Teknoloji ve Tasarım Etkinlikleri SÜRDÜRÜLEBİLİR Olmalıdır!

875

Teknoloji ve Tasarım dersinde konuları işliyor ve konuları bağladığımız etkinlikler yaptırıyoruz. Öğrenciler bu işleri yapmayı seviyor, öğretmenlerimiz, idarecilerimiz ortaya somut ürünler çıktığı için seviniyor. Peki bu etkinliklerde yaptığımız ürünlerin nasıl olması gerekiyor?

Cevap: SÜRDÜRÜLEBİLİR 

Çünkü; geri dönüşemeyen veya sürdürülemeyen malzemeler kullandığımız, aslında ürün değil çöp yapmış oluyoruz. Bu da çağımızın en büyük sorunu olan ATIK sorununu, sorun çözme becerisi geliştiren bir derste görmezden gelmek oluyor. Diğer dersler atık üretebilir ancak Teknoloji ve Tasarım dersi atık üretmemelidir. Eğer sürekli olarak kullanılmayacak ise, yapıldıktan sonra çöpe gidecekse, not aldıktan sonra okul dışındaki çöpe atılacak ise, sergiden sonra yok edilecek ise o ürünler hiç yapılmasın daha iyi. Çünkü çağımızda SÜRDÜRÜLEBİLİR yaşamak BAŞARIDIR.

Ne Yapacağız?

Çok basit: Bugüne kadar yapılan çalışmaları gözden geçiriyoruz. Eğer atık odaklı ürünler var ise seneye yapmıyoruz, yaptırmıyoruz.

“Peki Rıza Hocam; o konuyu anlattım, yapacağım etkinlik çevreyi kirleten malzemeler içerse de ÇOK GÜZEL bir etkinlik, ne yapmalıyım?”

Yeniden İşlevlendiriniz. 

Örneğin hepimiz poliüretan tabak boyadık. Çünkü ulaşması kolay, ucuz ve ortaya güzel ürünler çıkıyor. Bu tabaklar doğru çöpe gidecek. Gitmemesi için onları saate işlevlendirebiliriz. Öğrenciler saat göbeği alır ve tabakları saate çevirir.

Peki bu tabaklar başka neye dönüşebilir? İşte burada öğretmenin tecrübesi, öğrencinin yaratıcılığı devreye girecek.  Öğrenciler neden böyle bir çalışma yaptıklarını sorduklarında ise; “YENİDEN İŞLEVLENDİRME, ÇÖPE GİTMESİNİ ENGELLEME, KULLAN AT OLMAKTAN ÇIKARMA” gibi cevap vererek dersimizin GENEL AMACINI bir güzel benimsetmiş olacağız.

ÖZETLE

Potansiyel olarak çöpe gidecek çalışmalardan kaçınınız. 

Maket çalışması yerine Ahşap Bloklar kullanınız. Hem uzun ömürlü hem de ortaya çöp çıkmıyor. 

Mutlaka şişsiz tığsız örgü çalışmaları yapınız, Bileklik, hal-hal, bere gibi. 

Oyun hamuru temin ederek hamurdan modeller yapınız.

Kil temin ederek kil modeller yaptırınız. Kilden kardanadam, kil kalıpları ile şekiller. Onları bir güzel boyasınlar. Bu ürünlerin üzerinde de sanat ve tasarım elemanlarını ifade edebilirler.

Karton, mukavva, kağıt tüketimini en aza indiriniz. Hatta panolara astığımız eski çalışmalarımızı yeni çalışmalarda kullanınız.

Her öğrenci maket yapmamalıdır. Mimari Tasarım kağıt karton israfı olmamalıdır. Alternatif etkinlikler şart.

Gıdalar doğrudan etkinliklerde kullanılmamalıdır. Kullanılacaksa doğada çözünebilir veya yenemez olmalıdır. Makarna, pirinç, şehriyeden kaçınılmalıdır. Ceviz fındık fıstık çekirdek kabuğu kullanılmalıdır. Beraber yenirken kabuğu kullanılır.

Çizim ve görsel tasarımlarda bilgisayar veya telefon programları kullanılmalıdır. Böylece bir çok beceri kazandırılabilir.

 

..

..

TEKNOLOJİ, SORUN ÇÖZME BECERİSİDİR, NE ÜRETTİĞİNİZ DEĞİLDİR!

Bugün bizim başlatacağımız bu mücadele, ilerleyen yıllarda meyvesini BİLİNÇLİ bireyler ile verecektir. 

 

Facebook Yorum