Biyotaklit Biyomimikri Örnekleri

33320

 

Biyotaklit Biyomimikri Örnekleri

Speedo Fastskin yüzücü mayosu; köpek balıklarının pürüzsüz derilerinden ilham alan bir tasarımdır. Köpek balıklarının derileri, deri dişçiği denen geriye eğik ve düzenli bir sırada keskin yapıdadır.  Bu yapısı; köpek balığının su içindeki sürtünme direncini azaltır. Sürtünme direncine daha az maruz kalan köpek balığı daha hızlı yüzebilir. 2000 Sidney Olimpiyatlarında 14 dünya rekorunun 11’i bu mayolardan kullanan yüzücüler ile kırıldı.


Termit adı verilen karıncıların yuvalarından ilham alınarak Zimbabwe’nin Harare şehrinde inşa edilen Eastgate alışveriş merkezi 1996’da kullanıma açıldı. Binan havalandırma sistemi; termit yuvalarındaki sistem ile aynı: en alt katlara temiz hava çekiliyor ve bu temiz hava yavaşça binanın üst katlarına doğru hareket ediyor. Böylece içeride temiz hava gezdirmek için enerji harcanması gerekmiyor. Çünkü ısınan hava zaten kendi kendine yükselir. Teşekkürler termitler.


Abd’li bilim insanlarından oluşan bir grup; midyeden esinlenerek neredeyse her türlü malzemeyi yapıştırabilen ucuz ve etkili bir yapıştırıcı geliştirdiler. Bu yapıştırıcı, midyelerin yapışmalarını sağlayan bir aminoasit olan DOPA’nın keşfi ile mümkün oldu.




İsviçre’nin Schoeller tekstil şirketi; kozalaktan esinlenerek bir kumaş üretti. Bu kumaş kozalaklar gibi havayı algılayıp hava sıcak olduğunda açılıyor, hava soğuk olduğunda ise kapanıyor. Bu kumaştan üretilen kıyafeti giyen kişi terleyince, kumaşın gözenekleri açılıyor, eğer yeterli soğuma sağlanırsa kumaşın gözenekleri kapanıyor.


Zambaklar; nemi yoğunlaştırarak suya dönüştürür. İşte bu yöntemden yola çıkan Hollandalı bilim insanı Pieter HOFF; Groasis Waterboxx adlı bir ürün geliştirdi. Bu saksı; nemli bir ortamdaki nemi yoğunlaştırıyor ve yapısı sayesinde oluşan su damlacıklarını depoluyor. Böylece sulama ihtiyacı olmadan sadece sıcaklık ve soğukluk farkı ile sulama yapılabilir.


 

Çinli otomobil üreticisi SAIC; karbondioksidi emerek havaya oksijen veren bir otomobil tasarladı. Yez adı verilen bu otomobil; hem çevreci hem de fotosentez yapıyor. Elbette bu fotosentezi bir bitki gibi yapmıyor ancak; otomobilin üstündeki güneş panelleri ile elektrik enerjisi depoluyor, tekerleklerindeki rüzgar türbinleri ile de elektrik üretiyor. Böylece kendi ihtiyacını karşılarken doğa zarar vermiyor.




Akıllı baston SmartCane; 2014 yılında satıla sunuldu. Bu ürün; çevreye ses dalgaları yayıyor ve tıpkı bir yarasa biri etrafını sesler ile görebiliyor. Bu bastonu kullanan görme engelli bireyler; etraflarında nesneleri tespit eden bastonun titreşimini hissederek yönlerini bulabiliyor.


 

James WEBB uzay teleskobu; arı kovanlarındaki altıgen formu ilhan alan bir tasarıma sahip. Altıgen aynası sayesinde daha çok ışık topluyor ve bu 18 ayna yardımı ile daha sönük yıldızları bile görebiliyor. Altıgen ayna tasarımı sayesinde daha az yer kaybı yaşanıyor.


 

Whale Power Rüzgar türbini kanatları; kambur balinaların yüzgeçlerinden ilham alınarak tasarlandı. Tüberkül olarak adlandırılan ve kambur balinanın yüzgeçlerinde bulun yumru ve tümsekçikler balinan daha az hız kesen bir yapıya sahip olduğunun ispatıydı. İşte bu tüberkülleri rüzgar türbinlerine uygulayarak, türbinlerin daha kolay dönmesi sağlandı.




Facebook Yorum