Pazarlama Nedir? Pazarlama Teknikleri Nelerdir?

9559

Pazarlama işletmelerin müşterileri için değer yaratma ve karşılığında da müşterilerden değer sağlamak için güçlü müşteri ilişkileri oluşturma hangi malların veya hizmetlerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme geliştirmeleri için stratejileri belirleme sürecidir.

İçindekiler

Pazarlamanın 3 temel kavram vardır:

  • İhtiyaç, herhangi bir şeyin yokluğunun yarattığı gerilim halidir.
  • İstekler, insan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla belli bazı objelere yönlendirilmesidir.
  • Talep, ödeme imkânı ile desteklenen istekledir.

Neler Pazarlanabilir?

İhtiyaçlar ve istekler çeşitli pazar sunuları ile karşılanır. Pazar sunuları: Mal, Hizmet, Bilgi, Deneyim pazarlanabilir.

PAZARLAMA TEKNİKLERİ NELERDİR?

Doğrudan Pazarlama – Direct Marketing

Doğrudan pazarlama: işletmelerin tüketiciler ile hiçbir aracı kurum kullanmadan doğrudan iletişime geçmesidir. Doğrudan pazarlamada yaygın yöntemler; e-mail pazarlama, el ilanları ve müşterilere katalog göndermektir.  “Herhangi bir yerden ölçülebilir bir tepkiye ve / veya faaliyete neden olmak veya müşterilerin fikirlerini etkilemek amacı ile, bir veya daha fazla reklam aracını doğrudan kullanan etkileşimli (çift yönlü) bir pazarlama sistemidir”.

 

Doğrudan pazarlama, firmaların aracı bir kurum kullanmadan tüketiciyle direk iletişime geçmesidir. Tüketici ile marka arasında ilişki kurulması için, satın almaya teşvik eden, sonuçları ölçülebilen, interaktif pazarlama iletişimi kullanılır.  Bu sayede bir sonraki pazarlama stratejileri için yol gösterici niteliği taşır

İlişkisel Pazarlama / İlişki Pazarlaması Nedir?

İlişkisel Pazarlama veya İlişki pazarlaması, müşteri sadakati ve uzun vadeli müşteri katılımına odaklanan müşteri ilişkileri yönetiminin bir yönüdür. İlişki pazarlamasının ana hedefi, müşteri ile marka veya ürün arasında güçlü bir bağlantı oluşturmaktır ve bu da devam eden işin başarısına yol açabilir. En önemlisi, ilişki pazarlamasının kısa vadeli satış artışıyla ilgisi yoktur.

İşletmeler yeni müşteriler edinmenin her zaman maliyetli ve zorlu olduğunu fark ettiler. Bu nedenle, ilişki pazarlaması müşterileri uzun vadede tutmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, müşteriler markaya güven ve bağlılık kazandırır. Dahası, ilişki pazarlaması daha iyi müşteri sadakati sağlamak için stratejiler kullanır. İyi bir ilişki oluşturmak için alıcı ve iş arasındaki iki yönlü iletişim çok önemlidir. İnternet, sosyal medya, mevcut müşterilerin ağız ve ifade ifadeleri, işletmeyi tanıtmaya ve güçlü ilişkiler kurmaya yardımcı olabilir.

Ağızdan Ağıza Pazarlama – WOMM

Sözlü iletişim gücü ile ortaya çıkan ve daha inandırıcı hale gelerek satış sürecini hızlandıran bir teknik olarak karşımıza çıkmaktadır. Müşteriler, sevdikleri markaları ve ürünleri insanlarla paylaşma konusunda çok heyecanlıdır. Birçok tüketici, favori ürün ve hizmetleri paylaşarak anlam bulur.

Mark Zuckerberg ise Ağızdan Ağıza Pazarlama’nın tanımını şöyle yapmıştır: “İnsanlar insanları etkilerler. İnsanları güvendikleri bir arkadaşlarından aldıkları tavsiyelerden daha fazla etkileyen bir şey daha yoktur. Güvenilen bir yönlendirme reklamcılığın kutsal kasesi gibidir.” Bir tüketici olarak düşünün, sizce de doğru değil mi?

Viral Pazarlama – Viral Marketing

Bu tekniğin viral ismiyle anılmasının en önemli nedeni diğer müşterilere iletilmek istenen mesajın bir virüs gibi hızlıca ve engelsiz yayılmasının istenmesidir. Bu yayılmanın virüsten farkı ise, kullanıcıların memnun oldukları ürün ya da hizmetlerle ilgili mesajları kendi istekleriyle iletmeleridir.Viral pazarlamanın etkili bir yayılmayı hedeflemesi, dijital ortamlarda mesajın tek bir tıklama yardımıyla aktarılabiliyor olması sayesindedir. Hızlı ve etkili yayılmayı sağlamak için ilgi çekici görseller, videolar ile insanlara ulaşmak gerekir. Viral reklamlar ve e- postalar etkili yöntemlerdir.

Viral reklamların oluşumunda genellikle fikirler, mesajlar ve şarkılar bulunmaktadır. Reklam için iki yöntem bulunmaktadır. İlkinde, ürünü kullanan müşterilerin ürün ile ilgili olumlu ya da olumsuz fikirler belirttiği videolar çekmesi tanıtıma katkı sağlar. İkinci yöntemde, firmalar ürünleriyle ilgili viral reklamı kendileri yaptırırlar. Bunun için profesyonel ekiplerden yardım alarak tanıtım alanlarını genişletebilirler. Bu tarz profesyonel işlerde de çekimlerin amatörce yapılmış izlenimi yaratması amaçlanır. Çünkü viral pazarlama temelinde bu yer alır.

SANAL PAZARLAMA NEDİR?

İnternet Pazarlama, diğer isimleri ile “Sanal Pazarlama” ve “e-Pazarlama” olarak da adlandırılabilir. Genellikle “sanal pazarlama” diye tanımlayacağımız bu sektörün temel amacı, potansiyel müşteriye ulaşmak, ürünün ve hizmetlerin müşteriye tanıtımını ve satışını İnternet üzerinden yapılmasıdır. İnternet her türlü bilgiyi çok düşük maliyetler ve etkili bir şekilde topluma ulaştırılabilme olanağı sağlamaktadır.

İnternet ortamı zaman sınırlaması olmadan sağladığı iletişim sayesinde İnternet’i bir pazarlama aracı haline getirmiştir. Yani İnternet Pazarlamada zaman ve mekan sınırlaması yoktur, 24 saat ürünleriniz/hizmetleriniz hakkında bilgi alınmasını sağlayabilirsiniz.

REKLAM NEDİR?

Reklam Nedir? Reklam Türleri Nelerdir?

 

Facebook Yorum