Yalan Makinası (Poligraf) Nasıl Çalışır?

1206
Yalan Makinası
Yalan Makinası

Özellikle eski bilim kurgu filimlerinden gördüğümüz yalan makinasının eninde sonunda gerçek olacağını hepimiz tahmin etmişizdir. Özellikle ABD  polisiye filmlerinde gördüğümüz yalan makinası o filmleri izlediğimiz yıllarda “Ahanda şimdi herşeyi öğrenecekler dememize sebep olmuştur :D”

“Polygrapy” adı verilen yalan makinası özgün ismininin tersine bizdeki kullanımı ile yalan makinası adıyla kullanılmaya devam edilecektir.  Bu test bizim MİT’te kullanılıyor mu bilinmez ama CİA  ve FBI gibi kurumlarda işe alınan devlet memurlarında bile uygulanıyor.  Yakın zamanda bizde yalan makinası yaparsak hiç şaşırmam.

Gelelim makinanın çalışmasına;

Daha önceki “uçaklar yere nasıl güvenli iniş yapar?” yazımızda belirttiğimiz gibi burada da çeşitli sensörler kullanılmaktadır. Bu sensörlerden gelen çeşitli sinyaller deprem cihazlarına benzer bir alet yardımıyla kağıt üzerine grafikler çizmekte. Sensörler sorgulanan kişinin Nefes Alış hızını, nabzını, kan basıncını (tansiyon) ve terleme miktarını ölçerek kayıt altına alır. Bazı yalan makinalarında bacak ve kol hareketleri de ölçülür.

Test başladığında sorgulanan sanığa 4-5 basit soru sorulur ve sanığın normal durumlardaki tepkileri hakkında ön bilgi sağlanır. Daha sonra gerçek sorular sorulara sinyallerdeki değişimler ölçülür ve karşılaştırılır.  Test sırasında hangi sorularda anormal değişikliler  varsa sonraki sorular o sorunu türevleri şeklinde devam eder. Grafikler iyi incelendiğinde yalan söyleyen kişinin tespit edilmesi büyük oranda mümkün olabilmektedir.Tabi  herkeste başarılı sonuçlar verdiği söylenemez dolaysıyla kesin delil olarak kabul edilememektedir.

Facebook Yorum