3 Boyut (Genişlik, Yükseklik, Derinlik) Kavramı nedir?

21193

3. Boyut Kavramı Nedir?

Bilgisayar destekli tasarım ünitesinde ister bilgisayardan çizim öğretin isterseniz. Cetvel, gönye, T cetveli kullanarak çizimler öğretmeye çalışın basit görünüşlerden başlayamanız en doğru yöntemdir. Bu makalemizde teknik resimin temel kurallarından bahsederek ilk sene uygulayacağımız ünitemizi kazasız belasız geçirmenin yollarını arayacağız.  İlk önce 3 boyut kavramı üzerinde kısaca bazı bilgiler verelim.  Bizler  üç boyut kavramını kullandığımız halde üç boyutla neyi kastediyoruz bazen karıştırabiliyoruz. Sınıfta öğrencilerinize üç boyut nedir diye sorduğunuzda genişlik, yükseklik, derinlik cevabını almamız çok düşük bir olasılık.

Temel olarak bilmemiz gereken ilk nokta gördüğümüz bütün cizimlere baktığımızda bakış  açımıza göre sağa sola  giden çizgiler görürüz. Bunu cisimlerin genişliği olarak değerlendirebiliriz. Herhangi bir cismin genişliğini göstermek istediğimizde  iki elimizi sağa sola hareket ettirecek şekilde açarız genelde.

İkinci kural gözümüz hizasında yukarı aşağı doğru çizgiler görürüz ki bunu yükseklik olarak isimlendiririz. Matematikte koordinat sistemini düşündüğümüzde x koordinatı uzay matematiğinde genişlik y koordinatı yüksekliktir diyebiliriz.

Üçüncü fark etmemiz gereken gözümüzden uzaklaşan çizgilerden bahsedecek olursak  derinlik olarak ifade edebiliriz. Bütün insanlar yükseklik ve genişlik kavramlarını algılayabiliryorken derinlik kavramını anlayan insan sayısı  daha azdır. Bazen olayların sadece görünen noktalarına odaklanırken derinlemeine görmemzi gereken şeyleri kaçırmış oluruz.

İsterseniz  genişlik, yükseklik, derinlik kavramı ile ilgili  bir kaç örnek verelim şimdi isterseniz.

Örneklerle 3 Boyut Kavramı

Herhangi bir tünele baktığımızda aşağıdaki şekilde görmekteyiz. Dikkat ettiyseniz derinlik dediğimiz kısım denizlerde derine dalmak sözündeki gibi aşağı yöne giden bir durum değil. Sadece gözümüzden uzaklaşan bir derinlik var.




Aynı şekilde bir kuyunun başına geldiğimizde bakış açımıza göre derinlik yer değiştirerek aşağı yöne gitmeye başlamııştır. Aşağıdaki şekilde inceleyebilirsiniz.

Sonuç derinlik her zaman derine inmez, yükseklik her zaman yukarı gitmez.

Değerli arkadaşlar makalelerimizi yazarken kendi tecrübelerimizi ve algılarımızı sizlere anlatıyoruz. Yeri geldiğinde bazı yanlış tanımlamalar yapıyorda olabiliriz. Sizlerden beklentimiz eleştirilerinizi yaparken eğitimcilere yakışır şekilde yapmanız. İnsanlar bazen anlamadıkları için saçma diye nitelendirebilir.  Anlamadığımız kendimizi anlatamadığımız yerleri size yakışır bir şekilde hatırlatmada bulunursanız gerekli düzeltmeleri yaparız.

Galileo dünya yuvarlak dediğinde insanların çoğuna saçma gelmişti. Oysaki saçmalayan galileo değildi.

Lütfen yazılarımızı paylaşarak daha çok kişiye erişmesine yardımcı olunuz.

Sağlıcakla kalın…

Yavuz YILAN

 

Facebook Yorum