Teknoloji ve Tasarım Dersi Öğretmenlerinde Olması Gereken Özellikler

827
teknoloji tasarim öğretmenleri
teknoloji tasarim öğretmenleri

İlk konularun bittiği bu günlerde dersle ilgili sorgulamalarımızı ve araştırmalarımızı yapmakta fayda var.  Bizim için sorun olan meseleleri ancak araştırarak ve sorgulayarak çözebiliriz. Bazen içinde bulunduğumuz sorunlar bizi daha da güçlü yapmaktadır. Atalarımızın dediği gibi; “Beni öldürmeyen şey güçlendirir.” biraz olumlu baktığımızda ve gerekli alt yapıyı hazırladığımızda çok şeyi değiştireceğimiz kesin.

Eğitimle ilgili Singapur ve Finlandiya örneklerini verirken bu konuma nasıl geldiklerini araştırmışlığımız ve gıpta etmişliğimiz çok.  Araştırdığımızda bugün ki konumlarına hiç de kolay gelmediklerini görürüz. Konuyu çok dağıtmayalım konumuza geri dönelim.

Peki Neden Sorunlarımız Bizi Güçlendirsin ki? Ya da Hangi Sorunlar?

Bizler Teknoloji ve Tasarım öğretmenleri olarak kendimize hep olumsuz eleştiri yapmaya bayılırız. Öncelikle bu huyumuzdan vazgeçmemiz gerekiyor. Türkiye’de Fen  ortalaması 3 Matematik ortalaması 2 küsur, doğru dürüst ressam çıkmıyor,  sporda geri kalmışlığımız dillere destan, şiirleri dillere destan Türkçe öğretmenlerimiz yok, 18 sene gördükleri halde İngilizceyi kimseye öğretemiyoruz. Eee o zaman biz kendimize neden bu haksızlığı yapıyoruz. Elimizden gelenin en iyisini yapmıyor muyuz? Eğer şuanda bu makaleyi okuyor internette bilgi araştırıyorsan kimseyi dinleme ellerinden öpülecek bir öğretmensin.

Peki Teknoloji Tasarım Öğretmeni olarak temel olarak hangi özelliklere sahip olmalıyız?

  1. Hedefimizi doğru koymalıyız. Sınıfınızdaki her öğrenciniz mucit değil bunu kabullenerek başlayın işe. Her sınıftan gerçek anlamda özgün bir projeniz varsa harika iş çıkardınız demektir. Peki diğer kalan öğrencilerimize ne olacak. İnanın onlara araştırma kültürünü verirsek, kendilerini ifade etmelerine imkan sağlarsak, arkadaşlarını dinleme fırsatı verirsek yeter de artar.
  2. İnovasyon kelimesi soyadınız gibi olmalı. Bunu sadece kelime olarak söylemiyorum. Okulda öyle olmalıyız ki bir proje yada herhangi bir konuda fikir tartışması yapıldığında öğretmen arkadaşlarınız sizin söyleyeceğiniz farklı şeyleri merak etsinler. Bir soralım muhtemelen farklı bir bakış açısından fikrini beyan eder dedirtmeliyiz. Yani inovasyonu projenin bir kavramı olarak değil yaşam biçimi olarak ele aldığımızı çevremize hissettirmemiz gerekiyor. Okulumuzdaki işliğimize koyacağımız bir  resim bile öğrenci, öğretmeni şaşırtmalı inovatif olmalı.
  3. Patent kavramını özümsemeli ve öğrencilerimize sık sık sınıfta dile getirmeliyiz. Çünkü Patent, inovasyon gibi kavramlar gelişmişlik düzeyi göstergesi. Bu konuda herhangi bir haber yazı gördüğümüzde sınıfta paylaşmalıyız ki kültür haline gelebilsin.
  4. Öğrencileriniz diğer derslerden duyduklarının dışında birşeyler duymalılar sizden. Farklı olmak, özgün olmak, sizin derse özgün olmalı. Sınıfa gelen öğrenci bu hafta bakalım farklı ne yapacağız demeli. Soracakları sorulara vereceğiniz cevaplarla şaşırtmalısınız.
  5. Dersinizin adını öğrenmelisiniz zümrelerim hiçbir zümrenin dersini kısaltarak söylediğini görmedim. Mat yada Bed dersi öğretmeni diye birşey duydunuz mu? Arkadaşlarınızla konuşmalarınızda, sosyal mecrada Tek Tas, TVT, Teta  gibi isimleri tercih etmeyin. Yazmaya üşeniyorsanız hiç yazmayın daha iyi. Öğretmenler odasında veli sizi aradığında tektas öğretmeni diye arıyorsa kusura bakmayın sizin için  yolun sonu gelmiş. Bazı kelimeleri yasaklayın.
  6. Yeniliğe açık olmalısınız. Yeni gelişmeleri takip etmelisiniz. Kimse daha konuşmadan siz STEM, Arduino, 3D Modelleme, 3 Boyutlu yazıcılar  gibi kelimeleri eskitmelisiniz.
  7. Öğrencilerinizin oynadığı popüler oyunların en azından adını bilmelisiniz ki sizinle bağ kurabilsinler. Zaman değişiyor değişime ayak uydurmalıyız. Clash Of Clanss, Metin 2, GTA gibi kelimeleri duyunca oda neymiş derseniz iletişim problemi yaşayan ailelerden farkınız kalmaz.
  8. TEOG meselesini düşünecek olan en son grup sizsiniz. Okulunuzda herhangi bir öğrencinin TEOG’dan tam puan alması hiçbir öğretmenin başını göğe erdirmeyecek unutmayın. O yüzden TEOG konusunda dik durun dersinizi kimseye vermeyin. Sizin dersinizde ilk önlemeniz gereken mesele test çözülmesini engellemek. Unutmayın teknoloji tasarım dersi  diğer derslerin aynasıdır. Sizin dersinizde öğrenci sorgulamadıysa, sorumluluk sahibi olmadıysa diğer derslerdeki başarısı da düşecektir. Az kişiyle ders işlediğiniz için öğrencileri tanıma frısatınız daha çoktur. Doğru yolda olmayan düşüşteki öğrencilerinizle konuşun lakin  ilgilerini çekemediyseniz üstelemeyin.
  9. Dersinizde mutlaka teknoloji kullanımına özen gösterin dersin sadece tasarım olmadığını unutmayın. Hangi etkinlikte olursanız olun bilgisayarla bağlantılı işleyebileceğiniz birşey bulunur.
  10. Değişik etkinlikler bulabilmek için sürekli araştırma yapın. Bazen diğer derslerde kullanılan etkinlikler tam bizim dersin doğasına uygun olabilmektedir. Diğer derslerin program kitapları elinize geçtiğinde mutlaka inceleyin.
  11. Küçük anekdotlar bulunsun bir köşede fırsatını bulduğunuzda tarihten ders çıkarılacak hikayeler, marka öyküleri anlatın.
  12. Öğrencilerin yaşadığı sürece not verin, ürünlerine değil. Elinden gelenin en iyisini yapan öğrenciyi el üstünde tutun. Beğenmediğiniz çalışmalar olabilir ama unutmayın onlar hala çocuk, iyi niyetleri varsa zamanla öğrenecekler, hemde siz öğreteceksiniz.

Sizlerden gelen katkılara göre bazı maddeler ekleyip çıkarabilirim diye düşünüyorum. Eğer beğendiyseniz paylaşım butonlarını kullanmayı unutmayın.

                  Yavuz YILAN
Gururla Teknoloji ve Tasarım Öğretmeni

Facebook Yorum