Ünlü Markaların İsimlerinin İlginç Hikayeleri

3882

Bir ürünü veya hizmeti diğerlerinden ayıran ticari isimlere marka denir.  Her şirket kendi ürününü veya hizmetini pazarlarken markasını ön plan tutar. Peki bu markaların isimlerinin hikayElerini hiç merak ettiniz mi? İşte Ünlü Markaların İsimlerinin İlginç hikayeleri

Boyner Grubu’na ait olan  Beymen markasını ortaya çıkış oldukça ilginç. Çoğu marka için tesadüfler önemli yol haritalarına sebep olmuş. Boyner Grup erkek giyimine yönelik bir mağaza açmak üzere çalışmalarını yaptığı dönemde marka kurulma çalışmalarında yapılan ilk toplantıda tesadüf eseri katılımcıların hepsi erkekmiş. Markanın ilk oluşumunda sadece erkeklere yönelik bir konsept düşünüldüğünden bu tesadüften yola çıkılarak “BEY” kelimesine karar verilmiş ve uluslararası bir anlam kazanabilmesi içinde Erkek Kelimesinin ingilizce hali olan “MEN”de eklenerek BEYMEN oluşturulmuş. Zaman içerisinde kadınlara yönelik ürünleri de hizmete alan Beymen hala başarılı bir marka olarak devam etmektedir.


Durmuş Yaşar ve Oğulları Boya ve Vernik Fabrikaları A.Ş.nin kısaltılmışı olan DYO günümüzde spor müsabakalarında markasının söylemini sloganlaştırarak başarılı bir seçim yaomaktadır. “Hakem maç bitti Dyo” sloganı en akılda kalanlardan.


Dünyanın en büyük spor malzemeleri üreticisi olan Adidas, ismini şirketi kuran Adolf Dassler’ın lakap olarak kullanıpı ‘Adi’ kelimesine soyadının ilk 3 harfini ekleyerek oluşturmuş.

 


Canon firması ise marka oluşumunu  şirketin ürettiği ilk kamera olan ‘The Kwanon’dan alıyor. 1935’te dünyaca tanınabilmesi için ismi ‘Canon’ olarak değiştirildi. İlk zamanlar logosunda Budist simgeler kullanan Canon zamanla daha geniş kitleye hitap etmek için logosunu oldukça sadeleştirerek sadece yazıdan ibaret “Canon” olarak kullanmaya başladı.


Dünyanın en çok kazanan firmalarından birisi olan  Coca Cola ismini karışımında tatlandırıcı olarak kullanılan Kola Fıstığı ve Coca Yapraklarından alıyor. Şirket sahibi olan  John S. Pemberton logoyu daha akılda kalıcı olması için  Kola’daki K’yi C’ye çevirerek oluşturulmasını istedi.


Volkswagen, Almanca’da ‘halkın arabası’ anlamına geliyor. Almanya’nın  hala en önde gelen araba firmalarından olmaya devam etmektedir.

 

 

 


IBM‘in açılımı ‘International Bussiness Machines’ yani Uluslararası İş Makineleri olmasnın sebebi kuruluşunda iş makinaları üretmekle başladığından olsa gerek. İlk masaüstü bilgisayarı üretiği halde şuanda bilgisayar piyasasında görmediğimizden zarar ettiğini düşünsekte hala dünyanın en büyük 10 firması arasında. Şuan satışlarını daha büyük sunucular üzerine konumlandırmış. Eee facebook, google gibi firmalara kim sunucu satacak.


IKEA‘ markası klasik yöntemle bazı harflerin birleşiminden oluşmuş. . ‘IK’ harfleri kurucu Ingvar Kamprad’ın isim ve soyisminden   gelmiş ‘EA’ ise sahibinin  doğduğu köy Elmtaryd Agunnaryd’ın baş harflerinden geliyor.


Nike’nin ismi, Yunan mitolojisinden zafer tanrıçası ‘Nikea’ dan geliyor. Hala en büyük spor markalarından birisidir.  Bir üniversite öğrencisi tarafından 17 dolarak çizilen Markanın logosu tanrıçanın uçuşunu simgeliyor. Türkiye’de  İznik kentinin de eskiden  ‘Nikea’ diye bilinirdi.


Bir kooparatif başarısı olan Migros 1954 yılında İsviçre Migros Kooperatifler Birliği ve İstanbul Belediyesi’nin işbirliği  ile kuruldu. Türkçe bir anlamı olmamasına rağmen kısa zamanda aklıda kalıcı hale geldi.  Gıda ve tüketim maddelerini belediye kontrolü altında üreticiden alıp uygun iyatlarda ve sağlıklı koşullarda  İstanbullulara ulaştırma amacıyla kurulmuş.

 

 


Pepsi ise daha basit bir yol tercih etmiş. ünlü içecek markası ismini sindirimi kolaylaştırıcı enzim olan ‘Pepsin’den yola çıkarak oluşturmuş.

 


Herman Melville’in ünlü romanı Moby-Dick’teki ‘starbuck‘ isimli karakter bir markaya isim babası olacağını nereden bilebilirdi ki ? Sosyal Medyada kahve fincanlarının yanına kitap koyulma modası burdan gelmiş olsa gerek :d

 


Dünyanın en büyük 10 firmasından biri olmaya devam eden Vodafone ismini ses (voice), veri (data), ve telefon (telephone) kelimelerinden yola çıkarak oluşturmuş. Yakın zamanda Telsim’i satın alarak ülkemizde de faaliyete geçmiştir.

 


Akbank ismini Adana ve Kayseri isimlerinin baş harflerinden aldı. Aslen Kayserili olan merhum Sakıp Sabancı iş dünyasında büyüme aşamalarını hep Adana’da gerçekleştirdiği için vefa duygusundan olsa gerek Akbank ismini kullandı.

 

 


İstanbulda bulunan Ar-El Üniversitesi her ne kadar bir İsrail ürünü gibi gözükse de Arguvan ve Elbistanlı olan iki ortağından dolayı bu ismi tercih etmiş.


 

Facebook Yorum