Nedir Bu 3D Yazıcı?

5386

Nedir Bu 3D Yazıcı?

3D Printer, Katmanlı üretim (Additive Manufacturing) olarak kabul edebileceğimiz bir teknolojidir. Bu teknoloji ile bilgisayarımızda hazırladığımız 3 boyutlu modelleri üretebilmemiz mümkün kılınıyor. Yani olmayan bir cismi sıfırdan hiç bir atık vb olmadan katı olarak üretebilen bir teknoloji.

Aslında 3D Printer uzunca bir süredir 1984’ten beri hayatımızda bulunuyor. Charles Hull tarafından yapılan ilk yazıcıdan bu yana sürekli gelişen bu teknoloji ile farklı üretim tipleri de ortaya çıktı.

Modelleme: Üretilecek ürün 3 boyutlu tasarım programları (CAD) ya da 3 boyutlu tarama sistemleri ile bilgisayar datası oluşturulur. Oluşturulan model genellikle STL dosya formatına çevrilerek 3D baskı sürecine geçilir.
3D Baskı: 3d baskı işleminde obje katmanlar halinde üst üste serilerek oluşturulur. Günümüz teknolojisinde bu katmanlar plastik ergitme, laset sinterleme, sterolitografi gibi farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. Makinenin bu katmanlar sırasındaki takım yolunu takip etmesi için STL dosyası hazırlanmış model dilimleme yazılımı ile katmanlara ayrılır.
Yüzey İyileştirme: 3D printer ile gerçekleştirilen objeler geleneksel teknolojiler ile karşılaştırıldığında boyutsal açıdan daha hatalı olabilmektedir. Bu nedenle kritik objelerde don bir yüzey temizleme, iyileştirme ve son ölçüye getirme işlemi uygulanabilmektedir.

3 Boyutlu Yazıcılarda Flament Ne İşe Yarar?

Başlı başına plastik sayılmayan flamentler, kompozit bir madde. Ergime ve donma dereceli malzemenin kalitesine göre değişebilir.

Herhangi bir plastiğin çok daha dayanıklı olan halleri, altın, platinyum, seramik tozu, metal tozu, metal görünümlü-akrilik plastikler ve daha nicesi resimde gördüğümüz şekle getiriliyor ve bir nevi 2 boyutlu yazıcıların kartuş-toner işlemini görüyor.

Hangi alanlarda kullanılıyor?

  • Sadece size özel olan objeler, sevdiğiniz dizi-film figürleri, kendi küçük heykelleriniz, vazolar, bardaklar, küllükler gibi Evde dekorasyon veya özel hediye olarak kullanabileceğiniz objeler.
  • Özellikle mimarlık bölümü öğrencilerinin aylarca çabalayarak hazırladığı projeleri bilgisayardan üç boyutlu halini tasarlayıp gerisini yazıcıya bırakmak olarak seçeceği çok daha kısa süren ve hata payı olmayan çalışmalar, maketler.
  • Kuyumculuk alanında bu yöntem sayesinde eşsiz ve hatasız yüzükler, kolyeler, küpeler ve daha nicesi elde edilebilir.
  • Özellikle geliştiği taktirde medikal alanda da pek çok yeniliğin öncüsü olacak bir yöntem bu. Pek çok implantın bu şekilde çıktısı alınıp kullanılabilir. Aynı şekilde protez kol ve bacak ,kulak,burun ve benzeri organlar yapmakta mümkün.
  • Moda alanında da bununla ilgili galerileri takip ettiyseniz bu yöndeki gelişmelerden haberdarsınız demektir. Türkiye’de bir üniversite tarafından birkaç sene önce bu alanda yürütülmeye başlanmış bir proje var. Nitekim bütçe yetersizliği nedeniyle proje sonradan durdurulmuş.
  • Otomotiv alanında ve daha pek çok sektörde belli başlı parçaların üretilmesinde de kullanılabilecek bir teknoloji.
  • Bu kısım biraz saçma geliyor bana. Çikolatayı materyal olarak koyup farklı bir şekilde çikolata haline getirip yiyorsunuz. Eh, kısa süreli mutluluk vereceği kesin

 

Facebook Yorum