Teknoloji Tasarım İşliği Nasıl Olmalıdır? Teknoloji ve Tasarım Atölyesi Nasıl Olmalıdır?

6952

Öğretmen arkadaşlarımız tarafından en çok sorulan sorulardan birisi de Teknoloji tasarım işliği’nin nasıl olacağıdır. Bu yazımızda ele alacağımız konuların ve vereceğimiz tavsiyelerin okul imkanlarına göre değişecebileceğini şimdiden hatırlatmakta fayda var.

Sınıf Fiziki Mekanında Beklenen  Özellikler;

  1. Her ne kadar cıvıl cıvıl rengarenk sınıflar hayal edecek olursak da renklerin eğitim yaşamına etkisini bilen biz eğitimciler öğrencilerimizin dikkatini aşırı şekilde dağıtacak ortamlardan uzak durmalıyız. Bizim öğrencilerimiz 7-8 sınıf öğrencileri olduğu için Anaokulunu anımsatacak renklerden kaçınmakta fayda  var.
  2. Renkleri yoğun kullanma hakkımızı dikkat çekilmesi gereken pano afiş vs gibi bölümlerde kullanmakta fayda var.
  3. Aydınlatma olayı bizlere uzun uzun üniversitede anlatıldı aslında hepinizin bildiği gibi; sınıfımız mümkün olduğunca ışık alan, özellikle güneşten faydalanabileceğimiz mekanlarda olmasında fayda var. Çoğu okulda zemin ve bodrum katlarının işlik olarak ayrıldığını düşünecek olursak bu maddeyi  uygulamakta biraz sıkıntı çekebilirsiniz.
  4. Mümkünse okulların giriş katlarını tercih etmemizde fayda var. Böylelikle sergileme konularında doğal bir mekan kontrol altına alınmış olacak.
  5. Atölyenin havalandırma sistemi sadece pencere açmakla sağlanmamalı, hava pervanesi gibi basit araçlarla temiz hava sirkülasyonu sık sık sağlanmalıdır.

Sınıflarda Kullanılabilecek Masa, Sandalye Dolap vb Araçlar nasıl olmalı;

  1. Öncelikle öğrenciler teknoloji tasarım işliğine girdikleri zaman yeni  bir mekanla karşılaşmış olduklarını hissetmeliler. Bu sanıldığı kadar zor değil aslında bunu sıraları yerleştirme şeklimizle bile yapabiliriz.
  2. Normal sınıflarda tercih ettiğimiz sıraları tercih etmemeliyiz. Öürenciler kendilerini bildi bileli o sıralarda oturuyorlar çünkü. Okulların depolarına baktığımızda normal sıralardan farklı görünen öğretmen masaları, müdür yardımcılarından kalan eşyalar vs bize yardımcı olabilir. Küçük boyamalarla oldukça kullanışlı olabilecek duruma getirmemiz mümkün. Tabi kullanılan boyaları önceki maddelerde söylediğimiz gibi  abartmamakta fayda var.
  3. Sıra yada masa hangisi olursa olsun grupça çalışacak şekilde yerleşimler yapabilirsiniz. Belli zamanlarda U , L yada T şekillerini tercih edebilirsiniz. Bazı zamanlar şirket toplantılarını yönetiyormuşcasına I şeklinde bilze düzenlemeler yapılabilir. Bu düzenlemeler sınıfta öğrencilerin farklı duygular hissetmelerini sağlayacaktır.
  4. Kullanılacak masaların çizilmesi, kesilmesini yasaklamayacağınız türden  masalar tercih ediniz. Bu bile daha özgür bir ortam oluşturacaktır. Öğrencilerimizin öğrenmesi , masa, sandalyeden daha önemlidir. Emin olun bu serbestlik zamanla masalara zarar vermeyen sınıflara sahip olmanıza sebep olacaktır.
  5. Oturak olarak tabure yada plastik sandalyeler tercih edilmelidir. Normal sınıflardan farklı olarak öğrencilerimiz ders içinde farklı  yönlere dönmek ihtiyacında olabildikleri için tek odak noktaları sınıf tahtası olmamalı.
  6. Atölyede ıvır zıvırdan tutunda kağıt makas vb araçları koyabileceğiniz bölmeli bir dolap çok işinizi görür.

Hangi Araç Gereçler Kullanılabilir.

Sene içerisinde işliğimizde olmasa olmaz olan bazı  araç gereçleri hazırda bulundurmamızda fayda var.

  1. Diğer araçlar olmasa bile makas, cetvel, gönye takımları, pergel ve maket bıçakları bizim olmazsa olmazımız. Öğrencilerin her hafta yanlarında taşımalarını istemektense ihtiyaç olduğunda kullanılması daha uygun. Öğrencilerden sembolik bir para toplandığında araç gereçlere zarar verilme olasılığınızı azaltmış olacaksınız.
  2. Projeksiyon ve akıllı tahta  sınıfta varsa  işin büyük bir kısmını çözümlemiş olacaksınız.
  3. Vida sıkabilecek türden küçük matkap, bir kaç tornavida, küçük bir çekiç el altında olmasa bile anahtarla ulaşılabilecek bir bölümde bulunmasında fayda var.
  4. Yazıcı alabiliyorsanız bulundurmanızda fayda var. Çok sık olmasa da etkinliklerde küçük resimler ve notlar dağıtabilirsiniz
  5. Çift taraflı bant olursa çoğu işinizde kullanabilirsiniz. Duvarların zarar görmesi en aza indirilmiş olur.
  6. Mümkünse atölyenize duvarların üst kısımlarına doğru küçük raflar yaptırın tabi abartmamakta fayda var. Çalışmaların sergilenmesi motivasyon kaynağı olacaktır.
  7. Duvarlara bilim insanlarının resimlerini ve tasarım resimlerini yapıştırabilirsiniz.
  8. Birleştirme araç gereçleri; silikon tabanca Lehim makinesi öğretmen tarafından kullanılmalı öğrencilerin deneyerek öğrenmelerine izin verilmemelidir. Bu araçların nasıl kullanılacağını öğretmeden kullanımına izin verilmemelidir. Ayrıca bu araçlar çok kullanışlı araçlardır.

Aklıma yazmaya çalıştım. Sizlerde yorum kısmına unuttuğumuz maddeleri yazarsanız yazımıza eklemeler yaparız. Böylece kalıcı bir iş bırakmış oluruz.

Ayrıca mümkünse Teknoloji Tasarım İşliklerinizin resimlerini bize  gönderin paylaşalım (Teknolojitasarim2017@gmail.com adresine gönderebilirsiniz).

Akıl akıldan üstündür diye boşa dememişler. Sınıfınızda göreceğimiz küçük bir ayrıntı bizimde işliklerimizi daha güzel hale getirebilir.

Aşağıdaki yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

Eski ve Yeni Hali İle Bir Atölye (Öğretmen: Elif Büşra AYDIN)

Atölyeniz İçin Güzel Afişler

20. Yüzyıldaki bilimsel gelişmeler nelerdir? – Tübitak Afişi

Facebook Yorum