Uzaktan Ameliyat (teleameliyat) Nedir?

412

İnternet ağlarındaki gelişmeler sonucu hızlı veri akışını meydana gelmesi uzak mesafelerde olan hastalara cerrahi anlamda müdahale etme imkanı sundu. Cerrah ve hastanın aynı mekanda olmadığı, uzaktan yapılan ameliyatlara teleameliyat denir? Uzaktan ameliyat olarak ta bilinir.

Bu yöntemde doktorlar genellikle “Zeus” ve “Da Vinci” isimleri verilen ameliyat robotlarını kullanır. Bu robotlar uzaktaki robotlarla iletişim kurarak cerrahın yaptığı müdahaleleri karşı tarafa aktarır. . Bu işlemler sırasında robotların senkron davranması çok önemlidir.

İlk teleameliyat 7 Eylül 2001’de Fransa’daki Jacques Marescaux, ve Michael Gagner tarafından 6.000 kilometre uzaktaki hastaya safra kesesi ameliyatı yapmasıyla  gerçekleştirildi. Bir grup cerrah 68 yaşındaki kadın hastanın yanında beklemelerine rağmen hiç müdahalede bulunmadılar.  Yapılan bu ilk operasyona “Lindbergh Operasyonu”  adı verildi.

Bu ameliyatların gerçekleştirilmesinde en önemli öncelik yüksek altyapılı internet hattının olmasıdır. Bunu düşündüğümüzde günümüzde çokça konuşulan 5G ve 6G teknolojileri çok önemli hale gelmektedir.  Ameliyat sırasında  veri akışının hızlı olmaması çeşitli sorunlara yol açabilmektedir.   Bu alanda meydana gelebilecek gelişmeler ilerleyen yıllarda uzay istasyonlarına bağlanarak ameliyatı gerçekleştirmeyi mümkün hale getirecektir.

Facebook Yorum