Organizasyonel İnovasyon Nedir?

32105

İçindekiler

Organizasyonel İnovasyon Nedir?

Organizasyon inovasyonu veya organizasyonel inovasyon; bir yönetim veya işleyişte yapılan yenilikçi çalışmalarıdır.

Üretim, yönetim ve bir çok alanda işleyişi düzenlemek, çalışmayı takip etmek ve kontrol altında tutmak gerekir. Bu sürece organizasyon denir.

Yeni ve farklı çalışma yöntemleri, kullanılan mevcut yöntemlerin değiştirilmesi ve geliştirilmesine organizasyonel inovasyon denir.

Amaç rekabetin içerisinde kalmak ve işleyişin verimli olmasını sağlamaktır.

TARİHTEN BAZI ORGANİZASYON İNOVASYONU ÖRNEKLERİ

FORDİZM

Hepimizin bildiği Ford şirketi; bugün otomotiv sektöründe üretim ve tasarım yapmaktadır. Bu şirketin üretim organizasyonu üzerine bir hikayesi vardır ki; organizasyon yöntemlerinin gidişatını değiştirmiştir.

Henry FORD; 1908 yılında binlerce vasıfsız işçiyi işe aldı. Bu işçilere çok basit ve çok kısa işler öğretildi. Böylece sadece bir basit iş bilerek karmaşık otomobiller üretilecekti. Plan işledi ve bilinen ilk seri üretim otomobil olan Ford T Modeli üretildi. Dünyada seri üretimin ilk örneği Fordizmdir.

Ancak Ford’un daha fazla ve daha ucuz üretim yapmak için çalışanları zorladığı da bilinir. Hatta Fordizm denen bu üretim yöntemleri sıklıkla tartışılır.

Bu olumsuz durumu bilen günümüz şirketleri; daha farklı organizasyon ve çalışma yöntemleri kullanmakta veya denemektedirler.

KAI-ZEN YAKLAŞIMI

Toyota tarafından düzenlenen ve uygulanan bu yaklaşım; ürünün kendisine önem verdiği gibi üretim sürecine de önem verir. (Fordizm sadece ürüne önem vermekteydi).Kaizen düşüncesine göre; eğer sonuçların daha iyi olması isteniyorsa, önce sürecin iyileştirilmesi gerekir. Kaizen’i benimseyen bir şirket; çalışanları sadece işçi olarak görmez. Onları üretim ortakları olarak benimser.

Kaizen yaklaşımında işçilerin iş dışı yaşamları ve eğitimleri de önemlidir. Onların, ailevi, sağlık, ulaşım ihtiyaçlarının karşılanması, üretimin kalitesinin artmasını sağlayacaktır.Bu sistem çalışanlara sadece maaş vermekle yetinmez, üretim sürecine katkı yapan çalışanları ödüllendirir.

Sonuç olarak; mutlu ve eğitimli çalışanlar daha iyi ve daha kaliteli iş yaparlar.

GOOGLE OFİSLERİ

Yazılım devi Google; ofis tasarımlarında ve ofis çalışma organizasyonda çok farklı düzenlemeler kullanmaktadır.

Google; ofis mekan tasarımları ile çalışanlarını rahat, konforlu ve motive eden, baskı ve sıkıcılıktan uzak tutan bir yapı oluşturmuştur.

Google ofislerinde çalışmak, mesaisi olan bir çalışma değildir. Çalışanlar zamanlarının istediklerini kısmını istediklerini yerde geçirebilirler. Ancak proje veya çözüm geliştirilecek ise ortak kararlar alınır. Örneğin; 30 Eylülde bir proje bitecek ise mümkün olan en uygun çalışması süresini herkes kendi ayarlar. Yani biri size şu kadar saat çalışacaksın demez. Zaten proje yetiştiremeyen Google çalışanı olmaz. Çünkü sağlanan tüm imkanlar, insanları verimli çalışmaya sevk eder. Böylece işler yolunda gider.

Toplam Kalite Yönetimi TKY

Bir kurumda veya işletmede müşteri isteklerini karşılayabilmek için gerçekleşen tüm üretim faaliyetlerinin, bir sistem içerisinde, tüm kademelerdeki çalışanların katılımı ile birlikte ortak hedef için hep beraber hatasız kaliteli bir işi ortaya çıkarmak için işin geliştirilmesidir.Toplam kalite yönetimi sistemine göre kalite, bir yaşam tarzı ve bir düşünce tarzı olmalıdır. İnsanın düşünce yapısıyla, çalışmasıyla, işletmesiyle özetle yaşamla bütünleşmesidir.Toplam Kalite yönetiminin temelinde “hataları ayıklamak” ilkesi yerine “hata yapmamak” ilkesi vardır.

Toplam Kalite Yönetimi ve Amacı 

Müşterinin ihtiyaçlarını, beklentilerini karşılamak ve tatminini sağlamak üzere, sürekli iyileştirme hedefi içinde, bütün çalışanların katılımı ile bütün süreçlerde ileriye doğru giden bir performans elde etmektir.

Altı Sigma

Altı Sigma, operasyonlarda mükemmelliğin sağlanması amacıyla işletmelerde süreçlerin tanımlanması, ölçülmesi, analiz edilmesi, iyileştirilmesi ve kontrolü için kolay ve etkili istatistik araçlarının kullanıldığı bir yönetim stratejisi.

Altı sigma ile süreçlerin arzulanan kalitede olup olmadığı ve kalitenin sayısal değeri görülebilir. Bu yaklaşım, süreç performansını geliştirerek bir milyonda 3,4 birim hata oranına ulaşmayı amaçlar. Altı sigma yaklaşımı, aşağıdaki üç konuya odaklanır:

  • Müşteri memnuniyetini artırma
  • Çevrim sürelerini düşürme
  • Hataları azaltma

Altı sigma yaklaşımı, tüm sektör ve bölümlerin süreçlerinde, çalışan sayısı veya ciro farketmeksizin kullanılabilir. 

İNOVASYON ÇEŞİTLERİ

Ürün İnovasyonu Nedir?

Hizmet İnovasyonu Nedir? Dünya ve Türkiye’den Örnekler

Pazarlama İnovasyonu Nedir? Pazarlama İnovasyonu Örnekleri

Facebook Yorum