İnovatif Düşüncenin Geliştirilmesi -Skeç Etkinliği

2101

Sevgili Meslektaşlarımız; Teknoloji ve Tasarım dersinde “Kapasiteleri konusunda bilinç kazandırmak ve öğrencilerde farkındalık oluşturmak”, “Problem tanımlama, çözme ve uygulama becerileri geliştirmesinde yardımcı olmak”,“Özgür, özgün ve yenilikçi düşünme becerileri kazandırmak” gibi amaçlar hedeflenir.

Özellikle etkinlik yaparken bu amaçları yakalamak çok önemlidir. Dersimizde ürün tasarımının dışında da bu amaçlar ve kazanımlar verilebilir.

Skeç Etkinliği(İstenilen Her Konuda Hazırlanabilir.Bu etkinlikte Sınai Mülkiyet ve Bazı kavramlar ele alınmıştır.)

Öğrencilerimizin çoğu BKM veya Güldür Güldür izliyordur veya en azından izlemiştir. Hep güldükleri bu skeçleri şimdi oynama zamanı.

Öğrencilerden 3-4 kişilik grup oluşturmaları istenir. Gruplarda öğrencilerin isteyerek bir araya gelmesi bu etkinlik için önemlidir.

Her grup bir skeç metni hazırlar. Bu metin; buluş, patent veya marka hikayesi olabilir. Ve mutlaka seçilen hikayede eklemeler, süslemeler, espriler ve derste öğrendikleri kavramları “direkt veya doğrudan” mesaj olarak vermeleri istenir. Örneğin; “patent 20 yıl korur” veya ” o ismi marka olarak kayıt altına alalım da bize dava mı açsınlar?” gibi. Skeç metninde diyaloglar olmalıdır, oynayan öğrenciler mutlaka konuşmalıdır. Ayrıca dış ses kullanılabilir. Bunu da bir öğrenci yapabilir. Son olarak; öğrencilerin yaratıcı ve farklı yaklaşımlarını ön plana çıkarmalarına izin verelim.

Tüm metni öğrencilerin hazırlaması ve öğretmenlerinden görüş almaları önemlidir. Yani öğretmen bu çalışmada yönetmen rolündedir. Öğrenciler sınıfta çalışmaları oynarken öğretmen müdahale edebilir, daha iyi hale gelmelerini sağlayabilir.

Öğrencilere örnek verilirken bu örneğin dışına çıkmalarını isteyiniz. Hatta var olan bir ürüne buluş hikayesi uydurmalarını da isteyebilirsiniz.

Ancak bu etkinlik için en az 1 hafta çalışma aralığı verilmelidir.

Öğrencilerinizin skeç tiyatro veya oyunculuk becerilerine inanın. Hiç beklemediğiniz öğrencilerin bir anda parlak roller yaptığına şahit olacaksınız.

Şahsen öğrencilerim ile tiyatro kulübü kurup sene sonunda bir oyun oynayacağız. Çünkü öğrencilere bazı kazanımları kazandırmanın en iyi yolu sanattır. 

 

 

Facebook Yorum