Ders İçeriği – Temel Tasarım Ünitesi Ödev Önerisi

9885

Değerli Öğretmen Arkadaşlar; bu yazımızda Temel Tasarım ünitesinde öğrencilere verilebilecek ödevler üzerinde duracağız. Her zamanki gibi hatırlatmakta fayda var; sizler de kullandığınız yöntemleri, etkinlikleri, ödevleri bizler ile paylaşarak daha çok kişinin kullanabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Temel Tasarım ünitesi işlenirken öncelikle bu kavramın 2 grup araç ile incelendiğini belirtiniz. Bunlar Biçimlendirme Araçları ve Kompozisyon Araçları. Bu sayede bir resimde/görselde bulunan araçları birbirinden ayırabilirler, resmi incelerken detayların ne olduğunu belirtebilirler.

Örneğin aşağıdaki resmin biçimlendirme araçlarını belirleyelim:

Çizgi: Bu resimde çizgiler en belirgin şekilde ağaç gövdeleri ve silüetlerde kendisini göstermektedir.
Şekil: Var olan bir manzaranın resmedilmesi yüzünden bu resmimde şekil ögesi görmek güçtür.
Doku: Ağaç yapraklarında ve gövdelerinde, asfalt yolda doku ögesini görmek mümkündür.
Renk:Sarı ve yeşilin hakim olduğu bu resimde renkler mat, solgun olarak kullanılmıştır.
Işık-Gölge: Resimde ağaçların gölgesi yola yansımış, insan ve hayvan silüetleri karanlık olarak resmedilmiştir.

Bu şekilde yapılan bir belirleme NESNEL olarak yapılmalıdır. Çünkü biçimlendirme araçları nesnel yargılar barındırır.


Bu resmin Kompozisyon Araçlarını belirlerken Öznel ve Nesnel yargılar yapmamız gerekir. Çünkü Kompozisyon algısı kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir. Her resimde kompozisyon çok belirli olmamakla beraber bu yüzden öznel yargılar ile kompozisyon bulunabilir.
Denge: Resimde simetrik denge unsuru bulunmamaktadır. Ancak renk bakımından asimetrik bir denge bulunduğu düşünülebilir(Öznel) Resmin bütününe bakılınca asimetrik bir denge görünmektedir.(Öznel) Boyut bakımından denge hissi vardır(Öznel)
Ritim: Resimde ritim ögesi olarak ağaçları söyleyebiliriz.(Nesnel) Çünkü peşi sıra yol kenarında dizilmelerini ritim ile açıklayabiliriz. Ancak tam düzenli bir ritimden bahsetmek zordur.(Öznel)
Vurgu:Bu resimde vurgu renkler sayesinde sarı renkte oluşmaktadır. Sanki o bölgeye dikkat çekilmeye çalışılmıştır gibi bir his oluşturmaktadır.(Renk vurgusu nesnel-dikkat çekmesi öznel) Yeşillik ile ilkbahar sarılık ile sonbaharı bağdaştırırsam; sanki orada bulunan insanlara canlı bir mevsimde sonbahar gelmiş gibi hissediyorum.(Öznel) Ya da yeşil ağaçlar yaprak dökümü geç olan ağaçlar sarı ağaçlar ise erken yaprak döken ağaçlardır. (Nesnel)
Hareket: Resimdeki insanların hareket halinde oldukları hissi; yol kenarında ve köpekleri ile beraber olduklarından dolayı olabilir(Öznel)
Birlik: Resimdeki ağaçlar bir birliği temsil etmekte ve bunu orman, koruluk vb isimlerle tanımlayabiliriz.(Nesnel)
Çeşitlilik: Resim; renk, doku, boyut açılarından çeşitli değildir. Daha tekil elemanlar ile kurgulanmıştır.(Öznel) Birden fazla ağaç, canlı ise çeşitlilik ile bağdaştırılabilir.(Nesnel)

DİKKAT: Yorumlanacak her resmin manzara resmi olması gerekmez. Ancak resimler Temel Tasarım ögelerine göre yorumlanırken yapılması gereken şey; Biçimlendirme ve Kompozisyon Araçlarının tespitidir.
Bir görselde/resimde birden fazla biçimlendirme ve ya kompozisyon aracı bulunabilir. Bazen her araç resimde bulunmaz, görülmez, kullanılmaz.
Bunu öğrencilerimize öğreterek onların resimler üzerinde yorum yapabilmesini sağlayıp ön yargılarından kurtularak ANLAMADIKLARI ŞEYLERİ KÖTÜLEMELERİNİ ENGELLEYEBİLİRİZ.

ÖDEV ÖNERİSİ:
Belirlediğiniz bir resmin Biçimlendirme ve Kompozisyon araçlarını belirleyiniz. Ardından resmin bütününe bakarak sizde yarattığı hisleri, duyguları, anlamları anlatan bir metin yazınız. Bu metni yazarken hangi duyguyu ve ya anlamı niçin hissettiğinizi de belirtiniz.

Facebook Yorum

1 Yorum

  1. Buradaki ‘Biçimlendirme Araçları’nı “Tasarım Elemanları”, ‘Kompozisyon Araçları’nı da “Tasarım İlkeleri” olarak aktardım öğrencilerime…
    Ayrıca bu şekilde bir ödev verdiğimizde bu elemanların değerlendirme kriterlerini oluşturduğu bir ölçekle değerlendirip 1. not olarak versek uygun olur mu Rıza hocam ?