Suda Eriyen Yenilebilir Ambalaj Nedir? Örnekler

1518

İçindekiler

Gıda ambalajında biyobozunur maddelerle yapılan  ambalajlara yenilebilir ambalaj denir. Em önemli özelliği suyla temas ettiğinde çabuk çözünmesidir. Bu yönüyle doğaya zarar veren plastik ambalajların ortaya çıkardığı çevre kirliliğini önlemek için önemli bir adım olarak görülmektedir.

Son yıllarda plastik tüketimin artması sonucu küresel anlamda ortaya çıkan çevresel sorunlar bilim insanlarını alternatif ambalaj türleri üretmeye yöneltti. Her geçen gün farklı ülkelerden farklı ambalaj ürünleri çıkmaya devam ediyor. İşte sizin için listelediklerimiz.

Yenilebiir Ambalaj Yapımında Hangi Maddeler Kullanılır?

  • Nişasta
  • Yosun
  • Kazein – süt  tozu
  • Kinoa
  • Peynir altı suyu

Yosundan Yapılan Ambalajlar – Endonezya 

Dünyada %90 gibi yüksek bir oranla okyanusa atık bırakan Endonezya oluşan çevre kirliliğini önlemek için çevresindeki canlılardan faydalanmaya çalışmakta. Bunlardan en ilginç olanı yosun kullanılarak üretilen ambalajlar. Bu anlamda oldukça ilerleme göstermiş olan ülke kısa süre içerisinde ambalaj mantığını değiştirecek gibi görünüyor.

 

Peynir Altı Suyundan Yapılan  Ambalaj – Türkiye

Petrol türevli plastiklerin çevreye verdiği zararlardan dolayı dünyada biyoplastik üretimi hızla artıyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde görev yapan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sacide ALSOY ALTINKAYA tarafından geliştirilen ambalaj peynir altı suyundan yapıldı. 4 yıl süren testler sonunda başarılı olan öğretim görevlisi ve ekibi süreç sonunda ürünlerine patent almayı başardı.

Kinoa Bitkisinden Yapılan Ambalaj – Türkiye

Son yıllarda ülkemiz üretimi artan bitkilerden birisi olan kinoa bitkisinden elde edilen biyofilm balık ambalajlamada kullanılarak daha sağlıklı şekilde depolanmalarına ve tüketilmelerine olanak sağlayacak.  Kinoa biyofilm Atatürk üniversitesi  Su Ürünleri Fakültesi tarafından geliştirildi. Ambalaj Doç. Dr. Gonca ALAK ve ekibi tarafından  tamamlandı.

Facebook Yorum