Nesnelerin İnterneti – Internet of Things – IoT Nedir?

2916

Nesnelerin İnterneti – Internet of Things – IoT Nedir?

Nesnelerin interneti (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin (ürünlerin) birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır. Nesneler veya ürünler bu bağlantıyı dünya çapı internet ağı veya kendi aralarındaki internet ağı ile yaparlar.

Aklımıza gelen bir çok nesneyi internet üzerinden kontrol edilebilecek şekilde bir ağa bağlayabiliriz. Bunun için ürünün elektronik olması veya elektrik ile çalışması gerekir. Elektronik olmayan veya elektrik ile çalışmayan nesnelere elektronik aparatlar, internet bağlantı aparatları takarak nesnenin konumu, hızı, sağlamlığı ve çalışma durumu gibi özelliklerini takip edebiliriz. 

Akıllı sistemlerin çalışma prensibi nesnelerin internetidir. Örneğin akıllı bir durak, durağa yaklaşan otobüs ile iletişime geçer ve onun durağa kaç dakikada geleceğini, otobüsün doluluk miktarını durakta bulunan ekranda gösterebilir. Ve tüm bu süreç işlerken herhangi bir insanın işleyişi kontrol etmesi de gerekmez. Yani nesneler birbirleri arasında iletişim kurarak hayatımızı kolaylaştırabilir.

Akıllı ev sistemlerinde, buzdolabı, fırın, çamaşır ve bulaşık makinesi, ocak vb tüm ürünler bir ağ ile birbirlerine bağlanabilir, kullanıcının telefonu veya tableti, sesli komutları ile ev içinden veya uzaktan kontrol edilebilir. Hatta dolapta hazır pizza var ise fırının kendini 180 dereceye ısıtmasını isteyebilir. Böylece eve adım attığımız anda pizzayı fırına koyup pişirebiliriz. Veya sütlü kahve içmek istiyorsak dolapta süt olup olmadığını akıllı sistem sayesinde cebimizden öğrenebiliriz.

Sensörlü ve otonom araçların bir fabrika içerisinde gezdiğini ve bu fabrikada bulunan depo halindeki ürünleri taradığını, depo edilmiş ürünleri seçip taşıyabildiğini, hasar görmüş olanları ayırabildiğini düşünün. İşte bu akıllı sistemdeki cihazlar bu çalışmayı nesnelerin interneti kavramı ile yapıyorlar.

Okuldaki tüm pencerelerin kendi aralarında iletişime geçebildiğini, rüzgar ve sınıf sıcaklığını tespit ederek gerektiği zamanlarda açıldığını düşünün. Bu otonom sistemde nesneleri interneti dediğimiz kavram geçerlidir.

Bu örnekler çoğaltılabilir.

 

 

Facebook Yorum