Bilim Fuarı Süreci 2017-2018

5757
4006 Bilim Fuarı

Süreci yaşayan biri olarak özellikle yeni başvuracak arkadaşlara Tübitak 4006 Bilim Fuarlarının sürecininden bahsedeceğim. Başvuru tarihleri her sene açıklanan bilim fuarında 2017-2018 Eğitim Öğretim yılı için son başvuru tarihi 1 Aralık 2017 olarak belirlenmiş.

Başvuru yapmak isteyenler Tübitak Bilim Fuarı Başvuru sayfası adresinden başvuru yapabilirler. Önceki yıllarda alınan karar gereği başvuruları idareciler yapamamakta. Başvuru için branş ayırımı yok temel amaç öğrencilere bilim ve araştırma sürecini yaşatmak üzerine olduğu için hangi branştan olursanız olun başvuru yapabilirsiniz.

2017 yılında ilk kez fuarda  sergilenen projelerin önceden girilmesi istendi. Başvuru sırasında kişisel ve kurumsal bilgileri (Okul Bilgileri- Okul Müdürü, okul telefonu  vs) bilgileri girdikten sonra ilk süreci atlatmış olacaksınız. Başvurular alındıktan sonra eğer bilgiler eksiksiz girildiyse başvurunuz kabul ediliyor. Geçen sene başvuran bütün okullar kabul edildi. Bilgileri eksiksiz girdiyseniz ilk aşamayı geçmeniz zor değil.

Sonraki aşamada proje giriş süreci açılıyor. Okul türüne göre proje sayısı değişmekle birlikte geçen sene sınırlama getirildi. Bir değişiklik olmasa 10 proje girmeniz istenecek. Bu projelerin en az %50’si  Araştırma projesi olması diğer şartlardan birisi. Önceki senelerde fuarlarda sergilenen projelerin basit ve aynı türden olması yüzünden girdiğiniz projeler eğer uygun değilse revize edilmesi gerekebilir.  Size tavsiyem hazır setler şekilde satılan fen projelerden uzak durun. Projeleri girdikten sonra il koordinatörünüzle irtibata geçerek projeler incelemesini talep edin. Bilim Fuarı İl Koordinatları Listesi’nde sorumlu kişilere ulaşarak bu sorunu çözebilirsiniz.

Projelerinizin başvuru sürecinde projenizi çok aşırı detaylı anlatmanıza gerek yok. Koordinatör okuduğunda projenin içeriğini anlasın yeter. Projeler inceleme aşamasında kabul gördükten sonra önemli bir aşamayı geçirmiş olacaksınız. Başvuru sayfasına sözleşmeler yüklenecek sizler sözleşmeden 3 nüsha çıktı alarak. Kendiniz ve okul müdürünüz iözaladıktan sonra ilçeye imzalatacaksınız. İmza kısmında genelde herhangi bir sorun yaşamazsınız.  Gelen sözleşmelerden birini tübitak adresine iadeli taahütlü olarak göndermeniz gerekmektedir. Gerçi bu sene sözleşmelerin sistemden kabul edilmesi söz konusu. Diğer nüshaların biri sizde diğeri okulda kalabilir.

Sözleşme imzalandıktan sonra fuar yürütücüsü olarak hesabınıza 5000 TL bir ücret yatıyor. Bu paranın harcama yetkisi ilçe dajil sizden başka kimseyi ilgilendirmiyor. Okula kaynak ayırmak gibibir mecburiyetiniz yok. Bazı okullarda bütün harcamanın fotokopi kağıdı olarak girildiği düşünüldüğünde dikkat etmenizde fayda var. Bu para deyim yerindeyse tüyü bitmemiş yetimerin hakkı olarak size emanet edilmekte. Size yakışan bir eğitimci olarak bu emanete sahip çıkmak.

Bundan  sonraki süreçte projelerin gerçeleştirilmesini sağlamak size kalıyor.  Fuar hazırlıkları süresince yapacağınız bütün harcamlar için fatura alıyorsunuz. Faturalara Tübitak Bilim Fuarı 4006 ve TC. numaranızı yazdırmayı unutmayın. Fuarda kullanacağınız sapka, t-shirt, afiş, örtü, projede kullanılan malzemeler vs her şeyi faturalandırabiliyorsunuz.

Tübitak sergiye 1 ay kala sizi araarak bir sorun olup olmadığını öğreniyor. Projelerin üretilmesi aşamasında sıkıntı yoksa fuar hazırlıkları devam ediyor. İlk aşamada başvuru yaparken fuarı düzenleyeceğiniz tarihleri çok erken tutmamanızda fayda var. Tübitak sizi aradığında fuar tarihini netleştirmiş olacaksınız.

Belirtilen fuar tarihine kadar herhangi bir bilgi istemiyorlar. İlin görevlendirdiği görevliler fuar günü gelip projeleri dinleyerek rapor tutuyorlar.Öğrencilere sorular soruyorlar ve süreç tamamlanmış olacak.

Fuardan sonraki 7-10 gün içinde faturalarınızı girmenizi istiyorlar. Fatura giriş aşamasında fatura numarası açıklama ve miktar gibi kısa bir açıklama giriyorsunuz. Girdiğiniz fatura tutarı eksik olursa aradaki farkı tübitak hesap numaralarına yatırarak dekont ekliyorsunuz. Toplam rakam 5000 TL’yi bulduğunda güzel bir süreci bitirmiş olacaksınız. Sonraki yazımda kendi okulumda yapmış olduğum Tübitak Bilim Fuarına ait resimleri sizlerle paylaşacağım. Takipte kalın

 

Facebook Yorum