadar duymadığımz çok kavram artık dilimizde sıradanlaştı desek yalan olmaz. Patent, proje, inovasyon, proje, eleştirel düşünce, nanoteknoloji, 3d yazıcılar, gibi kelimeleri artık bayatlattık desek yalan olmaz.

Peki yeni kavramlarımız ne olacak artık yeni programda 2d çizim, görünüş çıkarma, doğayı taklit , dönüşebilir enerjiler, stem, arduiono, robotik, gibi kavramları bol bol kullanacağız. Şimdi gelelim asl bahsedeceğimiz konuya

Yazımızın ana konusuna gelecek olursak bizi bekleyen birinci tehlike bu kavramların hepsini maalesef bütün öğretmen arkadaşlarıma öğretecek br sistem mevcut değil
He ne kadar üniteler belli olsa da ünitelerle ilgili öğretmenlerin beklediği etkinliklerin olduğu bir kitap yahut klavuz mevcut değil. Bizler bu derse gönül veren bir avuç insan dışında etkinlik üretmeye ve paylaşamaya istekli değiliz.
Bazı üniteler iş-eğitimini anımsatacağı için eskiye dönmeye istekli çalışmaları maalesef ilk sene çok göreceğiz. Özellikle en büyük korkum kibritten evleri hortlatacak bir düşüncenin tekrar hakim olması.
Geçiş döneminde kurs ve seminer düzenleme ihtiyacı doğacağı halde 13 bin küsür öğretmeni eğitmek mümkün olmadığı için bilmediğinden korkan öğretmen sayısı artacak.
Programın değişiminden haberdar olma gereği duymayacak olan bir kesim olacağı için seneye düzen kuşağı, kurgu kuşağı çalışmalarını görmeye devam edeceğiz.
Oluşacak rant hazır yapı maketleri, hazır enerji üreten kitler satan sitelerin ortaya çıkmasına sebep olacak veliye yönlendirilecek bu maliyetler velinin derse karşı önyargısını artıracak. Burada lütfen yanlış anlamayın proje gruplarıyla yapılacak robot kitlerini vs ayrı tutmakta fayda var bahsettiğim şey bütün sınıflara yaygınlaştırılacak işlem basamağı barındıran zorunlu çalışmalar
Ders 8. sınıflardan kaldırılsın kampanyalar düzenleyecek olan 6.sınıftan dersin kaldırılmasına sebep olan öğretmenlerde sorun oluşturmaya devam edecek. Unutmayın dersin 8. sınıflardan kaldırılmasını dillendirmek bile derse ihanet sayılmalı. 5-6. sınıflara koydurmak için çalışmalar yapmak lazımdır.

Dilim döndükçe bazı bilinen yada fark edilmeyen tehlikeleri dile getirmeye çalıştım. Yazı hakkında lütfen yorumlarınızı yapın. Gündem oluşturmamız dersimiz için çok önemli.

Barış abinin dediği gibi “İşte hendek işte deve, ye güdersin ya gidersin.” Dersimize sahip çıkmaktan başka şansımız yok…

Yauz YILAN

Facebook Yorum