Teknoloji ve Tasarım Dersini Geliştireceğiz!

5174

Değerli öğretmen arkadaşlar; ara tatilde 2 günlük zor bir dönem yaşadık. Dersimiz önce bir anda; var olan programı ile 5-6. sınıflara kaydırıldı. Tepkilerimizi binlerce öğretmen ile hemen koyduk. 24 saat geçmeden kadardan dönüldü. Dersimiz 7 ve 8. sınıflarda devam ediyor.Bugün (24/01/2018) içerisinde bir de Destekleme ve Yetiştirme Kursu’na tekrar dersimizin yazıldığını gördük. Gün boyu süren Twitter operasyonumuz başarıya ulaşmış oldu.

Peki her şey tamam mı?

Elbette değil. Talim ve terbiye kurulu başkanı Sayın. A. Durmuş; “seneye teknoloji ve tasarımı 5-6lara bilişimi 7-8lere alacağız” dedi. Yani 2018/9 sayılı karardan geçici olarak vazgeçildi. Bizim tepkimiz; 1 buçuk yıldır süren program geliştirme emeklerinin nasıl bir anda çöpe aldığına oldu. Henüz 6 ay geçmeden bir anda nasıl sınıf düzeyleri değişti?

Her neyse; burası Türkiye

Şimdi neler yapmalıyız?

1- Her öğretmen çalışkan-üretken-girişken olabilmelidir. İmkan yok demek yerine imkan yarattım diyen olmalıdır.

2-Özgün Ürünümü Tasarlıyorum ve Bunu Ben Yaptım ünitelerinde ortaya yeni ürünler çıkarmaya gayret etmeliyiz. Öğrencileri bu konuda yönlendirmeliyiz. Ortaya çıkan en özgün eserlere (SINAİ MÜLKİYET HAKKI BAŞVURULARI) Patent, endüstriyel tasarım tescili ve faydalı model başvuruları yapmalıyız. Bakınız; amaç bu belgeleri almak değil amaç başvuru yapmak. Her öğretmen yılda 1-2 tane hak başvurusu yapsa bu dersin tirajını düşünsenize?

3-Mutlaka okul için üretken olunuz. Okulun içinde ve dışındaki somut ortamlarda TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİNDE YAPILMIŞTIR ibareleri olan ürünler üretiniz. (öğrencilerle yapmaya çalışınız.)

4-DYK kurslarını mutlaka açınız. Madem hakkımızı geri aldık, şimdi sıra onu kullanmakta. Bu kurslarda ULUSAL VE ULUSLARARASI projeleri takip ediniz. Bu kurslarda öğrencilerle  kompleks-elektronik-mekanik ürünler üretiniz.

5- İlçe zümreleriniz ile tanışınız, barışınız bir araya geliniz. Birbirinizin okullarını ziyaret ediniz, atölyelerinizi inceleyiniz kısacası birbirinize katkıda bulununuz.

6-Öğrencilerin ders için içerik üretmesine izin verin, destek olun. Bazı konular hakkında videolar hazırlasınlar YOUTUBE’a atsınlar biz onları yayınlayalım.

7- Milli Eğitim Bakanlığı “popüler” olanı seviyor arkadaşlar. Yeni farklı çalışmaları TWİTTER, İNSTAGRAM, FACEBOOK üzerinden müsteşarlara, bakanlara gönderiniz.

8- 2018 yılından başlamak üzere bir projemiz var: TEKNOLOJİ VE TASARIM YILLIK ÇALIŞMALAR DERGİSİ
Bu dergide ülkemizin dört bir yanından dersimizde yapılan en yeni, en özgün, en mücadeleci, en dikkat çekici çalışmaları toplayıp; derleyip güzel bir şekilde dergi haline getirip Ankara’daki tüm muhattaplarımıza ziyarete gitmek. Bunu başka hiç bir derste göremezsiniz. Böylece dikkati üzerimize çekeriz, reklamımız olur, işte o zaman taleplerimiz dikkate alınır.

Sonuç; ÖĞRETMENİ ÜRETKEN OLAMAYAN BİR DERSTEN ÜRETKEN ÖĞRENCİLER YETİŞMEZ!

İyi tatiller. Takipte kalın efendim 🙂

 

Facebook Yorum