Teknolojik Etkinlik Olur mu?

1175

Merhaba sayın meslektaşlarım, son zamanlarda daha fazla etkinlik yaparak STEAM yaklaşımını dersimizde deneyimliyor, öğrencilerin de deneyimlemelerini sağlıyoruz. Öncelikle kendisini ve etkinliklerini her yıl yenilemeye çalışan meslektaşlarımıza; dersimiz uygulamalarının çeşitliliğine olan katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Hiç bir teknoloji ve tasarım öğretmeninin “”malzeme getir yap notunu al” mantığıyla uygulama yaptırdığını düşünmüyorum. Sonuçlara önem vermeyi bırakıp süreci ölçmeli, süreçteki çalışmalar ile 21. yüzyıl becerilerini öğrencilere aktarmalıyız. Çünkü eski tip süreçler ile ne siz ne de öğrenci fayda alamaz, mutlu olamaz, öğretemez, öğrenemez. Devir değişti.

Bu yazıyı yazma nedenim ise; herhangi bir sınıflandırma yapmadan tüm teknoloji ve tasarım öğretmenlerinin fark etmesi gereken bir konu. Sosyal medya yorumlarında, gruplarda, toplantılarda “hocam ben teknoloji bilmiyorum”, “hocam lisans eğitimim teknoloji değil” “öğrenciler teknoloji yapmak istiyor ne yapabilirim” gibi TEKNOLOJİ kavramını çözümleyememiş teknoloji ve tasarım öğretmenlerine denk gelmek; hem üzücü hem de kaygılandırıcı. Çünkü teknolojiyi 80 dakikalık bir süreçte elde edemezsiniz. Önce teknoloji tanımını baştan yapmalısınız, teknoloji tanımını kavramalısınız.

Teknoloji, teknik bilim olarak dilimize girip; yeni elektronik son model şeyler olarak algılanan tartışmalı bir kavram. Algılaması farklı olsada akademik tanımlarda “ELEKTRONİK ÜRÜNLER” olarak geçmez. Ürünlerin üretilebilmesi, sorunların ve ihtiyaçların karşılanabilmesi için gerekli olan çözümlerin geliştirilmesinde kullanılan araç gereç makine, bilgi, tecrübe de planlama sürecine TEKNOLOJİ olarak tanımlanır. Yani teknolojiye; bir ürünü gösterip örnek vermek çok çok dar bir tanımlama olur. Sadece bir insanı gösterip tüm biyoloji bilimini örnekleyebilir misiniz? Ayrıca; teknoloji kavramı üzerine okuma yapmayıp, sonrada teknolojiyi öğretebileceğiniz yanılgısına düşmeyiniz. Bizim branşımız sürekli yenilenen ve güncellenen kavramları içeren bir branş. Matematik, Türkçe, gibi yıllar boyunca aynı yöntemler aynı tanımlar bizim dersimizde işe yaramaz.

Teknolojik uygulamalar, teknolojik etkinliklerden kastınız “elektronik” ,”elektrikli” çalışmalar olduğunu biliyorum ve sizi anlıyorum. Genel kanı: teknolojinin elektronik yeni şeyler olduğu. Öğrenci de “dersin adı teknoloji, biz hep tasarım yapıyoz” diyebilir. O halde teknoloji kavramını önce kendiniz anlayıp sonra öğrenciyi ikna etmelisiniz.

Teknolojik etkinlik değil elektronik, elektrikli etkinlik yaptırmak istiyorsanız da bu sürece STEAM veya STEM olarak yaklaşabilirsiniz. Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik konuları kapsayan STEM ile sorun çözme becerisinde disiplinler arası bir yaklaşım uygulanır. Teknoloji ve tasarım dersinde ürünlerin üretilmesi TEKNOLOJİ kısmını, ürünlerin oluşturulması ile TASARIM kısmını tamamlar. Çünkü öğrenci teknoloji kısmında; araç gereç kullanır, bilgi ve tecrübe kazanır, sorun çözer, dener, uygular, hesaplar vb. Tasarım kısmında ise hayal eder, çizer, boyutlandırır, beğeni unsurlarını uygular, yeniler, geliştirir. Dersimizi tanımadan TEKNOLOJİK bir şey yapmıyoruz demeyiniz.

Özetle; sorun çözülen, yöntem ve teknik geliştirilen tüm süreçler TEKNOLOJİ’nin konusudur. İster bez bebek dikimi, ister maket yapımı, sensörlü setler ile elektronik ürünler yapımı, balon ile araba yapımı, ahşap bloklar ile kule yapımı, pipetler makarnalar ile köprü yapımı, toz maskesi yapımı vb vb.. hangisi olursa olsun hepsinin üretim süreci TEKNOLOJİ’yi kapsar. Kendinizi veya başkalarını; TEKNOLOJİ’den elektronik anlayıp da baskı altına almayınız. Doğru yoldayız, doğru adımlar ile ilerliyoruz. Başınızı öne eğmeyip etrafınıza bakınız, zümreleriniz ile iletişimde olunuz, “bunu benim öğrencilerime nasıl yaptırcaaaam” üzüntüsünü bırakıp DENEYİNİZ. Çalışkan öğretmenlerin çalışkan öğrencileri olur, unutmayınız.

Saygılar, sevgiler.

Rıza SOLMAZ

 

Facebook Yorum